Minun Viikkoni // Lauri Suvanto

Minun Viikkoni // Lauri Suvanto

|||||||||||||||||||

Tällä palstalla tutustutaan hiusalan ammattilaisen työviikkoon ja kurkistetaan myös salongin ulkopuoliseen elämään, sen arkeen ja juhlaan.

Nimi: Lauri Suvanto

Ammattinimike: Hiusmuotoilija

Liike, jossa työskentelet: NOTE- kampaamo ja koulutus
Erityisosaamisalueet: Fantastiset soittolistat

Mitä teet ensi viikolla: Vuoden 2019 koulutusohjelmaa, sekä asiakastyötä
Terveisiä kampaajille: Pysykää nälkäisinä

Somekanavat: Instagram ja Facebook: note.salon sekä note.education

MAANANTAI 10.9.
Vieraan haku ja koulutusjärjestelyitä
Auto alkaa olla niin täynnä tavaraa, että hymy on herkässä. Ajetaan Nooran (NOTE:n toinen perustaja) kanssa Helsinkiin noutamaan Senzin Giammarcoa lentokentältä.Jos oma työtahti on ollut intensiivinen, niin vieraastamme voi sanoa samaa: Koreasta kotiin päiväksi, matkalaukkujen tyhjennys ja pakkaus ja Suomeen viikoksi.

Herkässä ollut hymy alkaa hieman saada laskevaa kaarta, kun viimeinenkin tavara on saatu pakattua autoon.
Vaikka olemme jo kolmelta vastassa lentokentällä ja koulutus alkaa vasta huomenna aamulla, on tekemistä silti luvassa pitkälle iltaan. Valmistelemme muutaman mallin huomiselle. Myös itse tila tekniikoineen vaatii järjestelyä. Itse tapahtumien pitäminen on siinä kohtaa helppoa, kun tietää ennakkotyön hyödyn.

Aikaisempi työ kouluttajana, mutta myös vuosien keikkojen soittaminen ja järjestäminen on opettanut itselle selkeän systeemin: Jos laskee matkan ovelta ovelle, niin periaatteessa jokainen tarvittava asia pitäisi pystyä määrittelemään – oli kyseessä majoitus, matkustaminen, syöminen tai mitä tahansa tämän ympäriltä ja enemmän.

Tapasimme Giammarcon ensimmäistä kertaa vuosi sitten ja aloimme puhua mahdollisuuksista tehdä jotain yhdessä. Asioiden realisoituminen vie oman aikansa ja lopulta nämäkin koulutuspäivät löysivät paikkansa ja koko kiertue muotonsa.
Koko tila ja mallien hiukset huomista varten ovat valmiina kymmeneltä, NOTE:n ensimmäinen vieras kyyditään hotellille ja huomenna koko homma realisoituu. Negatiivisessa mielessä jännitystä ei esiinny, energia on kääntynyt enemmän odottavaksi.

TIISTAI 11.9.
Koulutuskokemuksia tyylikkäässä ja provosoivassa tilassa
Noniin, tänään viikon kiertue alkaa oikeasti!
 Eilen valmistellut mallit hakevat kurssilaiset ulkoa. Heidät ohjataan hissiin, joka vuorostaan nousee suoraan tilaan, jossa vietetään seuraavat kaksi päivää.
 Ajallisesti tuntuu, että viimeiset kaksi viikkoa ovat kuluneet pikakelauksella ja tämä päivä tulikin aikaisemmin kuin mitä odotin.
 Aikaisemmista koulutustöistä huolimatta lähes kaikki kurssilaiset ovat meille tuntemattomia, vaikka liikkeet, joissa he työskentelevät ovatkin tuttuja.
Valitsimme Senzi Prime -koulutuksen sijainniksi Art Studio Vallilan Helsingissä. Tila neuvottelee tyylikkyyden ja provokatiivisuuden harmaalla alueella, mikä olikin suurin syy siihen, että halusimme tulla juuri tänne. Kymmentä yli yhdeksän kaikki ovat paikalla ja NOTE. aloittaa kokonaisuuden. Tilaan laskeutuva rauhallisuus tuntuu tarttuvan kaikkiin lähes heti, mikä on hienoa.

