Hiuskotkotuksia hyvässä hengessä

Hiuskotkotuksia hyvässä hengessä

||||||||||

Helsinkiläisestä Stadin Seita –liikkeestä kuuluu naurun remakka ulos asti. Sisällä liikkeen omistaja Kukka Kuparisen silmät loistavat samalla kun luottokampaajansa penkissä istuva Anitra Ahtola selittää kädet isossa kaaressa juttua, joka on tietenkin tarkoitettu vain Kukan korville.
– Taidetaan olla molemmat yhtä iloisesti sekaisin, naiset nauravat.

Anitra Ahtola ja Kukka Kuparinen tapaavat nykyään eniten Kukan Stadin Seita –liikkeessä. Anitran nopeatempoisimman malliuran aikana hiuksia on harjattu myös muun muassa tv-kuvausten ja näytösten takahuoneissa. Anitran meikin teki Kukka Kuparinen.

Nykyinen tanssikouluyrittäjä, kaupunginvaltuutettu ja vuoden 1996 Miss Suomen 1. perintöprinsessa Anitra Ahtola tapasi kampaajayrittäjä Kukka Kuparisen ensimmäistä kertaa parikymmentä vuotta sitten missikiertueella. Ensitapaamisessa se jokin kolahti kohdalleen ja naiset tiesivät heti olevansa erottamattomia.
– En muista, että joku muu kuin Kukka olisi viimeisen 20 vuoden aikana laittanut hiuksiani. Toki välissä on ollut jotain näytöksiä tai muita, mutta tällä tavalla vain Kukka on laittanut kampaamotyönä hiuksiani, Anitra miettii.
– Ja vuosien saatossa meistä onkin tullut erittäin hyviä ystäviä. Anitran lapsetkin käyvät täällä, joten olen nähnyt heidänkin kasvun ihan pienestä alkaen, Kukka lisää.
Sen lisäksi, että näillä naisilla synkkasi heti, kehuu Anitra Kukan ammattiosaamista isoin sanoin.
– Olin heti ensimmäisellä kerralla aivan älyttömän tyytyväinen ja sen tunteen kyllä muistaa pitkään, kun joku osaa laittaa hiukset juuri sillä tavalla kuin on aina halunnut. Heti ensimmäisen kerran jälkeen pystyin jo luottamaan Kukkaan täysin ja annoinkin hänelle usein vapaat kädet. Ja vielä silloin kun tein aktiivisesti mallin töitä, oli hienoa, että Kukka osasi ehdottaa eri hiustyylejä, jotka kuitenkin sopivat täydellisesti kasvoihini, Anitra tietää.

– Lisäksi Kukan kädet ovat ihanan napakat silloin kun hän hieroo hiuspohjaa pesupaikalla, Anitra lisää.
Kukka arvostaa Anitrassa hänen lojaalisuuttaan asiakkaana. Lisäksi kehut saa Anitran rämäpäisyys.
– Hän lähtee aina näihin kotkotuksiin mukaan, kunhan hiuksen pituus säilyy nykyään pitkänä, Kukka tietää.

Näitä hiuskotkotuksia on nähty vuosien varrella niin punaisena kuin lyhyenäkin kleopatra-polkkana kuten myös pitkällä etuosan heittotötterölläkin. Ennen mallin uraa Anitra värjäytti hiuksiaan vain hennalla.
– Meillä oli tiukka kuri kotona ja tiesin, etten olisi missään nimessä saanut värjäyttää hiusta muulla kuin hennalla. Tosin ei nuorempana ollut tähän tarvettakaan, sillä hius on aina ollut kauniin tumman sävyinen, Anitra kertoo.
Keittiösaksiin ei Anitan perheessä hiusasioissa luotettu, vaan perhe käytti aina lapsetkin kampaajalla. Nykyään Anitra käy huoltamassa Kukan luona hiuksiaan 6-8 viikon välein.
– Kukka on ihana, kun hän saa aina järjestettyä minulle ajan, vaikka on itsekin kovin kiireinen ja yrittäjä hänkin. Jopa lomallaan tai vapaapäivänä hän on päättänyt tulla paikalle, jos minulle on tullut jokin hätäinen kampaajatarve, Anitra kiittää.
– Niin, mitä tekisitkään ilman minua, Kukka nauraa vieressä.

Naiset eivät stressaa Anitran hiustenlaiton suhteen ikinä ennakkoon. Uusi tyyli päätetään aina kertakohtaisesti yhdessä.
– Onhan niitä ajatuksia aina siitä, mitä ensi kerralla tehtäisiin, mutta nämä eivät sitten ikinä pidä paikkaansa, kun se seuraava kerta tulee, Kukka tietää.
– Niin, sitä on usein jo ihan toiset mielipiteet kahdeksan viikon välein, Anitra nauraa.
Päästessään päivittämään kuulumisia hiustöiden välissä, puhuvat naiset kaikesta, mitä elämään voi vain mahtua  – vähemmän hiuksista ja enemmän aivan muusta.
– Puhumme hyvin henkilökohtaisistakin asioista ja salaisuuksistakin. Useat meidän tapaamiset ja keskustelut toimivat myös henkireikänä arjessa. On hienoa, että voi jakaa vaikeitakin asioita puolin ja toisin, Anitra sanoo.
– Tärkeää on olla myös luottamuksen arvoinen. Sehän on varmaa, että luottamuksen pettämisellä on lyhyet jäljet ja suhde olisi sitten siinä

