Blondikohu yllätti

Blondikohu yllätti

||||||

Jo vuosia tummatukkaisena viihtynyt Maria Veitola hämmästyi iloisesti, kun luottokampaaja Antti Haakana monen vuoden ehdotusten jälkeen suostui hiusten vaalennusprosessiin. Vaalennuksesta syntynyt kohu mediassa kuitenkin yllätti.

Kun Maria Veitola parikymppisenä uushelsinkiläisenä leikkautti ensimmäisen lyhyen hiustyylinsä, ei hän ole siitä luopunut. Ei vaikka rahat olivat tiukassa, ja saksen varteen hän hyväksyi vain parhaan leikkaajan, jonka asuntoa kävi siivoamassa saadakseen kutrinsa kuntoon säännöllisesti. Nyt 20 vuotta myöhemmin Maria haluaa yhä käydä vain parhaalla hiusosaajalla ja avaakin säännöllisesti helsinkiläisen Konst-kampaamon oven.
– Sen lisäksi, että Antti on erityisen taitava leikkaaja, on hän myös ihmisenä kiva. On hyvä olla, vaikka olisi hiljaisiakin hetkiä, Maria kuvailee Antti Haakanaa, jonka käsiin hän on luottanut kauneutensa kruunun jo 15 vuoden ajan ja nauraa: ”Onneksi ei tarvitse sentään Antilla siivota, kun rahaa on jo maksaakin!”

Ensimmäisen kerran Antti ja Maria tapasivat Point-kampaamossa, jonne Maria eksyi muotiorientoituneen ystävänsä Veeran suosituksesta.

Tv-persoona ja radiotoimittaja, Radio Helsingin sisältöjohtaja Maria Veitolalla on yksi hiusasia, johon ei suostuisi, vaikka ehdottajana olisi pitkäaikainen luottokampaaja Antti Haakana Konst Hair & Gallerystä. Pidennykset. ”Sama toisinpäin. Niitä en suostuisi laittamaan, vaikka Maria pyytäisi!” Antti nauraa.


– Pointin paras käyntikortti oli varmasti ne asiakkaat, jotka sieltä poistuivat. Veera hehkutti paikkaa ja sen osaajia, joten päätin mennä sinne, Maria kertoo.
Heti ensikäynnillä sekä Marian ”maalaisminä” että pitkät suortuvat lakaistiin pois Pointin lattialta.
– Olin niin pitkään halunnut pikkukaupungista Helsinkiin ja kun vihdoin pääsin tänne, halusin muutoksen näkyä myös konkreettisesti hiuksissa. Hiuksista tulikin upeat, Maria muistaa.
Parin vuoden jälkeen Maria vaihtoi luottokampaajansa Pointissa Anttiin, joka on pitänyt Marian tukan lyhyenä kaikki 15 vuotta. Lyhyt on silti kokenut erilaisia muodonmuutoksia vuosien aikana – tunnetuin lyhyt on kuitenkin ennen lähiaikojen blondausoperaatiota ollut tumma pottamallinen hius.
– Monet sanovat, että minulla pitäisi koko loppuelämäni olla se malli, joka on sekoitus laulaja Mireille Mathieun ja Star Trekin hiusta. Mielestäni on sama, mikä malli hiuksessa on, kunhan sen on leikannut Antti. Kun Antti leikkaa, ei hiukselle tarvitse tehdä mitään pesun ja kuivauksen jälkeen. Hius asettuu kohdilleen itsestään, laiskaksi hiustenlaittajaksi myöntyvä Maria sanoo.
– En missään tapauksessa jaksaisi kihartaa pitkä hiusta joka aamu kuntoon, vaan pitäisin sitä aina vain ponnarilla, Maria tietää.
Konst Hair & Gallery –liike onkin profiloitunut Sassoon-liikkeeksi, mikä tarkoittaa jatkuvaa ja pitkäjänteistä kouluttautumista koko Konst-tiimille.
– Olen aina leikannut Marian hiusta Sassoon-ideologian mukaisesti ja vahvasti sopivuusajattelua noudattaen. Tämä varmasti näkyy lopputuloksessa ja näköjään myös tuntuu Marian arjessa, Antti sanoo.