Näiden kahden päivän aikana emme tee hiuksia, mutta käymme läpi syitä, miksi olemme alkaneet rakentaa uudenlaista alustaa koulutukselle Suomessa. Pohjatyötä on paljon tehtävänä, mutta samaan aikaan tiedostamme, että tällaiselle koulutukselle on paljon kysyntää. Suureen arvoon nouseekin kokemus koulutuksesta, eli kuinka pitkälle kurssilla opetetut asiat kantavat ja miten voit toimia itse näiden asioiden kanssa.
Intron jälkeen Senzi ottaa päivän haltuun ja NOTE. ottaa ainakin jossain määrin syvään henkeä – suunnittelu on osunut maaliin ja hommat tosissaan toimivat. Kello 20.00 kuusihenkinen ryhmämme menee syömään – sosiaalinen puoli on myös tärkeää, sillä suurin inspiraatio saadaan yleensä näissä yhteisissä keskusteluissa. Noin kolme tuntia myöhemmin vetäydytään sijoillemme ja odotellaan aamua.

KESKIVIIKKO 12.9.
Esteettistä, ideologista ja teknistä koulutusta
NOTE:n liikkeen avaamisen jälkeen huhtikuussa lanseerasimme myös koulutustarjonnan
vuodelle 2018.
Järjestelyitä eniten on vaatinut Senzi educationin tuominen Suomeen – halusimme avata koulutustarjontaa alusta lähtien laadukkailla vierailla, jotka peilaavat NOTE:n tapoja toimia. Tänään on loppuunmyydyn Senzin Prime -kurssin toinen, workshop-henkinen päivä. Koulutuksia koskevat yhteydenotot ovat olleet luonteeltaan positiivisia,
mutta eivät täysin yllättäviä – ala kokee tarvitsevansa jotain uutta teknisen puolen
koulutusta. 
Sosiaalisen median myötä tietoisuus alasta on levinnyt ja alan visuaalinen kieli on myös
rikastunut. Lyhyessä ajassa yksityiset tiimit ovat nousseet suosioon lähes yksintarjontansa ja tyylinsä vuoksi. NOTE. haluaa toimia Suomessa osana tätä liikettä: meidän
 omien koulutusten ja ulkomaisten vieraiden on tarkoitus rikastuttaa tekemistä alalla
 esteettisesti, teknisesti ja ideologisesti.

Saavuimme paikalle 8.30. Kurssin jälkeen ajoimme Turkuun. Noin 16 tuntia heräämisestä päivä alkaa ajoineen olemaan paketissa. Kiitos Helsinki ja kaikki tilaisuuteen osallistuneet, tämän paremmin ei olisi voinut mennä.
 Huominen päivä sisältää pääosin suunnittelua, jonka arvoa ei ikinä voi korostaa liikaa. Eniten olen mielissäni siitä, että saan tänä yönä nukkua muutaman tunnin pidempään.