Anitra myöntää olevansa ”todella huono” laittamaan hiuksia. Kiharrin ei vain pysy käsissä ja ajatuskin siitä, että hiuksia pitäisi todella päivittäin laittaa saa Anitran kananlihalle.
– Hyvä, että muistan edes harjata hiukset joka päivä. Harjaan kun se tulee mieleen ja ehkä siksi kuljenkin aina arjessa hiukset ylhäällä tötteröllä. Tosin se tyyli sopii mitä parhaiten tanssiharrastuksen kanssa, Anitra sanoo ja paljastaa silti Kukan hankkineen hänelle kunnon kihartimen, jos Anitra vaikka harjoittelisi sen kanssa työstöä.

Näiden villien hiuskokeiluvuosien jälkeen Anitra onkin löytänyt sen oman juttunsa pitkästä ja tummasta hiuksesta. Kukka tietää, ettei hiusta saa lyhyeksi, vaikka kuinka maanittelisi – tätäkin on kokeiltu.
– Olen nyt yrittänyt trendikästä polkkapituutta ehdottaa, mutta sitä tietää jo vastauksen ennen kuin edes kysyy. Anitra on todella tarkka siitä, ettei pituudesta lähde pois paljoakaan, vain sen tarpeellisen verran, Kukka sanoo, mutta näyttää samalla päämäärätietoisesti siltä, ettei aio luovuttaa lyhyemmän hiuksen tarjoamista kerta toisensa jälkeen.
Tällä kertaakin Kukka laittoi hiukseen kiiltoa ja väriä, joka mukailee Anitran oman hiuksen sävyä. Talvisin Anitran hiukset säihkyvät tummempina ja kesäajalle latva on valaistu vaaleammalla sävyllä. Mukaansa Anitra ostaa kampaamosta aina hiusta kosteuttavia tuotteita herkän hiuspohjan tarpeisiin.
– Öljyt pysyvät aina matkassa mukana ja tarpeen mukaan laitetaan muitakin tuotteita yleensä Kérastaselta, Kukka tietää.
Latvoista Kukka sai houkuttelusta huolimatat napsaista pois pituutta vain pari milliä.
– Minulla on ollut aivan riittävän monta kertaa aivan lyhyt tukka ja siihen en enää lähde. Nyt tuntuu, että tämäkin tukka on liian lyhyt, Anitra mittailee hiuksen pituuttaan.
Anitran hiukset ovat suorat, nopeasti kasvavat ja jopa niin paksut, että niiden kampaukseksi laittaminen on tuottanut Kukalle päänvaivaa.
– Kerralla menee kaksikin lämpörullapakettia ja hiukset ovat niin painavat, että jopa nutturan teko on haasteellista. Entäs sitten hiusten kihartaminen raudalla – ollaan suunniteltu, että tehtäisiin Anitralle kiharat erittäin pienellä raudalla, microstickillä, mutta veikkaan, että saataisiin siihen kulumaan kuusikin tuntia! Kukka laskee.
– Olisi kyllä hauska nähdä hiuksesi sellaisena isona pehkona, Kukka lisää.
– Sen kihartamiseen saataisiin kulumaan pari lasia kuohuvaakin, Anitra naurahtaa, johon kukka toteaa salaman nopeasti perään.
– Saavillinen kuohuvaa!
Ja taas Stadin Seita täyttyy raikuvasta naurusta.

SAKSITUT
Kuinka hoidat hiuksiasi kotioloissa?
– Hienosti hoidan, koska 11-vuotias tytär muistuttaa. Laitan aina hoitoainetta ja pyyhekuivaan hiukseen myös hoitoainetta.
Paras muisto yhteistyön varrelta?
– Yksissä kuvauksissa minut ja Kukka erotettiin eri huoneisiin, koska saimme hillittömiä naurukohtauksia nähdessämme toisemme.
Onko sinulla koskaan bad hair day?
– Hiukseni ovat helpot laittaa, ovat ne sitten auki tai poninhännällä.
Mielivaiheesi kampaamokäynnillä?
– Kun hierotaan hiuspohjaa sekä se kokonaisuus, kun vaihdellaan kuulumisia.

FAKTA
Anitra Ahtola
Tanssikoulu DCA:N (Dance Center Anin), perustaja ja omistaja, malli, Espoon kaupunginvaltuutettu ja Espoon kulttuurilautakunnan puheenjohtaja.
Asuu: Espoossa.
Harrastukset: Hot Jooga, fustra, mallin työt ja kuntosali.
Haave: Että itse ja lapset pysyisi terveinä. Toivon onnellista ja tasapainoista elämää.
Kuinka rentoudut: Luen lehtiä ja toivon lukevani enemmän kirjoja – ehkä tänä syksynä.