Musiikki inspiroi hiustyyleihin

Musiikki inspiroi hiustyyleihin

||||||||

Ensin lasit skumppaa, sitten tukka kuntoon! Näin alkoi laulaja Mira Luodin ja parturi-kampaaja Jonna Karjusen ilta useammin kuin kerran heidän istuessaan iltaa Jonnan asunnolla ennen Miran keikkaa. Sinne päätyi myös moni keikan jälkeinen ilta siinä määrin, että vaikka Miran hammasharja ei jäänyt Jonnan kylpyhuoneeseen asumaan, löytyi kaapista kuitenkin hiusharja ja ehkä meikitkin, sillä Jonnasta tuli Miran luottokampaaja heti ensinäkemältä jo lähes 20 vuotta sitten.

Laulaja Mira Luodin luottokampaaja on Jonna Karjunen.

-Ajat ovat sen verran muuttuneet, että enää ei pahemmin skumppaa yhdessä vedellä, vaan keskitytään enemmänkin hiuksiin ja kuulumisten vaihtoon. Näihin kuulumisiin kuuluvat tänä päivänä eri joogakokemukset, yrttimehut, lomamatkat ja suhdeasiat. Sitä se ikä tuo tullessaan, Mira nauraa Miraculoksen studiolla Helsingin Kampissa.
Miraculoksen studio toimii tänä päivänä Miran luottopaikkana, sillä Jonna työskentelee KC Teamin fashion directorina.
– Kun Jonna lopetti työt tavallisessa kampaamossa, on ajan varaaminen muuttunut haastavammaksi. Mutta olen minä hienosti tännekin löytänyt, ja aina on yhteinen aika löydetty, kun on tarvetta ollut, myös lapsensa usein mukanaan studiolle tuova Mira kertoo.
– Joku erehtyi vain kerran esittelemään lapsille tuon vesiautomaatin käytön ja siitähän se vedenpaisumus sitten lähti käyntiin, naiset muistelevat yhteen ääneen.

Mira Luoti yhdessä luottokampaaja Jonna Karjusen ja luottomeikkaaja Laura Rantaniemen kanssa.

Mira on juuri julkaissut singlen Meikkaava messias, jonka Jonna kuulee ensimmäistä kertaa tällä jutuntekohetkellä: Jonnan jalka naputtaa lattiaan samaa tahtia kuin sormet kiertävät hiusta kihartimen ympärille.
– Saan Miran biiseistä usein jotain fiiliksiä ja sen mukaan lähden ehdottamaan Miralle jotain uutta. Se voi olla vaikka vihreä hius, etuhiukset tai aivan uusi väri, Jonna kertoo.
-Jonna osaa hyvin visualisoida kappaleita, Mira lisää ja kertoo Jonnan olevan myös levynkansihiusten takana.
– Tien päällä Mira taas laittaa hiuksensa usein itse, ja hän onkin siinä todella hyvä, kuten on meikkaamisessakin, missä hän on supernopea ja luova. Mira kun meikkaa, näyttää kuin hän loisi jotain taulua! Jonna kuvailee.

Hiustenvärjäyksessä Mira ei kuitenkaan ole ehkä niin ammattilainen.
– Kerran Mira värjäsi tyvikasvunsa hotellin vessassa ja sitä värjäystulosta erilaisina väriläntteineen sai sitten korjailla myöhemmin, Jonna kertoo.
Mira paljastaa saaneensa luottomeikkaaja Laura Rantaniemeltä meikkipakin, jolla on ollut helppo luoda näyttävämmätkin meikit lavojen bäkkäreillä. Jos luomivärin sävyn kanssa iskee kriisi, ottaa Mira facetime-puhelun Lauralle.
– Olen tottunut tekemään aika villejäkin meikkejä ja yleensä tykkään tehdä sitä mustempaa jälkeä, mitä pakista löytyy. Ja jos joku viiva nyt sattuu menemään pieleen, niin jatkan vain toiseen silmään samalla tavalla, tai yli korostan ”virhettä” ja siitä tuleekin jotain uutta, Mira naurahtaa.
Myös Jonna on saanut ”hermot menee” soittoja, joissa manataan kiharrin maan rakoon.
– Kerrankin olin puoli tuntia kihartanut hiusta ja lopputulos oli suora. Mitä ihmettä!
– Siinä lähdettiin avaamaan tilannetta tyyliin: ”No, mitä tuotteita laitoit ennen kihartamista hiukseen…”, Jonna hymyilee.

