||||||||||||||||||||||||||||||

Tällä palstalla tutustutaan hiusalan ammattilaisen työviikkoon ja päästään kurkistamaan myös salongin ulkopuoliseen elämään, sen arkeen ja juhlaan.

KUKA:
Minä: Harri Åkerberg
Työskentelen: A.K.A Luova -kampaamossa Helsingissä
Ikä: 26
Erityisosaaminen: Hiusvärit (varsinkin vaaleat ja pastellisävyt)
Kilpailu-ura: Parturikerhon miesten sarjan voitto 2014, Catwalk Fashion -sarjan voitto 2015, Hiustähti 2016, Stylemasters Suomen maavoitto 2017
Ensi viikolla: En ole uskaltanut katsoa. Päivä kerrallaan ja täysillä!
Terveiseni kollegoille: Inspiroitukaa, olkaa positiivisia ja tehkää sitä mitä rakastatte!
Seuraa: Instagram @harriakerberg

Perjantai 10.3.
Muutto Helsinkiin!

Perusperjantai lähti liikenteeseen jättämällä taakse muuttokaaos. Olemme juuri mieheni kanssa muuttaneet keskelle Helsingin vilinää. Asunto näyttää siltä, miltä voi vain kuvitella: muuttolaatikoita ympäriinsä, makuuhuoneesta revitty osittain tapetti irti ja osa tavaroista purettu epämääräisiin paikkoihin.

Perjantai on viikon päivistä monelle merkki viikonlopun alusta. Itselleni perjantai on perustyöpäivä, jota seuraa toinen. Ihaninta perjantaissa on asiakkaiden hyvä fiilis, johon on helppo samaistua. Työpäivänä tämä kyseinen perjantai oli hyvin tavallinen. Muutama väri- ja leikkauspalvelu sekä muutama kampaus.

Töiden jälkeen, iltakuuden maissa, lähdin käymään valokuvastudiolla sopimassa tulevan kilpailun aikataulua. Kilpaileminen on yksi suurimpia intohimojani alaa kohtaan. Sen avulla pysyn ajanhermolla ja kehitän itseäni jatkuvasti eteenpäin. Studiolla käydessäni puhuimme alustavasti tulevan kuvan fiiliksestä ja asustuksista. Kuvaaja vinkkasi vielä yhden paikan, josta kannattaisi kysellä kuvausvaatteita.

Studiolta palasin kotiin muuttokaaoksen keskelle katsastamaan tilannetta. Makuuhuoneen seinä alkoi näyttää huomattavasti paremmalta kuin aamulla. Silloin siinä oli vielä punainen osittain revitty kukkakuvioinen tapetti. Nyt kertaalleen tasoitettu seinä, johon tulee uusi maalipinta. Tästä kiitos ihanalle serkkupojalle, joka tuli auttamaan.

Rakas työkaverini ja ystäväni Heidi pistäytyi perjantaipizzan ja –pullon kera käymään sekä onnittelemaan uudesta asunnosta. Siinähän se loppuilta vierähti juorutessa.

Lauantai 11.3.
Operaatio balihiuksen pelastus

Viikon paras päivä (jos maanantaita ei lasketa)! Vaatteiden löytäminen muuttolaatikoiden keskeltä voi olla hieman haastavaa, mutta onnistuin kohtuudella. Piti löytää jotain ”hienompaa”, kun illalla on menoa.

Aamun ensimmäinen asiakas alkoi perusteellisella konsultaatiolla. Kyseinen asiakas on käynyt minulla jo muutamia vuosia, muttemme ole koskaan värjänneet hänen hiuksiaan. Tarkemmin ottaen hänelle on tehty ainoastaan kerran huomaamattomat raidat. Konsultaation tulos oli, että teemme aikuiselle naiselle sopivan kokonaisuuden, joka freesaa yleisilmettä ja tekee ihosta paremman sävyisen.

Toteutus:

Slice –raitaa viistoissa osioissa koko päähän Blondor : 6%. Sävytys pesupaikalla KC Colormask Paint Pinkadelic (15ml) + Lavendel (5ml) + Olaplex nro. 2 (20ml).

Seuraava operaatio oli Balilla lomalla olleen naisen tukan pelastus. Hän on oma vakioasiakkaani, jota olen vuosia raidoittanut vaaleaksi vaalennusaineen kanssa. Nyt reissussa hiukset olivat normaalia enemmän rähjääntyneet ja lopputuloksena oli keltaiset latvat.

