|||||||

Drag-artisti Marko Vainion 300 peruukista jokainen on muistoja täynnä. Osa jo siinä kunnossa, että on päätynyt lepäämään pois parrasvaloista ”peruukkikokoelmaan” Marko Vainion kotiin. Show-vuosiensa aikana Marko on oppinut huoltamaan ja huollattamaan peruukkejaan hellyydellä. Tiptop-kunnosta ja uuden peruukin stailauksesta vastaa Markon luottoparturi ja –peruukkihuoltaja Christa Silvennoinen.

Divet Shown takana oleva Marko Vainio ja hänen luottoparturinsa ja –peruukkihuoltajansa Christa Silvennoinen suunnittelevat yhdessä Divetin uusimpien hahmojen hiustyylit. Joskus hyvien ystävyksien päivät kääntyvät naurun ja hassuttelun puolelle, mistä saa nauttia koko Hiusmuotoilua Tunteella –kampaamon väki.
Meikki Maritza Engsröm.

 

Ennen kuin Marko löysi Christan, etsi hän isolla kiukulla peruukkeja netistä: ”Missä ihmeessä myydään paulakoivuniemi- tai vickyrosti-peruukkeja!”
– Pian tajusin, ettei sellaisia löydy valmiina, vaan ne täytyy tehdä itse, Marko huudahtaa turkulaisessa Hiusmuotoilua Tunteella- liikkeessä, missä hänen peruukkieksperttinsä Christa Silvennoinen työskentelee.

Nykyään Marko ostaakin peruukkiliikkeistä peruukkeja ensi sijassa hahmojensa hiustyylien pohjiksi. Kun väri ja hiuslaatu ovat kunnossa, lähtee Christa muotoilemaan peruukkia Markon haluamaan kuosiin. Vauhdikkaiden drag-keikkojen jälkeen peruukit tarvitsevat ”elvytystä”.
– Olisi tietysti ihanne, että shown takahuoneessa olisi iso tila, jossa peruukkipäät odottaisivat valmiina showta varten. Näin ei tietenkään ikinä ole, joten peruukit kulkevat paikalle kasseissa ja siinä shown tuoksinassa ne menevät pois mallistaan. Tietyt peruukit tarvitsevat elvytyksen eli Christan uudelleen kampauksen ja asettelun joka shown jälkeen, Marko kertoo.

Osan peruukeista Marko huoltaa itse heti keikan jälkeen.
– Kyllähän siinä hikoilee niin mies kuin peruukkikin kovan shown jälkeen. Kotona pesen osan peruukeista lämpöisellä vedellä ja peruukkishampoolla ja laitan saunan lauteille kuivumaan. Hellästi pesemällä kiharat eivät suoristu, mutta hiki ja haju lähtee, Marko tietää.

Peruukit Hollywoodista
Markolla on tallella jokainen peruukki 13 vuotisen drag-uran ajalta. Vaikka osa hahmoista on pysynyt repertuaarissa koko Markon drag-uran, on peruukkeja kertynyt yli 300. Ensimmäisen peruukkinsa, Britney Spears –peruukin, Marko hankki pilailuliikkeestä.
– Rahaa oli alussa vain parinkympin peruukkeihin, joiden laatu oli aivan kauhea: pelkkää muovia, mitä ei voinut muotoilla lainkaan. Nykyäänkin tekokuituperuukkien laatu vaihtelee paljon riippuen, mistä peruukin hankkii, Marko kertoo.
Nykyään Marko käyttää maailman tunnetuimpien drag-artistien kanssa samaa Outfitters Wig -peruukkikauppaa.
– Siellä on sama kiinalaisnainen istunut varmaan 20 vuotta tekemässä käsin näitä peruukkeja. Peruukit ovat erittäin hyvälaatuisia ja he pyrkivät toimittamaan aina kuvanmukaisen kokonaisuuden. Viimeksi tilasin heiltä nämä Dolly Partonin hiukset, Marko kertoo ja esittelee pahvilaatikossa nätisti tuetussa peruukkipäässä Hollywoodista asti Suomeen lennätettyä peruukkia.
– Parempia peruukkeja säilytän aina peruukkipäässä. Toiset kulkevat mukana yleensä Ikean-kassissa, Marko nauraa.

