HUIKEA TASO! Pinni mukana valitsemassa Australian parhaita hiuskuvia

HUIKEA TASO! Pinni mukana valitsemassa Australian parhaita hiuskuvia

||||||||||

Pinnin päätoimittaja Rainer Nyman kutsuttiin tuomariksi Australian suurimpaan hiuskuvakilpailuun 2021 AHIA:aan eli Australian Hair Industry Awards’:iin. Nyman oli ainoa pohjoismaasta mukaan pyydetty tuomari kaikkiaan 17 eri kansainvälisen hiusalan ammattilehden edustajan joukossa. Tuomarointi päättyi viime viikon tiistaina ja nyt finalistit ovat selvillä.

– Ihan huikea kokemus ja valtava urakka, sillä kaikkiaan noin 800 hiuskuvaa tuli käytyä läpi. Taso oli aivan uskomattoman kova ja mykistävän hieno, Nyman kertoo.

Vuodesta 2012 lähtien järjestetty AHIA -kilpailu on kasvanut maailman suurimpiin lukeutuvaksi hiuskuvakisaksi, johon tänä vuonna otti osaa 17 eri kategoriassa yli 200 kisaajaa 800 työllään. Kilpailutyöt arvioitiin nimettöminä.

– Olin oikeasti ensin ihan jo huutamassa apua, kun näin tietokoneen ruudulla kaikki työt. Osasin odottaa, että kuvia on toki paljon, mutta että näin monta, se tuli yllätyksenä. Tein niin, että ensin yhtenä päivänä kävin kaikki kategoriat ja kuvat pikaisesti läpi, ja merkitsin heti ylös ne, jotka antoivat vau-fiiliksen. Seuraavana päivänä syvennyin sitten yksitellen kaikkiin kategorioihin ja aloin pisteyttämään töitä parhaasta alkaen. Kummasti siinä viitisen tuntia vierähti, kun urakka oli tehty, Rainer Nyman muistaa.

– Hankalinta oli, että meiltä tuomareilta odotettiin jokaiseen kuvakokoelmaan kirjallista mielipidettä, miksi arvosteli kuten arvosteli. Alkoi olla puuduttavaa miettiä englanniksi eri variaatioita “hyvästä”, “fantastisesta” tai “upeasta”. No, kyllä minä sinne kirjasin, jos jokin häiritsi kokonaisuudessa tai sitten vastaavasti mikä kuvissa sytytti.

Rainer Nyman on osallistunut vuosien varrella lukuisiin hiuskisoihin tuomarina. Miten mielestäsi Australian kisa eroaa muista, esimerkiksi Suomessa järjestettävistä kuvakisoista?

– Ihan isoin ero on on jo siinä, että kukin kisaaja kisaa kokoelmalla, jossa on kuudesta kahdeksaan erilaista kuvaa mutta samanlaisella teemalla. Ja kyllä lähes kaikissa kuvissa erottui se, että ne oli tuotettu hyvin ja rahalla. Panostettu ammattikuvaajaan, meikkaajiin, stailaajiin ja studioihin tai menty ulos johonkin tiettyyn paikkaan, joka antoi oman leimansa kuville. Siellä oli joku vienyt mallit aavikolle, ja kuvista oikein huokui se kuumuus ja eristäytyneisyys. Joistakin kuvakokoelmista näkyi myös, että niiden tekijä on konkari ja ainakin minä uskon, että kuvat on tuotettu sitä silmällä pitäen, että salonki tulee käyttämään niitä jatkossa markkinoinnissaan, mikä on tietysti järkevää, Nyman toteaa.

– Sen verran hiusmaailmamme on “pieni”, että jo tuomaroinnissa tunnistin muutaman maailman parhaan hiuskuvaajan kädenjäljen, ja kun kuvien tekijänimet eilen julkistettiin, olin että jep, arvasin!, Rainer kertoo.

Päätoimittaja Nyman pääsi tuomarina samaan riviin ihailemiensa alan gurujen kanssa, sillä mukana olivat sellaiset nimet kuin Akin Konizi, Errol Douglas, Vivienne MacKinder, Sean Dawson ja Ruth Hunsley.

– Tämä oli hieno kunnia paitsi itselleni myös tietysti Pinnille. Kokemus oli kaikkiaan fantastinen, ja oli mukava olla päästä mukaan näin upeaan kilpailuun, Nyman kiittelee.

AHIA-kilpailun gaalafinaali, jossa kisan tulokset julkistetaan, järjestetään kesäkuun 14. päivänä Sydneyssa. Rainer Nyman on kutsuttu VIP-vieraana paikalle, mutta koronapandemia estää juhlaan osallistumisen fyysisesti.

Ohessa muutamia esimerkkejä Rainer Nymanin valitsemista kuvakisan omista suosikeista, jotka kaikki pääsivät finaaliin. (Kuvat Rainer on ottanut tietokoneruudun kautta, koska julkaisukelpoiset kuvat saapuvat vasta myöhemmin.)

Pinni saa kaikki kilpailukuvat käyttöönsä ja tulee julkaisemaan niitä tulevissa lehdissään.