Kurittaako korona kampaamoita maantieteellisesti epätasa-arvoisesti? PINNI IG-LIVE 14.5.

Kurittaako korona kampaamoita maantieteellisesti epätasa-arvoisesti? PINNI IG-LIVE 14.5.

Pinnin IG-livehaastatteluissa kuullaan parturi-kampaajia ja hiusalan muita ammattilaisia viikoittain vaihtuvin vierain. Seitsemännessä livessä katsotaan, kohteleeko korona parturikampaamoita tasapuolisesti ympäri Suomen. Haastateltavina Voxyhairin osaomistaja Katriina Ahlfors-Silenti ja Hiustalon aluepäällikkö Jonna Ahopelto.

Haastattelijana Pinnin toimituspäällikkö Pia Paalasvuo.

 

Voxyhair-liikkeitä löytyy Helsingistä, Hyvinkäältä, Joensuusta, Jyväskylästä, Kotkasta, Lappeenrannasta, Mikkelistä ja Riihimäeltä.

Katriina Ahlfors-Silenti kertoo, että koronan vaikutukset alkoivat näkyä liikkeissä maaliskuun puolessa välissä. Huhtikuu oli kuukautena todella vaikea, mutta toukokuu jo parempi.

Katriina kuvaa kriisin alkua katastrofaalisesti, eikä liikkeen maantieteellisellä sijainnilla ollut merkitystä.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat painajaismaisia, kun piti toimia nopeasti ja lomauttaa henkilökuntaa. Piti myös miettiä tulevaisuutta, Katriina kuvailee tilanteen alkushokkia.

Aluksi liikkeistä lomautettiin hetkellisesti kaikki, mutta sen jälkeen kuunneltiin myös tekijöiden halua palata töihin, varsinkin yrittäjien kohdalla.

Epätietoisuus näkyi myös vuokranantajissa, mutta toimintatavoissa oli eroja.

– Jotkut laittoivat heti kirjettä, että vuokran voi jättää maksamatta toistaiseksi. Toiset eivät tulleet yhtään vastaan. Helsingissä oli myötämielisiä vuokraisäntiä, mutta en usko, että maantieteellinen sijainti vaikutti. Enemmänkin se, onko vuokranantaja isompi yritys vai pienyrittäjä. Pienyrittäjät varmasti samaistuvat helpommin, Katriina kertoo.

Kotkan ja Hyvinkään liikkeet suljettiin. Hyvinkäällä liike sijaitsi kauppakeskuksessa, joten ihmiskato oli ilmiselvä. Jyväskylän kahdessa liikkeessä tilanteen pahuus yllätti. Jyväskylän toisen liikkeen huhtikuun liikevaihto oli vain 10 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Katriina kuvailee myös Helsingin tilannetta, jossa sijaitsee kaksi liikettä pienen välimatkan päässä toisistaan.

– Vakioasiakkaat eivät ole kadonneet täysin, mutta satunnaiskävijät katosivat hetkeksi tyystin. Osa asiakkaista pyytää sekä itselleen että tekijälle kasvomaskia. Kysyntä maskeihin on ollut isompaa ekokampaamossamme. Ehkä liikkeen asiakkaat ovat tietoisempia, Katriina sanoo.

Riihimäen ja Lappeenrannan liikkeet voivat hyvin: listat ovat täynnä ja lisätyövoimaa on täytynyt etsiä. Palautuminen näissä liikkeissä oli nopeaa.

Pinnin IG-LIVEssä oli teknisiä ongelmia ja Jonna Ahopellon kuva ei näkynyt. Tässä kuva Jonnasta ja hänen sydämellä askartelemastaan tervehdyksestä kollegoille.

20 vuotta täyttävän Hiustalon aluepäällikkö Jonna Ahopelto on vastuussa Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Varauslistat tyhjenivät maaliskuun puolivälin jälkeen. Asiakaskato tapahtui kunnolla, kun Uudenmaan rajat suljettiin. Se näkyi kaikissa Hiustaloissa.

Lomautuskäytäntö oli Hiustalolle uusi asia kriisin alkaessa, koska sille ei ollut aiemmin ollut tarvetta.

– Lomautus tai osalomautus koski koko Hiustalon henkilökuntaa ympäri Suomen.  Tietysti kuuntelimme työntekijöiden toiveita, se oli prioriteetti numero yksi, Jonna kertoo.

Liikkeet pysyivät auki, mutta voimaan tulivat poikkeus aukioloajat.

Voimakkaimmin Jonna kuvailee koronan vaikuttaneen Etelä-Suomessa, mutta vaikutuksen nousseen pikkuhiljaa Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Vähiten vaikutusta hän sanoo olleen Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa.

– Koronatartuntojen määrä näillä alueilla oli sidottuna asiakasmääriin eli paikkakunnilla, joilla koronatartuntoja on ollut vähemmän, on  pelko ollut pienempää, Jonna uskoo.

Jonna sanoo kaikissa liikkeissä kuitenkin tapahtuneen negatiivisen alkunytkähdyksen, jolloin asiakasmäärät laskivat noin  50 prosenttia. Siitä kuitenkin toivuttiin Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla nopeasti normaaliin.

– Viikon jälkeen reagoimme nopeasti ja huomasimme nopean toipumisen alueittain. Ei siis enää riitä, että reagoimme viikoittain, vaan reaktio täytyy tulla päivässä. Seuranta on siis myös ollut päiväkohtaista, Jonna kuvailee.

Jonna myös sanoo ketjuliikkeestä olevan hyötyä tänä aikana.

– Kun liikkeitä sijaitsee lähellä toisiaan, pystyvät työntekijät tekemään joustavaa siirtoa liikkeestä toiseen. Henkilöstö on tehnyt loistavan työn, Jonna kiittää.

Tällä hetkellä Hiustalo on lopettanut kaikki lomautukset ja töitä tehdään kaikissa liikkeissä täysin voimin.
– Rekrytoimme koko ajan myös lisää tekijöitä kuukausipalkkaisiin työsuhteisiin, sillä töitä riittää, Jonna iloitsee.

 

PINNI livelähetys #ammattilaisenavuksi on Instagramissa @pinnilehti kanavalla nähty hiusalan asiantuntijoiden haastattelu – tarjolla on nyt viikottain kaikille avoin live, joka on myös katsottavissa tallenteena PINNI IGTV:ssä.
Tulevista IG-lähetyksistä kerromme myös PINNI Facebook-sivulla, tervetuloa kuulolle & kommentoimaan jälleen seuraavan ajankohtaisen teeman äärelle!

Tiivistelmät ja tallenteet kaikista haastatteluista löydät täältä:
PINNI Instagram LIVE -lähetykset