MAANANTAI. Kello kuusi pilipattaa herätyskello! Aika viedä pieni koiranpentumme, borderterrieri, ”ärrieeri”, Topi ulos. Kahdeksan viikon ikäinen Topi on ollut meillä viikon verran, energiaa on kuin keskisuuressa kaupungissa! Aamu on viileä, +12,5. Ihanan raikas ilma paahtavien helteiden jälkeen!

Viikko alkaa etätyöpäivällä. Kuopukseni kanssa valvottiin yöllä, kun tämän vatsassa oli vuoristorata. Joten hoitoon menemisen sijaan hän jää kotiin sairastamaan ja teen itse työpäiväni kotoa käsin. Tämän työn etuja on etätyömahdollisuus.

Aamu alkaa sähköpostin purkamisella, muutama jäsencase viime viikolta on vielä tämän päivän työlistalla. Joskus asiat selviävät nopeasti, joskus ne vievät aikaa. Etenkin, jos selvittäminen vaatii syvällisempää laintulkintaa tai lakimiehemme apua. Olen vielä kolmisen viikkoa yksin töissä, kun toiminnanjohtaja, tietopankki ja kollega Mar- ja Pahkala on omalla kesälomallaan.

Tänään myös rakennan ja ajastan somekanavillemme julkaisuja: liiton omalle sekä Hair and Beauty Finland – messujen kanaville. Onneksi meillä oli alkuvuonna mediapuolen harjoittelija Eija tekemässä materiaaleja jemmaan, mikä nopeuttaa julkaisujen te- koa ja jatkojalostamista. Erilaisten materiaalien tekemiseen menee yllättävästi aikaa. Myös oikeinkirjoituksen kanssa saa olla tarkkana. Esimerkiksi sana ”kilpailu”; kirjoitan sen melkein aina vahingossa ”kilapilu”. Miksi, oi miksi. Samoin ”Finland” vääntyy nopeaa kirjoittaessa ”Finalnd”. Ja ”Beauty” on ”Beuaty”. Hair and Beuaty Finalnd – kilapilu. Siinä sitä olisikin.

Lounaaksi terveellistä itsetehtyä loimulohisalaattia. Saatoin käydä myös aviomiehen karkkipussilla verottamassa, mutta ei kerrota siitä kenellekään.
Työpäivä hurahti jäsenasioiden ja mainosmateriaalien parissa. Pyykkikone päälle ja lohikeitto tulille. Paras lohikeitto tulee savustetusta lohesta sekä loppuvaiheessa ruokalusikallinen smetanaa keiton joukkoon. Rakastan ruoanlaittoa ja leipomista, se on hyvin rentouttavaa. Katan myös pöydän aina kuin mahdollista. Käytän todella harvoin reseptejä, kehittelen useimmiten reseptit itse. Bravuurini on ehkä täytekakut.

Alkuillasta vielä kävelylenkille! Päivät kun istuu koneella, on alaselkä välillä juntturassa. Topi kulki enimmän matkaa sylissä, kun näin pientä pentua ei voi varsinaisesti vielä lenkittää. Uusia hajuja, ihmisiä ja ohimeneviä koiria. Illalla vielä YAMK-opintoja eteenpäin aineistoanalyysin ja PSPP-tilastotieteellisen analyysiohjelman tehtävien parissa.

TIISTAI. Kuudelta jälleen ylös. Uni tuli eilen illalla aivan liian myöhään, klo 23.30. Aineistoanalyysit tulivat uniin. Tänään täytyy mennä aikaisemmin nukkumaan. Aamut ovat vilinää koiranpennun myötä. Mies jää lasten kanssa vielä aamutouhuihin, kun me Topin kanssa pakataan puoli taloa autoon ja suunnataan toimistolle töihin. Topi on muutaman viikon töissä mukana. Enimmäkseen Topi nukkuu päivät, ja hereillä ollessaan on hetkittäin demonivaihe, jolloin neulanterävät hampaat tykkäävät tarttua jaloista kiinni.

Aamusta ensimmäisenä sähköpostin tsekkaus läpi. Lisäksi tarkistan, onko nettisivuille tullut jotain hyväksyttäviä ja/tai muokattavia asioita. Työtehtäväni järjestösihteerinä ovat todella monipuoliset. Minulle kuuluu muun muassa kokousmuistiinpanojen ja kokouspöytäkirjojen laatiminen ja arkistointi, toimistotehtävät, jäsenhakemusten käsittely, Hiusuutisetjäsentiedotelehtisen tekeminen, somemateriaalien työstäminen, verkkosivujemme päivittäminen, webinaarikoulutuksien rakentaminen ja vetäminen. Koulutuksia olen tehnyt niin liiton jäsenille kuin ammattikouluille. Tänään jatkan vielä somemateriaalien parissa sekä aloittelen seuraavan Hiusuutiset  -jäsentiedotelehtisen työstämistä etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti.

