Katastrofiapua ja treenivinkkejä

Katastrofiapua ja treenivinkkejä

Crossfit-ammattilainen Mirka Henriksson tajusi olevansa keskellä hiuskatastrofia, kun aviomies antoi kommenttia hiuksista heti koti-ovella. Hiuspelastaja ja tämän jälkeen luottokampaajan tittelin saanut Riika Isoviita oli tuttu jo crossfit-salilta.

Crossfit-ammattilainen Mirka Henriksson heittää treenilaukun eteisen lattialle ja juuri kampaamosta uuden leikkuun saanut hius heilahtaa puolelta toiselle. ”Mitä on tapahtunut?” aviomies huudahtaa ja katsoo Mirkaa ihmeissään. Pitkä ja kiiltävä hius oli kynitty täyteen koloja ja pituutta oli lähtenyt yli 10 senttimetriä.
– Kun mieskin kiinnitti näin huomiota, oli pakko uskoa, että hius oli aivan kauhea. Otin peilin käteen ja katsoin hiusta takaapäin. Ihan hirveää jälkeä. Kyllä itketti, Mirka kertoo ja pelastajan meriitillä myöhemmin palkittu luottokampaaja Riika Isoviita nyökyttelee tarinalle Hiusmuotoilua Tunteella -liikkeessä Turussa.
Enää ei itketä. Riika ja Mirka osaavat jo nauraa tapahtuneelle, vaikka se vakava olikin. Tarinan onnellinen loppu on Riikan ansiota – katastrofitilanteen pelastajan, jonka penkkiin Mirka päätyi korjaustoimenpiteisiin epäonnistuneen kampaamokäynnin jälkeen.
– Varasin ajan liikkeestä, jossa en ollut ennen käynyt ja ajattelin, että parin senttimetrin lyhennys ja pieni kevennys eteen ei voisi olla vaikeaa. Näytti kuitenkin olevan. Kotiin päästyä soitin saman tien liikkeeseen ja pyysin korjausleikkausta, jonka heti sainkin. Ajattelin, että ei tämä voi tästä enää pahemmaksi mennä. No menihän se, pitkä kaunis hius oli ihan riekaleina! Mirka kertoo alkuvuoden tapahtumista.
Mirka laittoi siltä istumalta postauksen sosiaaliseen mediaan, jos saisi sitä kautta vinkkejä kampaajasta, joka voisi auttaa. Riika vastasi kutsuun ja jo parin päivän päästä Mirka nauttikin Riikan ammattitaidosta turkulaisliikkeessä.
– Olin kuullut suosituksia Riikan osaamisesta ja tunsimme jo ennestään salilta, joten Riikaan oli helppo luottaa heti alusta asti. Ja kiitos Riikalle vielä siitä, että sain ajan niin nopeasti – sunnuntaiksi, vaikka Riikalla olisi ollut vapaapäivä, Mirka kiitää.
– Latvat oli räjäytetty ohennussaksilla ja kevennys oli tehty ympäri hiusta isoina, jopa 20 senttimetrin lovina, jotka erottuivat aivan selvästi kokonaisuudessa. Jouduin lyhentämään hiusta, jotta sain latvat ehjiksi ja muutama kikka piti tehdä rankasti pointtaamalla, jotta sain lovet edes jotenkuten piiloon. Viimeistelin mallin pyöreään muotoon ja päälle vielä Illumina-kiiltokäsittely, jolla saatiin latvojen rikkinäisyys piiloon, Riika kertoo.
– Riikan käsittelyn jälkeen hiukset olivat jo huomattavasti paremmat. Onneksi hiukseni kasvavat nopeasti, niin päästään pian siihen peruspitkään, kiiltävään ja vahvaan hiukseen, joka maltilliselle tyylilleni on ominaista, Mirka kertoo.
Mirkan hiushistoria onkin lyhyt ja ytimekäs. Hiusväreinä raitoja, vähän vaaleampaa ja punaista ja pituudessa pelkkää pitkää hiusta lapsuuden polkan jälkeen.
– Raidoituksen jälkeen oli helppo kasvatella oma väri koko hiukseen. Ei näkynyt juurikasvua. Nyt hius on ollut pitkään tosi hyväkuntoinenkin, kun olen jättänyt värjäämisen, Mirka kertoo.

