Kestopigmentteihin ja tatuointimusteisiin uusia rajoituksia tammikuussa 2022

Kestopigmentteihin ja tatuointimusteisiin uusia rajoituksia tammikuussa 2022

Tuhansien vaarallisten aineiden käyttöä tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä rajoitetaan EU:ssa tammikuusta 2022 lähtien. Rajoitettuja aineita sisältäviä tatuointi- ja kestopigmentointivärejä ei saa myydä eikä käyttää tatuointitarkoituksiin 4.1.2022 lähtien.

Rajoitukset koskevat mm. syöpää aiheuttavia, perimään ja hedelmällisyyteen vaikuttavia aineita, sekä ihoa herkistäviä ja ärsyttäviä aineita. Aineille tulee tarkat enimmäispitoisuudet ja jotkut aineet kielletään kokonaan. Tarkempaa tietoa rajoitetuista aineista on koottu Tukesin verkkosivuille.

Rajoitukset koskevat värien valmistajia, maahantuojia, jakelijoita, sekä värejä käyttäviä tatuointi- ja pigmentointipalveluita tarjoavia yrittäjiä.

Varastoja ei saa käyttää loppuun, vaan 4.1.2022 lähtien rajoituksien vastaisia aineita sisältäviä musteita ei saa enää käyttää eikä myydä. Yritykset voivat selvittää sisältääkö väri kiellettyjä aineita kysymällä värin valmistajalta tai maahantuojalta. Tieota löytyy myös värin käyttöturvallisuustiedotteesta ja pakkauksen mahdollisesta ainesosaluettelosta.

Jatkossa myös asiakkaille on annettava enne värin käyttöä pakkaukseen merkityt ja käyttöohjeisiin sisältyvät tiedot asiakkaalle. Esimerkiksi ainesosaluettelosta asiakas voi tunnistaa aineet, joita häntä on kehotettu välttämään (esimerkiksi allergioiden vuoksi).

Lähde: Tukes.