”Luvassa hyviä hiuspäiviä!”

”Luvassa hyviä hiuspäiviä!”

Tähän meteorologi Aleksi Jokela ei ollut varautunut, kun postasi kuvan pinkistä hiuksestaan someen: Hiusvärin muutos nostettiin uutiseksi monessa mediassa. – Nyt on portti auki ja voin värjäyttää hiukseni, kuten haluan, Aleksi kertoo luottokampaajansa Satu Masalinin penkissä.

Vuodesta 2012 lähtien MTV3-kanavalla säätä suomalaisille ennustanut meteorologi Aleksi Jokela on pitänyt tv-uransa aikana hiuksensa aina luonnollisen värisenä ja leikkauskaan ei ole ollut mikään se ravisuttavin. Tahtoa muutokseen on kuitenkin ollut, mutta sen on estänyt ajatus siitä, että tv-työläisenä ei saisi erottua – ainakaan hiusten puolesta. Nyt asiat ovat kuitenkin toisin.

– Meille ei anneta varsinaisia ohjeita ulkonäöstä, vaan tyylin ohjenuorana on pitkään ollut nuorekas liikemiestyyli. Joidenkin mielestä vaatetus tai hiustyyli ei saisi viedä liikaa huomiota itse esityksestä. Nyt tuli kuitenkin tunne, että haluan uusiutua ja siksi värjäsimme Sadun kanssa tukan pinkiksi, Aleksi kertoo.

– Ja niinhän se oli, että turhaan olin arastellut vuosia. Nyt on mahtavaa, että olen saanut ”portin auki” ja voin värjäyttää hiukseni miten haluan, Aleksi lisää ja kertoo haaveilevansa turkoosin värisistä hiuksista tai violeteista, jotka hän tänään saakin.

Väri-ilotteluun Aleksi ja Satu Masalin lähtivät kertaheitolla idean saatuaan. 

–  Syksymmällä kysyin Aleksilta, että vedetäänkö pinkiksi. Aleksi vastasi siihen epäröimättä, että vedetään vaan – ei edes harkinnut. Ja niinhän me sitten tehtiin, Satu kertaa ja sanoo, että hiusväristä tuli vielä pinkimpi kuin mitä oltiin suunniteltu.

Nyt värikippoon laitetaan kuitenkin voimakasta violettia ja tätä sävyä Satu sutii pesupaikalla Aleksin pääliosaan. Ennen pääliosan väriviimeistelyä hius on vär- jätty tumman harmaan sävyllä.

–  Lempivärejäni ovat violetti ja turkoosi. Tänään siis violettia ja ensi kerralla turkoosi. Odottakaahan vaan, mitä kaikkea Sadun kanssa keksitään, Aleksi naurahtaa.

Nuorempana Aleksi värjäsi ja jopa raidoitti hiuksiaan itse. – Kävin parturissa luokkakaverin äidin luona, jolla oli yksi pienen Harjavallan parturiliikkeistä. Lyhyttä ja pottatukkaa useampi vuosi. Yläasteella aloin värjäämään hiusta itse: punaista, oranssia, vaaleaa, sinimustaa, ruskeaa ja kaikkea siltä väliltä. Raidoitukset hoituivat sillä, että laittoi muovipussin päähän ja sieltä virkkuukoukulla hiusta ulos, Aleksi hymyilee ja kertoo muistavansa yhä, kuinka blondaus poltti hiuspohjaa, kun piti saada se vaaleista vaalein hius. 

– Siinä hiuspohja sai kärsiä!

Aleksi on käynyt Sadun luona jo viitisentoista vuotta. Ensitapaaminen ei kuitenkaan tapahtunut parturissa vaan jatkobileissä.

– Meillä on yhteisiä ystäviä ja päädyimme samoille jatkoille. Sitten tutustuttiin paremmin ja tuli ilmi, että Satu on hiusalalla. Aloin käydä Sadun luona ensin Isossa Omenassa ja nyt myöhemmin täällä Tapiolassa.

– Muistan, kuinka opiskelit silloin meteorologiksi ja katsoimme yhdessä harjoitusvideoitasi. Sitä en kuitenkaan muista, että mitä tehtiin hiuksillesi ensimmäisillä kerroilla. Varmaan on tehty ihan väri ja leikkaus, Satu sanoo. 

15 vuoden ystävyys ja luottoparturisuhde on rakentanut Sadun ja Aleksin välille vahvan luottamuksen siteen. Parturikäynnillä käydään aina läpi uusimmat ilot ja surut ja ratkotaan murheet yhdessä. 

– Sadun kanssa voi suunnitella millaisen hiustyylin vaan ja aina tulee hyvä. Meidän keskusteluyhteys on hyvin intuitiivinen ja tuntuu, että ymmärrämme toisiamme. Sen huomasi viimeistään silloin, kun jouduin käymään muualla: ei toiminut yhteys eikä hiuksistakaan tullut hyvät, Aleksi kertoo. 