TORSTAI 13.9.
Mielen ja kehon yhteistyötä
Välipäivä koulutuksista, mutta ei varsinaisesti vapaapäivä.
 Aamu alkaa kello 10.00 kahvakuulaharjoittelulla – työn lisäksi on hyvä levätä ja samaan aikaan on tärkeää huoltaa itseään. Tasapainon löytäminen näiden kahden välillä saattaa olla hankalaa, mutta sitäkin suositeltavampaa selvittää. Ammattimme haasteena ovat työasennot, jotka vaikuttavat hyvinvointiin ja tämä taas peilautuu takaisin työasentoihin. Tekninen hyvyys ja sen kehittäminen on suurilta osin ergonominen kokonaisuus. Kehon ja mielen huolto on tärkeää, koska lopulta se tekee koko elämisestä miellyttävämpää.
Kello 13.00 Senzi ja NOTE. tapaavat lounaalla. Itse asiassa tämän päivän aikatauluissa on vain kaksi aikaa ja nekin ovat ruokailuja kello 13 ja 19. Muu aika näiden ympärillä tulee käytettyä huomisen Senzi X NOTE.- illan kokoamiseen sekä vuoden 2019 yhteistyöhön 
Tiimien ja valmisteluissa auttavien mallien, kuvaajan ja tietysti seminaariin osallistuvien yhteenlaskettu määrä nousee yli viidenkymmenen, joten liikkuvia osia on paljon.
NOTE. järjestää laadukasta koulutusta selkeällä sisällöllä. Tällöin niin sanottu pre-work ennen tapahtumaa nousee korkeaan arvoon – varsinkin kun päivän kulusta vastaavat kaksi ihmistä.
Tämän välipäivän keskustelut koostuvat enimmäkseen kiinnostuksen kohteista. Kulttuuri on tullut näkyvämmäksi osaksi hiusalaa, tämä taas on luonnollinen jatke sille, että blogien ja sosiaalisen median kautta katumuodista on tullut hyvin keskeinen pala visuaalista kulttuuria. Selkeä kuluttaminen muodin saralla on saanut rinnalleen kuvastoa, joka kertoo enemmän persoonasta – kuvien täyttämässä ympäristössä tarinat ovat alkaneet taas kiinnostaa. Maailmalla operoi meidän tapaamme koulutustiimejä, joilla on mielenkiintoisia tulokulmia työhön, tekniikka on osa tätä palettia mutta inspiraatio tekniikan takana kiinnostaa, koska sen kautta voi myös löytää syitä sille, miksi ihmisten työt näyttävät tietynlaisilta. Kannustamme alalla työskenteleviä kouluttautumaan, koska se tuo varmuutta. Varmuus vastavuoroisesti vapauttaa kapasiteettia suunnittelun osalta, jolloin oman persoonan ja perspektiivin tuominen esiin muuttuu helpommaksi. ”You can teach the technique, but you can not teach the thing” on hyvin osuva lainaus, joka pitää myös sisällään ajatuksen oman näkemyksen kehittämisestä.
Senzin Prime  -kurssia seuratessa oli mukavaa katsella, miten ihmiset paneutuvat tekemiseensä, sekä miten oppi lopulta on oman kapasiteettinsa ymmärtämistä. Usein ajatellaan, että työ on työtä, mutta vietämme töissä tavalla tai toisella suuren osan ajastamme, joten miksi emme tekisi siitä miellyttävää ja rakentavaa?

PERJANTAI 14.9.
Brändivapaata koulutusta

Kokoonnumme kello 9.00 NOTE:n kampaamossa ja käymme läpi aikataulun: kuuteen mennessä hiusten pitäisi olla valmiita iltaan ja kampaamo tulisi olla järjestetty valmisteluiden jälkeen siihen muotoon, että 30 henkilöä saa paikan alleen. SENZI X NOTE. -ilta on osa formaattia, jota pyrimme jatkossakin toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan – intiimi seminaari, jossa ensisijainen tarkoitus on tulla kuulemaan (ja jakamaan) tarinoita sekä saada perspektiiviä omaan tekemiseen. Intiimi ympäristö myös vaatii osallistujalta enemmän – kaikki tapahtuu suoraan edessä ja kun ylimääräisten diasarjojen tarjonta on laskettu minimiin, muuttuu sisältö jäsennellymmäksi ja intensiivisemmäksi.

Kuvaaja: Santos Parrilla.
Kuvaaja: Santos Parrilla.
Kuvaaja: Santos Parrilla.