Kello kolmelta on päivä jälleen pulkassa. Oli tehokas päivä, muutama yhteydenottokin tuli iltapäivään. Selvitettävien asioiden ohella on aina mukava kuulla kentän kuulumisia. Ehdin tänään tutustumaan ja opiskelemaan myös sopimuskäytänteitä. Sopimusasiat ovat niitä, mistä meillekin tulee eniten yhteydenottoja.

Lapset mummulasta auton kyytiin ja ajetaan hakemaan ystäviltä muutama koiraportti lisää meidän huusholliin. Saadaan rajattua legot ja Barbien kengät lastenhuoneisiin eikä niiden joukosta löydy ”yllätyksiä” eikä ”yllätyksistä yllätyksiä”.

Illalla hyvissä ajoin sänkyyn. Iltalukemisena toimii Mika Waltarin klassikko Sinuhe Egyptiläinen. Täytyy todeta monen muun tavoin, että alun kun saa kahlattua läpi, kirjan tempo muuttuu helpommaksi.

KESKIVIIKKO. Toinen yö, kun Topi nukkuu heräämättä. Borderterrieri on ollut kyllä rotuna erittäin positiivinen yllätys, hyvin motivoitunut oppimaan. Aamu sujui rauhallisesti. On mukavampi aloittaa päivä rauhassa kuin kauhealla kiireellä.

Tänään töitä mainosmateriaalien ja Hiusuutisten parissa sekä muita toimiston arkitöitä. Jonkin verran yhteydenottoja on tullut tällekin päivälle. Silloin kaikki muu saa jäädä, ja keskitytään täysin jäsenten asioiden hoitamiseen. Heinäkuu sinänsä on rauhallisempi yritysneuvonnan puolella. Kampaamoissa on tällä hetkellä kiire, ja osa yrittäjistä nauttii ansaitusta kesälomasta. Työ- ja vuokrasuhdeasiat ajoittuvat kevääseen ja alkukesään.

Töiden jälkeen muksujen haku mummulasta ja kotiin ruoanlaittoon. Olin jo ottamasta henkilöstöjuridiikan tehtäviä esiin, mutta päätin pitää vapaaillan kouluhommista ja katsella jotain elokuvaa lasten kanssa ennen nukkumaan menoa. Topin iltaruoalla tehtiin koulutusharjoituksia: käsiteltävyyttä ja seuraamista. Pentukursseille pääsee livenä vasta rokotuksien jälkeen, joten siihen asti treenaillaan verkkokoulutuksen avulla.

TORSTAI. Töissä ensimmäisenä sähköpostin ja jäsenneuvonnan äärelle. Muutama päivitys nettisivuille ja jäsenhakemuksen käsittely. Nettisivujen ylläpito on itselle ihan uusi juttu. Välillä vähän jännän äärellä miten asiat toimivat. Niiden rakentaminen teetätettiin viime vuoden puolella ja sivut saatiin käyttöön alkuvuodesta. Minun työtehtäviini kuului olla mukana sekä Hiusyrittäjien uusien että Hair and Beauty -messusivujen sisällön tuottamisessa ja rakentamisessa sekä muutoinkin kontaktihenkilönä toimimisessa. Nyt sitten päivitän ja teen sisältöä Hiusyrittäjien sivuille, H&B:n osalta päivitykset hoitaa sivuston tekijä. On ollut todella huippua oppia tästäkin maailmasta, ikinä ei voi oppia liikaa!

Jäsenneuvonnan ohella jatkan sopimusoikeuteen ja työlainsäädäntöön perehtymistä. Täytyy ymmärtää sopimusoikeuden periaatteita, kuten pätevyysperiaate, epäselvyysperiaate, lo- jaliteettiperiaate tai mikä on normihierarkia. Niin jäsenneuvonnan kuin edunvalvonnan vuoksi meidän tulee kouluttautua säännöllisesti ja kattavasti. Esimerkiksi sopimuksien laatiminen ei ole yksiselitteinen eikä yksinkertainen asia. Ongelmat nousevat usein esille sopimuksen tulkintatilanteissa. Olen todella onnellinen, että pääsin viime syksynä aloittamaan Kajaanin AMK:ssa Tradenomin YAMK – opinnot ja saan sitä kautta paljon tietoa ja koulutusta omaa työtäni varten. En pidä opintojen suhteen liian kiirettä. Uuden oppimisesta pitää pystyä nauttimaan!

Työpäivän päätteeksi rakennettiin Topille väliaikainen aitaus takapihalle.