Aleksi ja Satu tapaavat Capellossa Tapiolassa kerran 4-5 viikossa. Hiusta värjätään ja leikataan joka kerta välillä perinteisesti, välillä keksien uutta. Päätökset siitä, mitä tehdään, Satu ja Aleksi tekevät yhteistuumin.

– Haetaan kuvista inspiraatiota ja jutellaan. Sieltä kompromissina sitten se päätös syntyy, Aleksi kertoo.

Satu kuvailee Aleksin hiusta tavalliseksi suomalaiseksi hiukseksi, jossa haasteita tuovat pyörteet ja hiuksen hentoisuus.

–  Pyörrettä on etuosassa, jolloin etuhiusten leikkuun kanssa tulisi olla tarkkana. Aleksin hius on myös kuiva ja se vaalenee kesäauringossa heti ihan blondiksi. Hius tarvitsee siis paljon kosteutta, Satu kuvailee. 

Hiustenlaittajana Aleksi on hyvä ja kertookin muotoilevansa itse hiuksensa säälähetyksiin.    – Tiedän, mitä haluan ja millä tuotteilla saan hiukset laitettua hyvin. Kun on töitä tv-ruudussa, laitan hiukset jo kotona. Suojelen sitten niitä tarvittaessa sateenvarjolla. Jos joku hiustupsu törröttää kameran eteen mentäessä pahasti, niin sen maskeeraaja osaa taltuttaa paikoilleen, Aleksi kertoo.

– Mutta jos sää on se pahin hiussää, eli sataa pientä tihkua joka tuulen mukana tulee joka suunnasta, ei mikään auta, Aleksi tietää.

Pesu, muotoilu suoristusraudalla joko suoraksi tai kiharammaksi, vaha ja vahva lakka. Siinä Aleksin hiustoimet.

–  Lakka on tärkeää olla vahva ja jämäkkä, joka pitää varmasti hiukset paikallaan työmatkan ratikalla maikkarin studiolle asti. Ja tärkeää on myös, että jos pakkanen laskee alle 15 asteen, niin silloin otetaan käyttöön korvalaput, ei pipoa, koska pipo lässäyttää näin ohuen tukan heti pitkin päätä, Aleksi vinkkaa. 

Aleksin tv-meteorologiuran aikana hän on joutunut vain kerran hiusten pesulle studiolle mennessään. Silloin Aleksi joutui pahansisuisen lokin pommituksen uhriksi maikkarin parkkipaikalla.

– Onneksi olin ajoissa ja aikaa jäi hiusten pesuun!

Sama lokki on ahdistellut Aleksia tämän jälkeenkin, näitä pommituksia varten Aleksilla on ollut valmiiksi esillä sateenvarjo, joka on hämännyt sisukkaan lokin pommittelemaan muualle. 

– Nyt lokkia ei olekaan vähään aikaan kulmilla näkynyt, Aleksi miettii.

Liekö Aleksin pinkki hius hämännyt lokin muille lentoreiteille – toivottavasti sama efekti on myös violetilla. 

Meteorologi Aleksi Jokelan luottoparturina on toiminut jo 15 vuotta Satu Masalin Espoolaisesta parturi-kampaamo Capello -liikkeestä.

Saksenterävät kysymykset

Mielivaihe parturikäynnillä?

Kun pääsee vaihtamaan kuulumiset ja päästämään höyryjä ja jutellaan läpi kaikki maailman asiat.

Onko sinulla koskaan bad hair day?

Aika harvoin. Yleensä saan laitettua hiukset, mutta ärsyttäähän se, jos joskus en onnistu. 

Kuinka hoidat hiuksiasi kotioloissa?

Varmaan ihan tavallisesti: shampoo ja hoitoaine. Shampoona käytän kyllä väriä säästävää ja herkälle hiuspohjalle sopivaa tuotetta. Välillä saan Sadulta uutuustuotteita testiin. 

Paras muisto yhteistyönne varrelta?

-Oltiin oltu yhdessä jossakin ulkoilemassa ja olin hukannut kännykkäni, seuraavana päivänä synttäreilläni Satu antoi lahjaksi paketissa kadottamani kännykän, jonka oli löytänyt. Se oli paras synttärilahja!

Aleksi Jokela

Meteorologi
Töissä: Forecalla MTV3-kanavan säässä.
Omistaa pakopeliyritys Exite Live Gamesin.
Mielisää:
Kahdenlaista: Aurinkoista ja lämmintä reilu 20 astetta tai kunnon ukkosmyrsky.
Asuu: Helsingissä Vallilassa.
Perhe: Puoliso ja lapsi sekä siamilainen kissa Teppo.
Harrastukset: Purjehtiminen, lautailu ja uusimpana murtomaahiihto.
Mieliruoka: Intialaiset ja nepalilaiset mausteiset ruuat.