Maria on muuntautumiskykyinen ja muodikas

Maria ja Antti eivät osaa päättää, kummalta uudet hiustyyli-ideat tulevat: joskus malli päätetään vasta penkissä, joskus uutta ideaa makustellaan pidempäänkin.
– Maria sanoo, mitä ei halua ja tästä on aina hyvä lähteä liikenteeseen. Mielestäni meidän yhteistyö on ollut aina hyvin helppoa, varsinkin nykyään, kun ollaan jo tunnettu niin pitkän aikaa, Antti kertoo.
– Tämä on täysin luottamussuhde ja myös ystävyyssuhde. On hienoa, että voin luottaa Antin käden jälkeen ja ajatuksiin muodista täysin, Maria sanoo.
Jo vuosia tummatukkaisena viihtynyt Maria on ehdottanut Antille usein hiusten vaalentamista. Antti ei ole tätä ottanut tosissaan, vaan vastaus on aina ollut tiukka ei. Siksi Antin jo viime vuoden lopulla itse ehdottama suunnanmuutos blondiksi hämmästytti.
– Ihmettelin, että mistäs nyt tuulee, Maria huudahtaa.
– Olen jo pidempään huomannut, että maailmalla usea tähti, kuten Kristen Stewart, on värjäyttänyt hiuksensa totaalisen blondiksi. Se on sitä, että haistellaan, mitä maailmalla tapahtuu ja sitten tulee jossain vaiheessa hetki, jolloin uutta voi kokeilla asiakkailleen, kuten nyt Marialle, joka onkin asiakkaana aivan parhaita, koska on niin muuntautumiskykyinen ja muodikas kokonaisuudessaan, Antti sanoo.
Vaalennusprojekti lähti käyntiin Marian viiden viikon Indonesian matkalla, jolloin hiuksen annettiin luonnostaan vaaleta ja kasvaa. Toivotun vaalean värin värjäämiseen kului aikaa lopulta kolme viikkoa. Ensin vaalennettiin kaksi kertaa ja taittovärjättiin päälle, tähän kului seitsemän tunnin verran. Tämän jälkeen hiuksen annettiin levätä ja se sävytettiin uudestaan kolmen viikon päästä.
– Hain hiukseen puhdasta vaaleaa väriä niin, että hius olisi yhä hyvässä kunnossa. Nyt kun luontainen tyvikasvu on jo päässyt esiin, alkaa hiuksesta tulla sen näköinen, kuin mitä haettiin, Antti kertoo.
Marialle värjäysprosessi oli jännittävä.
– Ensimmäisen blondauksen jälkeen hius oli oranssin keltainen. Siinä vaiheessa tuijotin vain lehteä, join kahvia ja yritin luottaa Anttiin yhä enemmän, Maria naurahtaa.
Värin lisäksi täysin uuden muodon on saanut hiuksen leikkauslinja. Lähes aina ennen etuhiuksessa viihtynyt Maria vetää hiuksensa nyt rohkeasti taakse.
– Halusin tyyliin yhä skarppiutta, mutta myös lisäksi jotain pehmeämpää pidemmillä osioilla. Taaksepäin vedetty lookki on sitä 90-lukua, mitä nyt myös paljon näkyy ja sopii mielestäni Marialle erinomaisesti, Antti kertoo.

Blondikohu tuntuu erikoiselta

Uusi hiustyyli on Marialle ollut pienempi asia kuin mitä se näytti yhteiskuntaamme ravistelevan.
– Suomessa ilmeisesti kaikki hyvin, koska uudesta hiustyylistäni nousi lehtiin asti noussut kohu. Enhän minä itse katso koko ajan peiliin ja ihmettele sitä hiusta ja siksi se ehkä tuntuukin niin erikoiselta, että ihan kadulta tulevat ihmiset kommentoimaan, Maria kertoo.
Uusi hiusväri on tuonut omat haasteensa myös Marian vaatekaappiin ja lompakkoon.
– Monet värit, erityisesti beiget ja murretut sävyt, näyttävät nyt päällä tunkkaisilta. Mutta tämähän on upea syy laittaa vaatekaappi täysin uusiksi, Maria nauraa.