Tällaisten iltojen potentiaali on suuri, brändivapaita tiimejä seurataan ensisijaisesti osaamisen ja estetiikan vuoksi, tällöin oman tekemisen on oltava tasalaatuista ja myös jatkuvan innovatiivista. Ainoa tuote tarjottavaksi on oma kädenjälki ja ideologia, mitä tuotat puheessasi viitaten työhön – ollaan hyvin humaanien aiheiden äärellä. Tilanteessa on paljon annettavaa, mutta lopulta voit ainoastaan olla hyvin selkeä ja artikuloiva oman työsi suhteen.

 

 

 

Kritiikki on tällöin myös tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on ymmärtää konteksti ja henkilökohtainen tyyli osana sitä. Jos laitat omaa aikaasi kiinni oman toimintakulttuurin selvittämiseen ja kehittämiseen, niin nämä kyseiset asiat myös palkitsevat sinut prosessin edetessä. Itse seminaariin kulminoitui paljon tärkeitä asioita, helpoiten esille tuotava on varmasti se, että tämä on NOTE:n ensimmäinen virallinen iltaseminaari. Liikkeen ja koulutuksen ideaa aloimme Nooran kanssa rakentaa vuonna 2014 ja siitä eteenpäin olemme edenneet aiheessa pragmaattisella tasolla, lopulta 2018 huhtikuun aikana NOTE. avasi kampaamon ovet.

Tästä alle viisi kuukautta eteenpäin ja teemme Senzin kanssa seminaaria kyseisten seinien sisällä – on hyvin helppoa olla mielissään tilanteesta.
 Ilta on loppuunmyyty ja molemmilla tiimeillä on oma viestinsä esteettisesti ja ideologisesti. Molempien osalta viestissä on samoja elementtejä: vaikeat ajat tuovat esiin yhteisöjen tärkeyden. Poliittinen ilmapiiri voi olla mitä tahansa, mutta henkilökohtainen vallankumous voi muuttaa kaiken. Kaikki tämä realisoituu hiuksissa, joita illan aikana näemme sekä henkilöissä, jotka pukeutuvat hiukseen.

Kuvaaja: Santos Parrilla.

Kello 22.00 kampaamoon laskeutuu hiljaisuus – viimeiset osallistujat ovat saaneet juttunsa loppuun ja mallit kuvattua. Huomenna Senzi Prime järjestetään tässä tilassa – aamu tulee aikaisemmin kuin luulenkaan.

Kuvaaja: Santos Parrilla.

LAUANTAI 15.9.
Kiireen kokemus ja syy-yhteydet
Takaisin NOTE:ssa klo 8.30. Tänään ja huomenna Senzi Prime samalla ajatuksella kuin Helsingissä viikon alussa. Täysi workshop, joten hommaa riittää. Myös ilmapiiri osoittautuu samalla tavalla välittömäksi, kuten Helsingissä. Tämä helpottaa omaa roolia merkittävästi. Kurssin jälkeen on muutama tunti aikaa omalle tekemiselle. Kello 20.00 on tarkoitus mennä syömään Kakolan Ruusuun ja hyvin yksinkertaisesti pitää hauskaa.

Kampaamoalan syke on jatkuvan hektinen. Kiire on käsitteenä sellainen, mitä käytämme usein puheessa, vaikka osa kokemastamme kiireestä johtuu omista valinnoistamme. Syystä tai toisesta otamme elämäämme asioita, jotka pitävät meidät kiireisinä emmekä turhan usein puntaroi tarjoaako kyseinen asia itsellemme mitään. Suunnittelu on tärkeää kaikessa, mutta jos päivät ovat vain suunnitelmaa ja kellotusta aamusta iltaan, on mahdotonta tuntea olonsa muuta kuin kiireiseksi. Henkilökohtaisen kulttuurin vallankumousta haetaan usein kollektiiveista ja/tai aatteista, mutta liian harvoin omasta itsestä ja omasta kapasiteetista. ”Puolesta tai vastaan”-ajatusmaailma usein alkaa myös tuntua työltä ja se vaikuttaa omaan jaksamiseen. Nykyisen hypersosiaalisuuden aikana onkin poikkeuksellisen vallankumouksellista lukea kirjaa tai soittaa jollekin ilman syytäja vaihtaa ajatuksia.

