Miksi jotkut onnistuvat ja toiset epäonnistuvat?
Hiusalan asiantuntija Jill Hawkins kertoo näkemyksensä trendien kehityksestä, teknologian vaikutuksesta ja siitä, miten liiketoiminnassa voi pysyä ajan hermolla ilman, että juoksee turhaan villitysten perässä.
Hiusalan asiantuntija Jill Hawkins kertoo näkemyksensä trendien kehityksestä, teknologian vaikutuksesta ja siitä, miten liiketoiminnassa voi pysyä ajan hermolla ilman, että juoksee turhaan villitysten perässä.
KÉRASTASE CARE COACH -iltapäivän vieraana loisti skandinavian suurimman trendi-instituutti PEJ Gruppenin asiantuntija Jill Hawkins. PEJ Gruppen havaitsee ja analysoi tulevaisuuden trendejä niin muodin kuin ruuan ja matkustelunkin saralta. Hawkins esitteli kampaajille tulevan syksyn ja talven trendejä. Tulevaa aikaa kokonaisuutena ja trendinäkökulmasta katsoen Hawkins kuvailee muutoksen ajaksi.
– Mitä olemme tehneet, se on nyt tehty ja on aika siirtyä uuteen aikaan. Olemme uuden kynnyksellä ja tässä uudessa ajassa yhtenä isona trendinä on hitaus: emme osta asioita, vaan koemme asioita aivan eri tavalla kuin ennen, Hawkins kuvailee.
HAWKINS TUTKII työssään nimenomaan pitkän aikavälin trendejä, ei pikatrendejä.
– Trendit ovat voimakkaampia, vaikuttavimpia ja hitaampia kuin tiktok. Ne ovat kulttuurellisia ja samalla yhteneväisiä. Ne lukevat menneisyyttä ja havaitsevat tätä hetkeä pitkällä aikavälillä ja näin ennustavat, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan.
Hawkins kuitenkin muistuttaa, että vaikka hänelläkin on ajatus tulevasta, voi kaikki silti muuttua hyvinkin äkkiä.
– Se on huomattu viime vuosina. Mitä vain voi tapahtua.
PEJ Gruppen ennustaa trendejä nimenomaan skandinaavisen linssin läpi.
– Trendit eivät ole yksiselitteisesti mitattavissa, koska ne ovat riippuvaisia kulttuurista, sijainnista ja ihmisten arvoista. Vaikka globaalit makrotrendit, kuten ikääntyminen, automaatio ja sukupuolikeskustelut, näkyvät kaikkialla, niiden ilmeneminen ja merkitys vaihtelevat eri maissa ja kulttuureissa.
Hawkins nostaa esiin, että Skandinavia on edelläkävijä esimerkiksi sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden ymmärtämisessä, mutta muualla taas painotetaan muita asioita eri näkökulmista.
– En sanoisi, että mikään maa on toista edellä tai jäljessä – jokainen tulkitsee trendejä omalla tavallaan, Hawkins vastaa kysyttäessä, löytyykö maata, jonka läpi kaikki trendit ikään kuin suodattuisivat muille.
Hiusalalle Hawkins povaa muutosta, jossa selviydytään kokemuksella ja ottamalla huomioon kauneusalan ja yritystoiminnan trendit. Hawkins uskoo, että kampaamot eivät ole tulevaisuudessa enää pelkästään paikkoja, joissa leikataan ja värjätään hiuksia, vaan entistä tärkeämmäksi asiaksi nousee asiakaskokemus.
– Asiakkailla on rajallinen budjetti, ja he voivat valita hiustenhoidon lisäksi esimerkiksi personal trainerin tai esteettisen hoidon. Kampaamoiden on mietittävä, miten ne voivat tarjota enemmän arvoa asiakkailleen, Hawkins toteaa.
Tulevaisuuden asiakas on Hawkinsin mukaan myös kriittisempi tuotteita kohtaan: Mitä aineita hiuksiin tai iholle laitetaan ja miten kampaamo käsittelee jätteitään. Hawkins nostaa esiin myös erikoistumisen: Kuinka erottua muista saman alan yrittäjistä.
– Tapasin kampaajan, joka palvelee neurodiversejä ja autismikirjon asiakkaita, jotka esimerkiksi toipuvat jostain traumaattisesta kokemuksesta.
– Tällaisten tarpeiden huomioiminen voi olla iso kilpailuetu.
Teknologia hiusalalla: apuna vai uhkana?