Crossfittaajan ammatissa hiukset eivät lavalla ole pääasiassa eikä ulkonäkö muutenkaan arvioinnin kohteena. Mirkalle kuitenkin hyvin leikatut ja kiiltävät hiukset tuovat itsevarmuutta niin arkeen kuin kisakentille.
– Kokonaisuudessa on tietenkin tärkeää, että on huoliteltu, Mirka tietää.
Crossfitin MM-kilpailut CrossFit Games järjestettiin Jenkeissä viime heinäkuussa. Mirka kävi viimeistelemässä kisalookkinsa Riikalla pari viikkoa ennen matkaa.
– Mirka on niin vaatimaton. Tuntui välillä, että minä hössötin enemmän MM-kisoista kuin Mirka. Minusta tämä oli tosi kova juttu ja Mirka vain ottaa rauhallisesti, Riika hehkuttaa.
Mirkan Crossfit Portti -joukkueen sijoitus MM-kilpailuissa oli 12. Kova suoritus, sillä suomalaisjoukkue ei ole ennen päässyt edes osallistumaan kilpailuun.
– Tämä oli iso juttu, että Suomesta pääsee joukkue kisoihin ja teimmekin historiaa. En pitänyt tätä itse alussa edes realistisena tavoitteena. Ja sitten vielä 12. sija! Tämä oli jokaiselle joukkuelaiselle iso saavutus, Mirka kertoo.
Kisahiukset Mirka pitää poninhännällä tai letillä.
– Olen tullut paremmaksi hiusten laittajaksi, mutta ranskalaisia lettejä en osaa itselleni tehdä vieläkään, Mirka huokaa ja seuraa silmä tarkkana, kun Riika viimeistelee hiusta suoristusraudalla kihartaen. Tätä ennen hiukset on kuivattu maksimikuumuudella, mutta pienimmällä puhallusteholla.
– Hiuksiin saadaan näin ekstrakiiltoa ja rautaa ei tarvitse käyttää hiuksessa niin paljon, kun on tehnyt föönaamalla hyvän pohjan, Riika kertoo samalla kun föö- naa Mirkan hiusta.
– On hyvä, että Riika kertoo koko ajan, mitä tekee ja miksi, Mirka hymyilee.
Riikalla on antaa myös muutama kiharan hiuksen viimeistelyvinkki.
– Tykkään liikkuvasta hiuksesta. Siksi vien lakan hiukseen harjan kanssa niin, ettei lakka jää vain hiuksen pintaan. Paljon lakkaa pieniä suihkauksina ja harjaus väliin, näin saadaan kestävät liikkuvat kiharat.

Mirka treenaa kaksi kertaa vuorokaudessa ja hiukset on silloin helppo kietaista tiukalle nutturalle. Kilpailuissa on tärkeää, että hiukset pysyvä tiukasti takana, eivätkä valu kesken suorituksen kasvoille. Vapaalla Mirka nauttii pitkistä ja paksuista hiuksistaan, jotka luottokampaaja Riika Isoviita pitää kunnossa.

Riika kuvailee Mirkan hiusta vahvaksi niin, että yksittäinen hius on ohut, mutta hiuksia on kuitenkin määrällisesti paljon.
– Tällainen hius näyttää todella hyvältä pitkänä. Mirkallahan on tässä nyt lisäksi ihan oma upea värikin, tällainen ruskeaan vivahtava, jota aina vain vähän kirkastan ja kiillotan, Riika kertoo.
Ihmisenä Riika puhuu Mirkasta kuin vanhasta hyvästä ystävästä.
– Meillä on sama ajatustyyli ja jutut rönsyilevät aiheesta toiseen luonnollisesti. Sen olen huomannut, että meillä on molemmilla aito ilo toisen onnistumisesta. Ja mitä enemmän ihmiset voivat hyvin ja ympärillä on onnellisia ihmisiä, sitä onnellisempi sitä on itsekin, Riika kuvailee.
– Puhumme ihan arkisista asioista, iloista ja suruista. Riikan kanssa on aina jotain juteltavaa. Tämä onkin minulle samalla irtiotto arjesta ja omaa aikaa. Viihdymme hyvin yhdessä, Mirka lisää.
– Ja minulle on ilo saada treenivinkkejä yhdeltä maailman parhaimmista. Olen ottanut paljon mallia Mirkan treenaamisesta, vaikka todellakin ihan eri vahvuus- ja voimaluokassa mennään, Riika nauraa.

Saksitut kysymykset:

Onko sinulla koskaan bad hair day?
– On, jos yritän tehdä nutturan eikä se mene kohdilleen. Hermothan siinä menee. Usein minulla on huono hiusaamu, mutta kun saan nutturan riuhtaistua paikalleen, sopeudun tilanteeseen lopulta hyvin.

Paras muisto yhteistyönne varrelta?
– Ehdottomasti se, kun Riika pelasti hiukseni ja sai korjattua ne nopeasti hyviksi.

Kuinka hoidat hiustasi kotioloissa?
– Pesen ja käytän hoitoainetta sekä öljyjä. Sain Riikalta Sebastian Professionalin tuotteita ja tykkään niistä kovasti. Kyllä huomaa marketti- ja ammattilaissarjojen eron selvästi.

Paras vaihe kampaamokäynnillä?
– Kun tulen kampaamoon ja tiedän, että pääsen Riikan penkkiin ja tiedän, että tulee upea lopputulos.

– On saattanut mennä pitkiäkin aikoja, etten ole käynyt kampaamossa lainkaan. Olen vain kasvattanut pitkää hiusta. Luottokampaajaa en ole ikinä edes etsinyt, koska en ole ajatellut tarvitsevani mitään erityistä. Onneksi minulla nyt kuitenkin on Riika Isoviita ja tiedän, että hiuksista tulee varmasti aina hyvät, crossfit-ammattilainen Mirka Henriksson kertoo.

MIRKA HENRIKSSON

Crossfit-ammattilainen, Crossfit Portti -joukkueen jäsen, 12. sija MM-kisoissa.

Treenaajan ruokavalio: Syön monipuolisesti ja riittävästi kaloreita kuusi kertaa päivässä, joka on noin kolmen tunnin välein.
Treenimäärät: Viisi päivää viikossa, kaksi kertaa päivässä vaihdellen kestävyys- ja voimatreeniä.
Haave: Että saisimme osallistua MM-kilpailuihin ensi vuonnakin.
Perhe: aviomies Samuli.
Missä asuu: Turussa.
Viimeksi luettu kirja: Olen todella huono lukemaan kirjoja, mutta äänikirjoja tulee kuunneltua silloin enemmän. Viimeisin äänikirjasarja taisi olla Harry Potterit.