Parturin ammatin arvostus on nousussa
Onko alamaissa pitkään olleen parturinammatin arvostuksen nousu maahanmuuttajien ansiota? Moni heistä on parturi ja heidän kotimaissaan parturin ammatti on arvostettu. Myös nuorten kantasuomalaisten poikien raportoidaan olevan kasvavan kiinnostuneita hiuksistaan. Ketä ilmiöstä on kiittäminen?
Nuorten miesten kiinnostuksen kasvu hiusalan ammattia ja etenkin parturointia kohtaan alkoi näkyä kyllä jo kymmenisen vuotta sitten, aikaan, jolloin tutkintoa edellisen kerran uudistettiin, kertoo lehtori Taneli Ylinen Stadin Ammattiopistosta.
– Etnisyydellä ei silloin oikeastaan ollut mitään merkitystä. Maahanmuuttajamiehillä tosin on taustalla kokemus, että parturin ammatti on ollut heidän lähtömaissansa arvostettu ammatti. Suomessa taas parturin tai kampaajan ammatteja ei tuohon aikaan arvostettu kovin korkealle.
– Pidän muutoksen syynä enemmänkin sitä että 2015 vuoden paikkeilla alkoi näkyä nuorten miesten ulkonäköön käyttämän rahan kasvu ja osansa siitä sai myös hiusten laittaminen. Kun nuoret miehet alkoivat panostaa enemmän hiusten laittoon, kasvoi kiinnostus tehdä muotoiluihin soveltuvia leikkauksia. Kiinnostus toi mahdollisuuden ensimmäisille pelkästään parturointiin keskittyneille liikkeille. Koulutus ja kysyntä kohtasivat paremmin, pohtii Taneli Ylinen.
Tutkinto uusiutuu
Ennen Suomessa valmistuttiin joko partureiksi tai kampaajiksi ja 1990-luvun jälkeen yhteisnimikkeellä parturi-kampaajiksi. Vuoden 2018 jälkeen vallalle astui ”molempi parempi”-linja joka on sen jälkeen tuottanut sekä partureita että kampaajia. Merkintä ammatista on ollut parturi, kampaaja tai kampaaja, parturi ilman väliviivaa. Tutkinnosta on voinut myös jättää pois toisen osaamisalan, jolloin tutkinto on ollut pelkkä parturi, tai pelkkä kampaaja.
Tutkinto uudistuu jälleen tulevana syksynä. (Taustoja käsittelimme Pinnin numerossa ja palaamme aiheeseen vielä keväällä ja uudelleen opiskelijanumerossa elokuussa.)
Uuden tutkinnon nimi on parturi- kampaajan ammattitutkinto ja, mitä parturointiin tulee, jokainen ammattiin valmistunut saa leikkauksen perusteissa riittävän laajan osaamisen ryhtyäkseen parturiksi.
– Partakäsittelyt on jätetty tästä leikkaamisosion ulkopuolelle. Ne ovat uudessa parturi-kampaajan tutkinnossa omana osanaan yhdistettynä soveltavien parturitöiden toteuttamiseen, valottaa lehtori Taneli Ylinen.
– Pidän uudistusta järkevänä.
– Edellinen reformi toi oppilaitoksiin nimenomaan parturileikkauksista kiinnostuneita. joten se uudistus osui hyvään aikaan kasvaneen kiinnostuksen kanssa.
– Halu oppia vain yhtä tiettyä osaamisenalaa toi myös meidän oppilaitokseemme, Stadin AO:hon opiskelijoita, jotka halusivat ainoastaan parturiosaamista. Mahdollisuus kapean alueen opiskeluun on tuonut meille opiskelijoita, jotka ovat jo mahdollisesti tehneet töitä parturiliikkeessä, mutta ovat muuten olleet itseoppineita. Etenkin näissä opiskelijoissa on ollut runsaasti maahanmuuttajamiehiä, kertoo Taneli Ylinen.
– Uusia tapoja tehdä parturileikkauksia tulee paljon ja vaikka kaikki aina nojaa olemassa olevaan, on uusissa tekniikoissa kuitenkin harjoittelemista ennen kuin osaa opettaa niitä.
– Saa nähdä heräävätkö oppilaitokset tarjoamaan yksittäisten tutkinnon osia tai täydennyskoulutusta jo ammattia harjoittaville partureille ja kampaajille, pohtii Taneli Ylinen, joka seuraa aktiivisesti omalla ajallaankin hiusalan ja etenkin parturoinnin maailman kehitystä.