Hawkins ei usko, että kampaajia tullaan korvaamaan roboteilla. Teknologia voi silti auttaa kampaajayrittäjää monin tavoin.
– Tekoäly voi yksinkertaistaa prosesseja, kuten värisekoituksia, jolloin kampaajat voivat keskittyä enemmän luovuuteen. Virtuaalitodellisuus puolestaan auttaa asiakkaita hahmottamaan uusia hiustyylejä ja värejä ennen lopullista päätöstä.
Hän kuitenkin muistuttaa, että kampaamokäynti ei ole vain tehokkuutta, vaan myös henkilökohtaista vuorovaikutusta ja rentoutumista.
– Vaikka teknologia kehittyy, ihmiset hakevat silti kokemuksia ja kohtaamisia.
Trendien väärinkäsitykset: Älä juokse TikTok -villitysten perässä
Hawkinsin mukaan yksi suurimmista harhaluuloista trendeistä on se, että niitä täytyy orjallisesti seurata. Hawkins painottaa, että trendit eivät ole sama asia kuin nopeasti leviävät TikTok-ilmiöt.
– Yritysten tulisi keskittyä siihen, mikä on olennaista heidän asiakkailleen, eikä sokeasti jahtaa jokaista uutta suuntausta.
HAWKINSIN VIESTI liiketoiminnan ammattilaisille on selkeä: tunne asiakkaasi ja ymmärrä, mitä he oikeasti haluavat.
– Älä sokeasti jahtaa trendejä – valitse ne, jotka ovat merkityksellisiä sinulle ja asiakkaillesi.
Moni yrittäjä haaveilee keksivänsä tulevaisuuden trendin ja siihen liittyvän tuotteen ja tekevänsä tällä innovaatiolla omaisuuden. Hawkinsin mukaan tämä on teoriassa mahdollista – mutta vain niille, jotka tekevät tarpeeksi taustatyötä.
– Pitää esittää oikeat kysymykset oikeille ihmisille, tehdä tutkimusta ja tarkkailla ihmisten reaktioita. Idean pitää olla enemmän kuin vain tuote – sen täytyy liittyä laajempaan kehityskulkuun.
– Usein epäonnistumisen syy on siinä, että ei ymmärretä koko ilmiön laajuutta.
Vaikka Hawkins puhuu trendeistä ammatikseen, hän ei itse ole niiden orja.
– En ole trendien seuraaja tai edelläkävijä – ennemminkin hiljainen tarkkailija. Poimin ne asiat, jotka tuntuvat omilta.
Hawkinsin pukeutuminen kuvastaa juuri tätä ajattelua ja pyynnöstä Hawkins käykin läpi tämän päivän tyyliään:
- Peter Jensenin second-hand -takki, joka on ostettu Kööpenhaminasta. ”Second-hand -trendi ei ole vain vanhojen vaatteiden kierrättämistä, vaan vaatteiden tarinan jatkamista.”
- Korvakorut guatemalalaisilta käsityöläisiltä. ”Tämä on esimerkki trendistä, jossa pienet suunnittelijat työskentelevät käsityöläisten kanssa ja antavat heille ansaitsemaansa tunnustusta.”
- Kimaltavat farkut: ”Pienet ilon hetket pukeutumisessa ovat tärkeitä.”
- Leopardikuvioiset kengät: ”Olen aina pitänyt leopardiprintistä. Olen käyttänyt näitä jo pitkään, ja ne tuntuvat edelleen omilta.”
Jill Hawkins ja AW 25-2026 trendit
Peacekeepers
- Avainsanat: rauhallisuus, läheisyys ja turvallisuus, perinteikkyys
- Nostalgiset materiaalit, kuten silkki ja nahka ja metalli.
- Selkeys, virtaviivaisuus ja luonnollisuus ilman yllätyksi
Caretakers
- Avainsanat: yhteisöllisyys, hyvinvointi, hoivaaminen
- Pienet yksityiskohdat kokonaisuudessa
- Tahallinen viimeistelemättömyys ja sitä kautta huolettomuus
Conservators
- Avainsanat: Perinteiden vaaliminen, barokki, materiaalien tuntuma, tunteikkuus
- Näytetään isosti kulttuurinen perimä
- Käsityöläisyyden ja laadun ihannointi
Moderators
- Avainsanat: Luonteikkuus, säästäväisyys, värit, kierrätys
- Luodaan uutta eri materiaaleista
- Uutta vanhasta käsityön avulla: letit, neulontatyöt.
Värit AW 25/26
- Poltettu oranssi ja elegantit neutraalit sävyt.