Liikkumisrajoitus on tyrmäysisku hiusalalle

Liikkumisrajoitus on tyrmäysisku hiusalalle

|

Parturi-kampaajat ovat parin viime päivän aikana eläneet sananmukaisesti tuli persuksien alla. Tuleeko liikkumisrajoitus pääkaupunkiseudulle ja Turkuun, ja jos tulee, mitä se tarkoittaa ja koska se alkaa? Suljetaanko liikkeet, vai voiko ne pitää auki? Harmaita hiuksia tulee muillekin kuin liikkumisrajoituksen alueella eläville kuluttajille, jos parturi-kampaamot sulkevat ovensa kolmeksi viikoksi pääsiäisen jälkeen. Hiusala elää nyt niin järkyttävän löyhässä hirressä, jollaista ei historiassa olla koskaan koettu.

Kaikki ymmärtävät syyt, minkä takia ainutlaatuisiin liikkumisvapauden rajoituksiin joudutaan. Koronapandemia pitää saada kukistettua, eikä se onnistu ilman rajuja toimenpiteitä. Hallituksen ikävä työ on ollut etsiä uusia keinoja, joilla koronakäyrät saadaan alenemaan. Parturi-kampaamoliikkeet, muiden pienyritysten tavoin, joutuvat tässä sijaiskärsijöiksi, etenkin kun hallitus ei selkeästi anna lakia, joka määrää liikkeet suljettavaksi. Hiusalan yrittäjille tämä tarkoittaa, että tukea yhteiskunnalta kiinnioloajaksi ei ole luvassa – sitä kun ei ole ”pakotettu” tekemään.  Nyt kuitenkin ollaan poistamassa lakiasetuksella asiakkaat näistä liikkeistä samaan aikaan, kun asioiminen kuitenkin sallitaan elintarvikeliikkeissä, Alkossa, kioskeilla ja  apteekeissa.

Kolme viikkoa ilman asiakkaita, mutta täysin normaalit liiketoimintakulut maksaen, on parturi-kampaajille mahdoton yhtälö. Se on hiusalalle kuolinisku, tai ainakin sellainen tälli, mikä vaikuttaa todella pitkään. Etenkin, jos sulku vielä jatkuu kolmen viikon jälkeenkin. Silloin puhutaan jo lopun alusta, joka karsii jyvät akanoista. Silloin eivät enää hallituksen ”Nyt kaikki tsempataan yhdessä” -kannustusviestit naurata.  Hiusalalla on jo menneen vuoden aikana nähty satoja liikkeiden lopettamisia ja hiusammattilaisten siirtymisiä muihin ammatteihin tai suoraan työttömyyskortistoon. Kolmen viikon asiakaskato ja kassavirran katkeaminen vaikuttaa myös moneen muuhun alalla toimijaan kuten tukkureihin ja niiden henkilöstöön.

Parturi-kampaajat ovat  jo spekuloineet erilaisia toimintamalleja rajoitusajaksi: ravintoloista poimitaan Take away -palvelumalli, jolloin asiakas voi tilata kampaajan kotiinsa, työpaikalle tai mihin sitten haluaakaan. Lakia ollaan jo etukäteen valmiita rikkomaan tai ainakin kiertämään, koska jokainen tarvitsee elantoonsa rahoitusta, jota ei yhteiskunnalta saa. Porsaanreikiä laista hakemalla saa enemmän aikaan kuin tumput suorina seisten.

Vastuu liikkumislain rikkomisesta on asiakkaalla, joka tuskin sellaista riskiä hiusten takia ottaa. Hän saa kävellä kampaamon ohi matkalla Alkoon, ja vilkuttaa ikkunan kautta sisällä yksin seisovalle kampaajalleen, mutta ei saa mennä liikkeeseen sisään.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti, että tuleva liikkumisrajoitus tulee vaikuttamaan 4500 hius- ja kauneusalalla työtään tekevään ihmiseen. Kerrannaisvaikutus on moninkertainen, kun lasketaan näiden ihmisten perheet mukaan toimeentuloon, jota ei siis ole, jos asiakasvirta katkeaa.

Jotkut ovat spekuloineet julkisuudessa, että ovathan parturi-kampaamot olleet suljettuina monta kuukautta monissa Euroopan maissa, joten mitä Suomessa valitetaan? No, tilanne on hieman eri, kun niissä maissa yhteiskunta on tukenut kiinni olevia yrityksiä reilusti ja ainakin verohuojennuksin. Suomessahan tätä ei tehdä. Vuoden aikana Suomen valtio on antanut parturi-kampaajalle monimutkaisella hakemuksella tukirahaa kaksituhatta euroa. Siis 2000 euroa!

Tätä kirjoittaessa – perjantaina 26.3. – eduskunnassa käydään lähetekeskustelua lakiesityksestä. Esityksen valiokuntakäsittelyssä menee ainakin kolmisen päivää, ja sen jälkeen esitystä pitää käsitellä kahdessa eduskunnan täysistunnossa, joiden välillä on oltava kaksi päivää. Seuraava täysistunto, jossa esitystä voitaisiin mahdollisesti käsitellä, on vasta pääsiäisen jälkeisenä tiistaina. Eduskunnan hyväksynnän jälkeen laille tarvitaan vielä presidentin vahvistus, ja vasta tämän jälkeen hallitus voi antaa asetuksen, jolla liikkumisrajoituksia voitaisiin määrätä voimaan.

Eli siis ainakin seuraavan kahden viikon ajan parturi-kampaamot voivat toimia rauhassa entiseen malliin.  Kävi sitten niin tai näin, kukaan parturi-kampaaja ei ole nyt yksin, sillä tämä tilanne koskee kaikkia. Joukkovoima onkin ollut viimeisen vuoden aikana ainutlaatuista, ja monelle kollegan kanssa viestittely on antanut tarvittavaa uskoa ja tukea vaikeana aikana.

Lohtuviestiä kollegoilleen lähetti myös suuresti arvostamani parturi-kampaaja Late Zlatan Facebookissa (lyhennetty 23.3. tehdystä kirjoituksesta):

”Jos yhtään lohduttaa. Vaikee vuosi takana. Huomisesta ei tietoa. Edelleen et ole yksin, ollaan kaikki samassa veneessä. Älä murehdi yhtään, sillä et saa mitään hyvää. Jos firma kaatuu, niin vittu se sitt kaatuu ja Sä jäät henkiin silti. Kaikkee voi sopia. Laskuista, vuokrista, veroista… Kun vaan ajoissa soitat ja sanot, että nyt ei ole rahaa, mitä tehdään. Ja jos ei onnistu, niin silti ei kannata murehtia. Et kuole nälkään. Tässä maassa kukaan ei kuole nälkään. Firmoja, asuntoja, autoja ja kaikkee muuta tulee ja menee. Elämää se on….

Pysykää rauhallisena. Meillä kaikilla on sama tilanne jolle kukaan ei voi mitään. Koko maa on syvässä mudassa ja juuri siksi ei kannata murehtia. Sisulla, rohkeudella ja rakkaudella eteenpäin. Ei yks korona voi tuhota meitä. Älä luovuta.”

Myös me täällä Pinnissä olemme olemassa sinua ja hiusalaa varten. Me elämme mukana.

Seuraamme muuttuvia koronatilanteita ja kerromme niistä eri kanavissamme.

Jaksamista ja energiaa toivottaen

Rainer Nyman

päätoimittaja

PINNI