Myös ajatuksia vaihdetaan tämän illan aikana. Keskustelu keskittyy oman maailmankuvan avaamiseen ja tätä kautta myös toisesta henkilöstä oppimiseen. Kun tajuat olevasi oikeassa paikassa oikealla hetkellä, löydät paljon informaatiota, jota voit hyödyntää jatkossa. Omat kiinnostuksen kohteeni ovat syy-yhteyksissä, eivät niinkään itse käsiteltävissä asioissa, vaan siinä ajatuksessa millaiseksi puhuja asiat kokee ja miksi. Viimeinen päivä tätä kiertuetta on huomenna, joten kuten eilenkin, tulee aamu huomennakin aikaisin.

SUNNUNTAI 16.9.
Hius on kantajansa vaate
Toinen päivä Primea ja NOTE:n duuni alkaa olla paketissa.
 Kurssin ollessa käydessä käymme Nooran kanssa läpi seuraavien viikkojen ohjelmaa: olemme assaroimassa Trend Vision kilpailijoita molemmat, vuoden 2019 koulutussuunnitelma on työn alla kaikkine linjauksineen, NOTE. saa lisää jengiä töihin ja huomenna ensimmäinen asiakas tulee paikalle 9.00.
 Kesällä kuvattu NOTE. X Herman’s lookbook on myös herättänyt kiinnostusta ja mahdollisuuksia tähän nojaavista koulutuksista on myös suunniteltu alkuun. Kyseessä on kaksi kotimaista brändiä ja kokonaisuudessa on paljon annettavaa ja nähtävää, joten pyrimme tarjoamaan lookbookin tiimoilta hands on- koulutuksia. 
NOTE. ja Senzi tekevät myös Lontoossa yhteistyötä. Olemme mukana avustamassa Senziä heidän Salon international -kokonaisuuden kanssa. Mukanamme lentää myös Oona, joka on tehnyt yhteistyötä NOTE:n kanssa. Hän lentää Senzin malliksi, joten paikalla todellakin on kotimaista verta. NOTE:n omat kurssit ovat myös ylittäneet kysynnän, joten formaatin lanseeraus voidaan nähdä onnistuneeksi. Tämänkin positiivisen ajatuksen aikana on hyvä muistaa, että laadun täytyy olla tasaista – ilman standardia ihmiset menettävät kiinnostuksensa. Oman tarjonnan ja yhteistöiden osalta meidän viestimme on kuitenkin selkeä: laadukas koulutus kuuluu kaikille tukkurista riippumatta. Kaikki tämä tiivistyy NOTE:n ajatukseen ”People, Progress, Self”. 
NOTE. kiittää lämpimästi kursseille osallistuneita vilpittömästä kiinnostuksesta uutta formaattia kohtaan, yhdessä kaikki tämä on paljon arvokkaampaa. 
NOTE:n koulutus haluaa kiittää tasapäisesti seuraavia tahoja heidän pyyteettömästä avusta, ilman teidän kädenojennusta meidän työmme olisi ollut huomattavasti raskaampaa: Jarkka & Art Studio Vallila, Jari Kangas & Ihair, Marja Sillanpää, Emma ja Mika Enigma Hairista.
 Lisäksi Sari Lehtonen, Linda Lehto, Jopo Simeon K, Noora Laaksonen, Johanna Helke, Riina Valtonen sekä Turun
 Hairmail auttoivat myös tapahtumien onnistumisessa sekä allekirjoittaneen että Nooran pään pitämisessä kasassa. Päällimmäisenä kuitenkin NOTE. kiittää mallejaan, jotka omalla läsnäolollaan osoittavat joka kerta sen, että hius on kantajansa vaate ja vaatteen ollessa oikea lopputuloksesta tulee poikkeuksellinen. Teille jotka luette tätä – nähdään Lontoossa tai viimeistään kursseilla. Pysykää nälkäisinä!