Hius on herkkä kuten omistajansakin
Naiset ovat hiushistoriansa aikana kokeneet niin otsatukat, polkat kuin lilan hiusvärinkin.
– Minusta se hyvin tumma hius otsatukalla oli todella kiva, Jonna muistaa.
– Ja se sivukalju oli aika hurja, ja varsinkin sen poiskasvattaminen oli työlästä, Mira muistaa tyyliään vuodelta 2012.
Tällä hetkellä Mira näkee itsensä pitkästä aikaa uudesta näkökulmasta, sillä otsatukan kasvattaminen on tuonut kasvoihin uuden muodon. Otsatukka Miralla on ollut lapsesta asti.
– Jossain vaiheessa tuntui, että otsatukka aiheutti jopa migreeniä, kun oli koko ajan silmillä. Mutta kun joku oli minulle pienenä sanonut, että minulla on korkea otsa ja se täytyy piilottaa, niin pidin etutukkaa sinnikkäästi, Mira kertoo.
– Kyllä sitä otsatukkaa on sitten laitettukin: on ollut napakkaa lyhyttä, sivuotsista, kaarevaa otsista… Aina siihen piti keksiä jotain uutta. Minusta näytät nyt todella hyvältä ilmankin otsista, Jonna kehuu ja Mirakin katsoo peiliin uskoen luottokampaajansa arviot oikeiksi.

Mira on aina totuttu näkemään hyvin tummissa hiuksissa. Eri sävyjä hiuksiin on kuitenkin kokeiltu reilulla kädellä.
– Et edes tiedä, kuinka paljon olen hiuksiisi kokeillut Miraculoksen uutuussävyjä, Jonna nauraa.
– No siitä olen saanut jotain käsitystä, että viet minut aina ulos luonnonvaloon ja pyydät työkavereita mukaan katsomaan, mitä tuli tehtyä! Siinä koko tiimi on sitten ollut hiusteni kimpussa mielipiteineen, Mira kertoo ja paljastaa saaneensa mielipiteensä kuuluviin Miraculoksen uutuustuotteita kehitettäessä.
– Olen esimerkiksi saanut kertoa mielipiteeni eri tuotetuoksuista, Mira sanoo.

Vaikka Jonna ja Mira ovat pysyneet vahvasti tummemmissa hiussävyissä, ei vaaleampien sävyjen ilmestyminen Miran hiuksiin olisi aivan mahdotonta. Jonna kuitenkin kuvailee Miran hiusta hauraaksi ja siksi lähtisi hyvin miedosti liikkeelle, jos Mira haluaisi vaalentaa hiusta rutkasti.
– Miran hius vaatii pehmeää peliä ja herkkyyttä, jotta se pysyy hyväkuntoisena, Jonna kuvailee.
– Hius on herkkä kuten omistajansa, Mira hihittää perään.

FAKTA
Laulaja Mira Luoti
Tuli tunnetuksi PMMP-yhtyeen toisena jäsenenä.
Debyyttialbumi Tunnelivisio. Toukokuussa julkaistu single Meikkaava messias.
Nyt: Vetää omaa Hulahula Suomi radio-ohjelmaansa Yle Puheella ja keikkailee.
Lempimusiikkia: Indielista Spotifysta sekä yleensäkin Flow-festarikattaus.
Idoleita: Tällä hetkellä he, jotka uskaltavat hypätä pois uraputkesta ja muuttavat vuodeksi vaikka Intiaan. Yleensäkin he, jotka uskaltavat tehdä asioita oman hyvinvointinsa eteen.
Haaveet: Että asuisin vaikka Espanjassa, jossa voisi olla vuoden ympäriinsä aktiivinen. Kylmä estää tekemästä asioita ja se harmittaa.

SAKSITUT
Mielivaiheesi kampaamokäynnillä?
– Totta kai se, kun näkee vanhaa ystävää samalla kun saa hiukset kuntoon. Kun hiukset ovat hyvin, koko ryhti paranee.
Kuinka hoidat hiuksiasi kotioloissa?
– Panostan hoitoon yllättävänkin paljon. Suihkutan hiukseen aina pesun jälkeen hoitoainetta ja käytän myös hiusöljyä. Muutaman vuoden olen muistanut käyttää myös lämpösuojaa.
Paras muisto yhteistyönne varrelta?
– Hiusten suunnittelu ja laitto ennen Linnan juhlia sekä PMMP:n Leskiäidin tyttäret –albumin kuvaukset. Siistejä ovat olleet myös etkot ennen keikkoja ja tietysti festarikeikat yleensä.
Onko sinulla koskaan bad hair day?
– Useastikin. En ole enää hiuksista niin tarkka ja pidänkin usein vain ponnaria. Kun oli otsatukka, kriiseilin usein, koska se sojotti usein minne sattuu.