Monta polkua parturi-kampaajaksi
Parturi-kampaajan työ on käsityötä ja taitolaji, johon perusteet opitaan oppilaitoksissa ja käytännön harjoittelulla. Ammattiin voi nykyisin pätevöityä eri reittejä. Pinni haastatteli oman polkunsa löytäneitä.
Daniela kurkisti italialaiseen kampaamokulttuuriin
Daniela Kauppia, 18-v. on aina kiinnostanut kauneus ja hiusten laittaminen, joten alan valinta oli hänelle selkeää. Peruskoulun jälkeen hän opiskeli parturi-kampaajan perustutkinnon Loimaan Novidassa. Opiskelujen aikana Daniela kävi myös ripsienpidennyskoulutuksen. Nyt hän työskentelee yrittäjänä.
Daniela, olit jo opiskelujesi aikana palkkatöissä Hiustalo Forssassa. Miten päädyit sinne, ja mitä sait tehdä siellä?
– Koulussa kerrottiin mahdollisuudesta päästä Hiustaloon töihin opiskelijana, joten hain sinne. Pääsin tekemään kaikkia mahdollisia töitä permanenteista ja väreistä leikkauksiin. Alkuun tietysti pienellä avustuksella. Esimerkiksi värien valinnassa tarvitsin hieman apua, mutta lopulta sekin alkoi sujua itsenäisesti.
Mikä sai sinut hakemaan opiskelijavaihtoon ulkomaille?
– Kun meille kerrottiin koulussa ensimmäistä kertaa, että olisi mahdollisuus päästä vaihtoon, innostuin heti ja jäin miettimään asiaa. Pidän paljon matkustelusta, joten päätös lähteä ei ollut vaikea, vaikka alkuun hieman jännittikin matkustaa yksin. Suurimmat tekijät vaihtoon pääsemisessä olivat täysi-ikäisyys sekä se, että opinnot olivat ajan tasalla.
– Olin vaihdossa pienessä italialaisessa kylässä nimeltä Avezzano, joka sijaitsee noin 100 km päässä Roomasta.
Kauanko harjoittelu kesti ja mitä pääsit tekemään?
– Harjoitteluni kesti kaksi viikkoa ja olin lähinnä assistenttina. Pääsin välillä kuivaamaan ja pesemään hiuksia sekä siistimään paikkoja. Aika kului lähinnä ihmetellessä ja tutustuessa paikallisiin tapoihin.
Oliko kampaamokulttuuri Italiassa erilainen kuin Suomessa?
– Kampaamokulttuuri oli hyvin erilainen Italiassa. Asiakkaille oltiin vielä paljon kohteliaampia kuin Suomessa. Esimerkiksi asiakkailta autettiin takki pois päältä ja laitettiin se naulaan.
– Työtahti oli nopea, ja työskentelytavat olivat aivan erilaisia. Yhtä asiakasta saattoi tehdä kolme eri kampaajaa. Yksi pesi hiukset, yksi leikkasi ja yksi föönasi. Suurin osa asiakkaista kävi vain pesettämässä hiuksensa noin kolmen päivän välein.
– Harjoittelupaikassani ei käytetty tavallisia pyyhkeitä ja kappoja vaan kertakäyttöisiä. Italialainen hiuslaatu oli myös erilainen kuin tyypillinen suomalainen, joten hoitoainetta käytettiin todella harvoin.
Kenelle suosittelisit opiskelijavaihtoa?
– Suosittelen vaihtoa jokaiselle, joka sitä vähänkin miettii. Kannattaa lähteä, sillä siitä saa paljon uusia kokemuksia ja oppii toisesta kulttuurista. Vaihto ei maksa itselle juuri mitään, joten rahankaan ei pitäisi olla este.
Oliko sinulle selvää, että haluat yrittäjäksi heti valmistumisesi jälkeen?
– Alkuun se ei ollut vielä täysin selvää. Ajattelin opiskelujen aikana, että olisin valmistumisen jälkeen vielä Hiustalossa, mutta kun minulle avautui hyvä mahdollisuus alkaa yrittäjäksi, tartuin siihen.
Ukrainalaisen Dariian uusi elämä ja uusi ammatti
Loimaan Hirvikoskella asuva 35-vuotias Dariia Unichenko tuli Suomeen Ukrainasta vuonna 2022. Hän on opiskellut suomea LEKO:ssa (Loimaan Evankelinen Kansanopisto) ja tämän vuoden helmikuusta lähtien parturi-kampaajan ammattiopintoja Novidassa.
Dariia, kerro aiemmasta työurastasi ja opinnoistasi.
– Olen valmistunut Ukrainassa maisteriksi. Opiskelin yliopistossa pedagogiikkaa. Kiovassa työskentelin luokanopettajana 4 vuotta. Sen jälkeen tein monta vuotta töitä eri yrityksissä tilaajapalveluasiantuntijana, matkatoimistovirkailijana ja hallinnollisten toimintojen päällikkönä PR-yrityksessä. Lisäksi olen tehnyt vapaaehtoistyötä useille tahoille.
– Suomessakin minulla on työkokemusta LEKO:ssa lastentoiminnan ohjaajan sijaisuuksina päiväkodissa ja englannin opettajan sijaisena. Lisäksi olen saanut kotoutumis- koulutuksen ja suorittanut hygieniapassin.
Miksi haluat nyt parturi-kampaajaksi?
– Uusi maa merkitsee minulle uutta elämää ja olen päättänyt valita tämän polun. – Osaan opiskella nopeasti. Olen kiitollinen siitä, että Suomessa minulla on mahdollisuus saada nyt uusi ammatti.
