Kotoisuutta ja hyvää fiilistä
Heidi Kytö perusti ensimmäisen Koto Salon -liikkeensä Helsingin Punavuoreen kahdeksan vuotta sitten. Tätä hän pyöritti yksin pari vuotta, kunnes äitiysloma sai jäämään pidemmäksi aikaa pois työelämästä. Viime vuoden toukokuussa Heidi päätti kokeilla uudestaan yrittäjänä ja unelma toteutuikin jo elokuussa, kun Koto Salon -liike avasi ovensa Espoonlahdessa.
– Kun jotakin päättää ja haluaa, pistetään asiat tapahtumaan, Heidi kuvailee tyyliään.
Heidille liikkeen sijainti oli ensiarvoisen tärkeää. Punavuoren kokeilun jälkeen halua ei enää Helsingin keskustaan ollut, vaan Heidi haistoi hyvän markkinaraon kasvavassa Espoossa.
– Tällä alueella on kysyntää paljon, mutta tarjontaa vähän erityisesti hiukan erikoisemmissa liikkeissä, Heidi sanoo.
Koto Salon on aivan tulevan kauppakeskus Lippulaivan naapurissa. Alueelle rakennetaan tällä hetkellä paljon ja Heidi sai kokea nahoissaan, että muutkin olivat kiinnostuneita hittialueen liiketiloista.
– Ihastuin heti tilan huonekorkeuteen ja siihen, että luonnonvaloa tulee koko seinän kattavista ikkunoista sisään runsaasti. Tilan avaruus ja energisyys kiehtoi, Heidi kuvailee.
Vaikka tilaa havitteli monta yrittäjää, teki Heidi hakemuksen hyvin perusteluin ja tarjouksen, jossa oli neuvotteluvaraa.
– Kaksi kuukautta meni siihen, että neuvottelimme mielestäni kalliista vuokrahinnasta ja lopulta saimme onnekseni paperit kuntoon ja pääsimme remontin kimppuun, Heidi iloitsee.
Remonttiaikaa ei jäänyt kuin pari viikkoa, sillä liike oli suunniteltu avattavaksi kesäkuun puolivälissä.
– Remontoimme tilan tässä ajassa täysin uusiksi minä, mieheni, neljävuotias poikani ja lukuisat ihanat ja avuliaat ystävämme, Heidi kiittää.
Viime kesän helteet toivat remontoimiseen oman pikantin lisänsä ja Heidi muistaakin ajan stressaavana ja hikisenä.
– Aamuisin tulimme paikalle ja teimme remonttia aina ilta yhteentoista asti, jolloin ajoimme suoraan Soukan rantaan, jätimme hikiset remonttivaatteet rannalle ja pulahdimme uimaan. Seuraavana aamuna alkoi taas sama, Heidi nyt jo nauraa.
– Muutaman kerran tämän kahden viikon aikana kyllä romahdin lattialle ja mietin, tuleeko tästä mitään, ehdimmekö, mutta ihme ja kumma, saimme kaiken valmiiksi.
Lähtökohtana remontissa ja sisustuksessa oli kotoisuus ja hyvä fiilis. Heidi halusi rakentaa tilan kuin toiseksi kodiksi.
– Ympäristö vaikuttaa merkittävästi omaan fiilikseen ja halusin, että sekä itsellä että työntekijöillä olisi täällä hyvä olla. Että ympäristö toisi jo levollisen ja hyvän olon ja tämä heijastuisi sitten koko päivään, Heidi kertoo.
Monet tilan sisustuselementeistä onkin hankittu rakkaudella sekä Suomesta että Heidin perheen toisesta kotimaasta Englannista.
– Esimerkiksi nuo kaksi peilipöytää on rakennettu Englannista tuoduista vanhoista laudoista. Halusin näin tuoda myös mieheni historiaa tilaan. Osa pöydistä taas on tehty suomalaisista vanhoista ladon ovista, jotka on vain hiottu ja petsattu, Heidi kertoo.
Heidillä oli kokonaiskuvasta vankka ajatus ja tämän oman pään pitämisen tiukoissakin tilanteissa Heidi kokee nyt olleen hyvä valinta.
– Lattian valinta oli sellainen, mitä mietin pitkään. Mies sanoi, että lattiamateriaali olisi se viimeinen asia, mihin ne viimeiset rahat laitetaan, mutta itselle oli tärkeää, että sain esimerkiksi juuri tämän lattian, joka on mielestäni tänne täydellinen. Nyt kun katsoo kokonaisuutta, oli tämä aivan täydellinen valinta tilaan, Heidi tietää.
Sisustuksessa ja hankinnoissa on käytetty paljon kierrätettyjä materiaaleja: Esimerkiksi kaksi pesupaikkaa ja kaksi asiakaspaikkaa on hankittu netin kirpputoreilta ja heinäseipäät on saatu asiakkaalta. Monet sisustuselementit on tuotu omasta kodista.
– Kierrättäminen on perheelleni tärkeää ja halusin tuoda tätä ajatusmaailmaa myös liikkeeseen. Säästöbudjetilla mentiin myös uusissa hankinoissa. Esimerkiksi nämä työessut painatimme kirjastossa, missä myös tulostimme todella edullisesti ikkunateippaukset, Heidi vinkkaa.