Ping! Juuri olen saanut Wellalta uuden tuotteen, jota en ole kertaakaan kokeillut -> testiin!
Wellan Color Renew –tuote sai heti kunnon haasteen. Hiukset raidoitettiin ja tehtiin Color Renew –käsittely ja päälle Wellan Color Fresh 10/81. Moni osaa varmasti samaistua siihen jännitykseen, mikä syntyy, kun tulee uusi väri tai tuote, jota lähtee kokeilemaan ensimmäisen kerran. Jännityksestä huolimatta tuote toimi, kuten lupasi.

Viimeinen asiakas oli hieman myöhässä, joten aikaa jäi loistavasti HS:n vaalikoneen tekemiselle. Olen ilmeisimmin oikeistolainen liberaali – mielenkiintoista!

Töiden jälkeen The Bash! –bileisiin. Qhairin toinen omistajista järjesti syntymäpäivien kunniaksi bileet, joihin minut oli kutsuttu. Mielestäni alallemme on tärkeää verkostoitua niin alalla työskenteleviin kuin liikkeisiinkin. Ja on hienoa, että kykenemme tekemään yhteistyötä! Tästä yhteistyöstä syntyi hieno kuvakollaasi, jolla osallistuin Revlonin Style Masters –kilpailuun.

Bileet alkoivat klo: 18.00 nurkilla ja lähdin siitä parin tunnin päästä, sillä mieheni Joni oli tulossa Oulusta. Joni on myös parturi-kampaaja ja muuttamassa Helsinkiin. Vielä muutama viikko jäljellä töitä Oulussa.

Suunnuntai 12.3.
Vapaapäivään tasapainoa Pinneistä

Ihanaa, vapaapäivä. Sunnuntai alkoi rauhallisella aamupalalla. Tästä rauhasta emme kuitenkaan Jonin kanssa kauaa nauttineet. Päivän missiona oli tyhjentää ja siivota yhteenmuuton tieltä myyty yksiö.

Illalla palasimme Fredrikinkadun asunnollemme asentamaan pyykkikonetta ja kuivausrumpua paikoilleen. Hermothan siinä meinasi mennä, mutta onneksi Pinneistä löytyi ratkaisu. Toinen punttasi pesukonetta ylöspäin ja toinen laittoi alle Pinnit. Sen jälkeen tasapainottaminen onnistui helposti.

Loppuillasta kävimme vielä nauttimassa illallisesta Casa Largossa. Saimme hieman fiilisteltyä, miltä tuntuu asua Helsingin keskustassa. Astuessasi ovesta ulos: kaikki ravintolat, kaupat ja muut palvelut ovat aivan minuuttien kävelymatkan päässä. Uskomaton tunne ihmiselle, joka on kotoisin maalta pienestä kylästä nimeltä Alimmainen.

Ma 13.3.
Milanon terveiset ja teippituskailu

Viikon paras päivä numero kaksi. Tämä johtuu siitä, että olen useimmiten maanantain vapaalla tai sitten teen vain lyhyen päivän. Tänään vuorossa oli se jälkimmäinen. Ensimmäisenä aamulla penkkiini istui vakioasiakkaani, joka käy minulla Milanosta asti. Muutettuaan Italiaan hän kävi useammalla eri kampaajalla, mutta oli tyytymätön. Lopulta hän palasi minulle, kun oli käymässä Suomessa ja muokkasimme hänen hiuksiaan. Teimme väristä ja leikkauksesta sellaisen, että se kestää vähintään 12 viikkoa.

Päivän viimeisenä asiakkaani oli kauneusvloggaaja Henry Harjusola ja hänelle teippihuolto. Henry istui penkkiini ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten. Ensikäynnistä asti Henry on ollut yksi mielenkiintoisimmista ja haastavimmista asiakkaistani. Hän on hyvä suunnannäyttäjä siihen, miten tulevaisuudessa ihmisten tulisi hyväksyä toisensa kategorisoimatta ketään. Hän tekee ahkerasti töitä asian puolesta ja kiinnittää huomiota epäkohtiin, joihin moni ei uskalla tarttua tai joita moni ei koe tärkeäksi.

Mitä sitten hänen hiuksiinsa tulee, niin on hän ehdottomasti yksi työläimmistä asiakkaistani. Henry toimii itsekin parturi-kampaajana paikassa nimeltä Degree. Tällä kertaa meillä oli vuorossa niinkin yksinkertainen asia kuin teippihuolto, tai siis yksinkertaiseksi sitä voisi olettaa… Aloitimme klo: 13.00. Pienen tuskailun ja 4,5 tunnin kuluttua pääsimme kassalle minun lempivaiheeseeni (no ei oikeasti). Tässä ajassa irrotin kolme punttia teippipidennystä sekä pesin, sävytin ja hoidin ja kiinnitin takaisin. Työnä tämä ei kuulosta paljolta, mutta kaikkine työvaiheineen… Huuuh.