PERJANTAI eli toimiston siivouspäivä! Meillä ei käy erikseen siivoojaa vaan hoidetaan siivous itse. Imurointi, moppaus, pintojen pyyhintä ja WC:n siivous. Topi ei hirveästi arvosta tällaista toimintaa. Toimisto on hyvin kompaktin kokoinen, joten siivous on suht nopeaa. Mukava lähteä päivän päätteeksi viikonlopun viettoon, kun jälkeen jää puhdas toimisto.

Tälle päivälle ei ole tarkkaa ohjelmaa, joten vien eteenpäin syksyn projekteja. Marraskuun Hair and Beauty Finland – messut sekä syyskuussa pidettävät liittokokous ja toimihenkilöpäivä tekevät syksystä hyvin kiireisen. Joten nyt kannattaa tehdä mahdollisimman paljon asioita valmiiksi. Jatkan siten seuraavia Hiusuutisia ja teen muita toimiston arkitehtäviä. Muutama yhteydenottokin tuli aamupäivään. Pidän siitä, että tekemistä on monipuolisesti ja opin jotain uutta.

Alkuillasta Topin velipoika kävi meillä leikkimässä, voi sitä juoksun ja rymyämisen määrää! Loppuillan poikonen sitten nukkuikin sikeästi, samoin kyllä emäntäkin.

LAUANTAI. Viikonloppu! Herätys kello 7.30, eli myöhään. Olisi kyllä uni maistunut paljon paljon pidempäänkin. Topi haluaa nykyään tarpeilleen ulos, joten poikonen ulkoilemaan. Tämän pennun sisäsiistiksi opettaminen on ollut yllättävän vaivatonta, hyvin harvoin tulee sisälle mitään. Ulkoilun jälkeen aamupalan tekoon.

Tänään on aika paljon ohjelmaa. Puoliso jatkaa pihavaraston rakentamista, ja meillä lasten kanssa jatkuu Topin sosiaalistaminen. Pienen pennun olisi hyvä tavata päivittäin uusia ihmisiä ja eläimiä, käydä uusissa paikoissa ja kuulla uusia ääniä. Näin pennusta tulee reipas ja ennakkoluuloton sekä terveen utelias. Helpottaa koulutettavuutta ja käsiteltävyyttä. Joten tänään käydään parin ystävän luona kylässä, jossa voi haistella aitauksen takaa uutta koiratuttua sekä tutustua uuteen paikkaan ja ihmisiin. Iltapäivällä tulee sisko lapsineen kyläilemään vuoden ikäinen Simo-koira mukana. Koska Topia ei ole vielä rokotettu, koiraleikit eivät onnistu muiden koirien kanssa. Mutta aitaus välissä ei paljon koiraleikkejä hidastanut, aina voi juosta rallia aidan vierellä puolin ja toisin! Iltapäivä menikin sitten tämän pentuelämän parissa. Aika koiratäyteinen on tämä viikko.

Illasta oli energiatasot ihan nollissa. Lasten mennessä nukkumaan ja miehen tehdessä vielä omia töitään, katselen hiljaisessa talossa elokuvaa nukahtaen sohvalle ensimmäisen 10 minuutin aikana.

SUNNUNTAI. Topi herätteli puoli kahdeksan aikaan. Aamu on ihanan lämmin ja aurinko paistaa. Aamupalan jälkeen käydään kuopuksen ja Topin kanssa tutustumassa vieressä olevaan metsään. Mustikat ja kävyt olivat Topin mielestä ihan parasta!

Pihavaraston rakennus jatkuu. Sisko lapsineen ja koirineen tulee tänäänkin kyläilemään. Topi ja Simo leikkivät keskenään aitaus välissä. Välillä vieraillaan kukkapenkissä repimässä istutuksia irti…

Paistoin lounaalle itse tehtyjä tortillalettuja ensimmäistä kertaa. En ymmärrä, miksen ole testannut aikaisemmin! Päivä kuluu ulkona ollen ja lämmöstä nauttien. Iltapäivällä on opiskelukaverin kanssa Teamsissa palaveri Hankesuunnittelu – kurssin paritehtävään liittyen. Siinä vierähtääkin muutama tunti. Muutaman koulutehtävän työstöä eteenpäin henkilöstöjuridiikan parissa ja varovainen vilkaisu keskeneräiseen opinnäytetyöhön. Alkuillasta katsottiin koko perheen kanssa vielä animaatioelokuvaa ennen yöpuulle menemistä.

Tiina Haapapuro

Ammattinimike: Järjestösihteeri

Työpaikka: Suomen Hiusyrittäjät ry

Erityisosaamisalueet: Myynnin kehittäminen, henkilöstöjohtaminen ja itsensä johtaminen ovat sydäntä lähellä!

Terveiset kampaajille: Tervetuloa Ouluun, tulukaa ihmeessä käymään toimistolla kahavilla!

Lisää Minun Viikkoni -juttuja