Divet Marilyn Monroe –lookissaan, jonka upeasti hoidettu peruukki viimeistelee. Meikki Maritza Engsröm.

Drag-haastetta kampaajalle
Marko ja Christa tapaavat noin kerran kuussa sillä peruukkien luottokampaaja on myös Markon luottoparturi.
– Moni drag-artisti pitää itseään kaljuna ajaen myös kulmakarvat pois. Minä haluan kuitenkin omassa arjessani näyttää ihan normaalilta ihmiseltä, Marko naurahtaa.
Christalla onkin haastetta parturoida Marko trendien mukaan, mutta silti valmiina esiintymään drag-artistina.
– Pulisonkien kanssa pitää olla tarkkana, jotta ne eivät rehota peruukin alta. Lisäksi omaa hiustyyliä voi käyttää monessa hahmossa myös hyväksi. Nykyään on trendi pitää toista puolta päätä siilinä ja se näkyy myös Markon hahmoissa. Näissä tapauksissa voimme käyttää Markon omaa hiusta, jolloin haasteena on tehdä peruukista ”puoliperuukki” niin, että se pysyy yhä tiukasti päässä, Christa kertoo.
– On jotain hahmoja, jotka pystyn tekemään ihan täysin omallakin hiuksella, tällä hiustupsulla, mikä minulla on, Marko lisää.

Huoltoa vesihöyryllä?
Peruukkien huoltoon Christa käyttää niitä ”huonompia” vain Markolle varattuja saksiaan.
– Peruukit ovat kuitenkin muovia, mikä kuluttaa saksia ihan omalla tavallaan. Käytän peruukkeihin myös paljon konetta erityisesti sivujen lyhentämiseen ja linjojen tekoon, sillä peruukkihius käyttäytyy eri tavalla kuin luonnonhius, Christa kertoo.
Jotkut huoltavat peruukkeja suoristamalla tai kihartamalla niitä vesihöyryllä, tähän hommaan Marko ja Christa eivät kuitenkaan aio lähteä.
– Siinä olisi aivan valtava homma ja se veisi turhan paljon aikaa. Yritämme löytää aina mahdollisimman lähelle hahmoa olevan peruukin ja lähdemme sitä sitten muokkaamaan, tupeeraamaan ja ehkä värjäämäänkin, Christa kertoo.

SAKSITUT
Mielivaiheesi parturi-kampaamokäynnillä? 
– Päähieronta ja juoruaminen
Miten hoidat peruukkejasi kotioloissa?
– Ne roikkuvat kauniisti seinällä koukuissa. Arimmat kampaukset ovat styrox-päissä. Pesen joitakin silloin tällöin.
Onko peruukeilla koskaan bad hair day?
-Tekokuituperuukeissa on se hyvä puoli, että ne pysyvät aika hyvin muodossaan. En käytä aitoa hiusta: olisi hirveä työ käydä aina ennen keikkaa 20 tukan kanssa kampaamossa.
Onko sinulla koskaan bad hair day?
– Harvemmin! Lyhyestä tukasta on suuri hyöty.
Mikä on paras muistosi yhteistyönne varrelta?
– Varmaan se kun istuin Christan tuolissa Virve Rostin tukka päässä ja ihmisiä kerääntyi näyteikkunan taakse tuijottamaan.

FAKTA:
Divet-showta tekevä drag-artisti Marko Vainio
Haasteellisinta drag-artistin työssä?
– Uusien hahmojen kehittäminen
Kuinka iso osa peruukilla on hahmon luomisessa?
– Hiukset ovat todella suuri osa ihmisen persoonallisuutta.
Mitä harrastuksia sinulla on?
– Matkustelen hyvin paljon, käyn elokuvissa ja juhlin ystävien kanssa elämää.
Miten pukeudut kotioloissa?
-Yleensä farkkuihin ja t-paitaan
Idolit?
– Celine Dion ja Christer Lindarw (Ruotsin kuuluisin drag-artisti)
Mistä haaveilet?
– Parisuhteesta ja ulkomaan valloituksesta! Ihan kuin nämä onnistuisivat samaan aikaan haha!
Mitä seuraavaksi?
– Seuraavaksi teemme kollegani Jukka Kurosen kanssa suuren, ympäri Suomea nähtävän euroviisushowkiertueen ”Lailasta Lordiin”!