Kiitos maanantai.

Tiistai 14.3.
Väriä hiuksiin ja seinään

Mm… Kolme värileikkauspakettia ja kuusi tuntia töitä. Helppojen töiden päivä, josta ei sen kummempaa sanottavaa olekaan.

Jottei lyhyen työpäivän jälkeen tulisi tylsää illalla, päätin maalata vihdoin makuuhuoneen. Sitten unta!

Keskiviikko 15.3.
Hullu kiire!

Kaikki tietävät sen päivän, kun olet buukannut päivän täyteen. Sitten tulee se soitto: ”Hei, tarttisin heti aikaa. Apua?” Katsot omaa kalenteriasi ja mietit, että ei onnistu. Sitten ehdotat muita aikoja ja asiakas on, että ei ne käy hänelle. Sitten katsot uudelleen päivän aikataulua, hellyt ja päätät, että kyllähän sitä onnistuu tekemään töitä päällekkäin sekä varmasti ehtii tekemään tuon yhden työn 20 minuuttia nopeammin. Asiakas kiljahtaa riemusta ja jäät raapimaan päätäsi. Ensimmäisten työtuntien jälkeen olet vain 15 minuuttia myöhässä ja olet unohtanut syödä. Soitat värinvaikutusajalla seuraaville ja kerrot olevasi myöhässä.

Tukkurin edustajakin tulee käymään ja teet tilauksen häthätää sen enempiä miettimättä, kunnes huomaat tilanneesi lisää folioita, vaikka juuri aamulla kävit hakemassa niitä itse tukusta. Sitten vielä uusi Dysonin föönikin tulee testikäyttöön. Onneksi sillä föönaaminen oikeasti nopeuttaa kuivaamista.

Huhuhuhuh. Viimeinen asiakas ja helpotuksen tunne. Pahoittelet asiakkaalle, kun olet myöhässä 20 minuuttia. Viimeinen asiakas haluaa tietenkin suuren muutoksen. Se ei enää haittaa, koska työpäivä on jo venynyt äärimmilleen muutenkin. Ihana päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan jotain kekseliästä.

Toteutus:

Hiusten esivaalennus Wella Blondor + 6% + Olaplex nro. 1.
Pesupaikalla Olaplex nro. 2 ja sen jälkeen leikattiin. Kuivaamisen jälkeen sävytettiin hiukset kahdella eri massalla. Tyveen Color Touch 7/89 ja tippa 2/0. Latvaan Color Touch 8/81 ja pientäkin pienempi pyyhkäisy 2/0.

Töiden jälkeen pikapakkailut. Huomenna Tahkolle.

Torstai 16.3.
Karman avustajana

Klo: 08.30 piippiippiip… Ihanaa huomenta! Tänään Tahkolle Wellan Lumiloma –koulutusmatkalle. Lento Kuopioon lähtee vasta yhden aikoihin, joten sain idean lähteä käymään vielä pikaisesti tukussa hakemassa värejä. Sitten hävettää myöntää, mutta oma mies pääsi kotikampaajaksi värjäilemään hiuksiani.

Lentokentälle juuri ja juuri ajoissa, jotta ehditään ottaa yhdet kuohuvat. Lentokoneessa ei ollut tarjoilua, mutta muuten hyvä lentomatka… Tahkolle saavuttua saatiin huoneistot ja päästiin valmistautumaan yhteistä illallista varten. Illallisella kaikki matkalaiset kokoontuivat yhteen ruuan, ja juoman, ympärille. Illallisen lomassa saimme nauttia Wellan näytöksestä ja yllätysnumerona oli Noora Karma. Päästiinpä Jonin kanssa Noora Karman avustajiksi temppuun, johon liittyi omena, maalitaulu ja varsijousi… Loppuilta onkin sitten historiaa ja sen kulun varmasti jokainen osaa kuvitella.

Perjantai 17.3.
Inspiroiva koulutuspäivä

Ugh… Pienen pieni väsymys ja pikainen aamusuihku. Aamupala. Ugh. Koulutukseen. Siinä vaiheessa tietää, että koulutus ja kouluttajat ovat onnistuneet, kun mielenkiinto on säilynyt koko aamu- ja iltapäivän eilisillasta huolimatta. Koulutuksen päättyessä fiilis on hyvä ja inspiroitunut. Loppuilta olikin sitten vapaata laskettelulle ja muulle ajanvietteelle, joista valitsin yllättävästi tällä erää muun ajanvietteen. Sinne rinteeseenhän kerkiää huomennakin.