– Minun äitini osaa leikata, värjätä hiuksia ja tehdä permanentteja ja olen seurannut sivusta hänen työskentelyään. Jo nyt osaan itsekin leikata miesten ja naisten hiuksia, värjätä, suoristaa sekä tehdä tehdä permanentin, hoitoja ja kampauksia. Koulutus kestää kolme vuotta. Toivon, että oma polkuni etenee nopeasti.
Mistä pidät kampaajan työssä?
– Tykkään tehdä sitä, mikä antaa iloa ihmisille. Olen myös itse iloinen ja onnellinen, kun osaan auttaa muita ihmisiä. Hyvä parturi-kampaaja osaa tehdä korkealaatuista jälkeä ja neuvoa mikä on hyväksi asiakkaan hiuksille.
Millaisia ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?
– Kun saan todistukseni, haluaisin työskennellä kampaamossa. Sitten kun minulla on riittävästi kokemusta, haluaisin oman yrityksen.
Karrarin Speedway parturiksi
Urheilullinen Karrar Qasim on kotoisin Irakista. Hän pelasi vuosia jalkapalloa ja opiskelikin liikuntaa ennen kuin löysi sydämensä ammatin. Nyt 34-vuotiaana hänellä on oma parturiliike, jonka lisäksi jää aikaa moottoripyöräilyyn. Ammattiin Karrar valmistui “pikatietä” Stadin Ammattioppilaitoksessa.
Karrar, miten kiinnostuit parturin työstä?
– Teini-ikäisenä olin todella kiinnostunut jalkapallosta ja pelasin sitä itsekin. Rakastin pelaamista, mutta minua kiehtoivat myös jalkapalloilijoiden hiustyylit. Aloin leikata joukkuekavereitteni hiuksia, koska se oli minusta kivaa. Siitä intohimoni kasvoi ja matkani parturiksi alkoi.
Mistä Speedway to work -koulutuksessa on kyse?
– Koulutukseen kuuluu työharjoittelua parturiliikkeessä neljänä päivänä viikossa ja yksi koulupäivä oppilaitoksessa joka viikko. Koulutuksessa keskeistä on ammatin oppiminen käytännössä, asiakaspalvelu sekä työuralle valmistautuminen. Opiskelu ei ole vain saksien ja koneiden käytön oppimista, vaan myös haaveiden tavoittelua sekä päivittäistä motivoitumista niiden saavuttamiseksi.
Mikä koulutuksessa oli parasta ja kenelle suosittelisit vastaavaa koulutusta?
– Parasta koulutuksessa oli käytännön kokemus ja alan ammattilaisten tuki. Hiusten leikkaamisen lisäksi opimme asiakaspalvelua, liiketoimintaa ja alan tuoreimpia trendejä. Suosittelen lämpimästi Speedway to work -koulutusta kaikille parturiksi tai muuhun ammattiin tähtääville.
Oliko sinulle selvää perustaa oma liike valmistumisesi jälkeen?
– Kyllä. Parturin työ on intohimoni ja halusin luoda uniikin parturiliikkeen, jossa kaikilla on hyvä fiilis. Harjoittelu antoi minulle itsevarmuutta ja taitoa, jota tarvitsin haaveeni toteuttamiseen. Tavoitteeni oli luoda tila, jossa asiakkaat saavat hyvän hiustenleikkuun, tuntevat olonsa mukavaksi ja itsensä tärkeiksi.
Mistä pidät eniten työssäsi?
– Rakastan työssäni mahdollisuutta saada ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi. Upeasti leikatut hiukset voivat pelastaa asiakkaan päivän, ja sellaisen palvelun tarjoaminen on todella palkitsevaa. Nautin myös parturin työn luovuudesta. Jokainen asiakas tarjoaa uuden haasteen ja mahdollisuuden luoda uutta.
Vuosi yrittäjänä -yrittäjyysohjelmassa opiskelija voi kokeilla yrittäjyyttä
Yrittäjäksi ryhtyminen iso päätös, joka kannattaa tehdä harkiten. Tätä päätöstä helpottamaan on kehitetty yrittäjyysohjelmia, joissa opiskelija voi turvallisesti kokeilla yrittämistä jo osana opintojaan.
Useimmat parturi-kampaajat päätyvät enemmin tai myöhemmin yrittäjiksi vuokratuolille, sopimusyrittäjiksi tai perustamaan oman liikkeen. Askel yrittäjyyteen on helpompi, kun kampaajan ammatin ohella on tutustunut käytännössä myös siihen, mitä kaikkea yrittäjyys on ja vaatii.
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedussa opiskelija voi yrittäjäohjelmassa perustaa oman Nuori Yritys -yrityksen eli NYT-yrityksen. Ohjelmassa opiskelija pyörittää NYT-yritystä ennalta määrätyn ajan, yleensä vuoden ajan. Hän käy läpi kaikki yrityksen vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen. Ohjelma kehittää yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja käytännönläheisellä tavalla sekä opettaa yrittäjämäistä asennetta.
Opiskeijoiden NYT-yritykset myyvät ja markkinoivat palveluitaan ja tuotteitaan, ihan kuin oikeatkin yritykset, oikealla rahalla aidoissa työelämän tilanteissa. Samiedussa NYT-yrittäjyys on osa opetusta ja opiskelija saa kaikissa vaihessa tukea opettajiltaan.
Lisätietoja: samiedu.fi