Näin uudet koronatoimet vaikuttavat parturi-kampaamoihin
Etelä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan yksityisiä elinkeinoharjoittajia varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Määräys on voimassa 25.2.-14.3. välisen ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että parturi-kampaamot entistäkin tarkemmin noudattavat yleisiä hygieniaohjeita sekä tarkempia turvavälejä. Kampaajat ja parturit siis saavat edelleen tehdä asiakastyötään normaalisti, kunhan kaikki suojausmenetelmät ovat käytössä niin ammattilaisella kuin asiakkaalla.
Yli 10 asiakasta (tai oleskelijaa) samanaikaisesti palvelevissa liikkeissä tilojen käyttö tulee järjestää siten, että asiakkaiden väliset lähikontaktit pystytään tosiasiallisesti välttämään. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toisin sanoen turvavälit asiakkaiden välissä tulee olla kaksi metriä. Henkilömäärään lasketaan mukaan asiakkaat, ei kuitenkaan henkilökuntaa.
Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Suunnitelman tulee olla esillä kaikkien nähtävänä. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.
Tartuntatautilain 58 c §:n mukaan asiakkaille tarkoitettujen tilojen hallinnasta vastaavalla on seuraavia velvoitteita:
* asiakkailla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
-
- asiakkaille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet.
- tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.
- asiakkaiden oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.
Hygieniaa koskevia ohjeita ja suosituksia
-
-
- On tärkeää, ettei julkiseen tilaan tulla oireisena.
- Osa koronavirustartunnan saaneista on hyvin vähäoireisia jopa täysin oireettomia. Lisäksi tartunnan saanut henkilö on tartuttava noin kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua. Tästä syystä kaikkien on tärkeä noudattaa hyviä hygieniakäytäntöjä ja huolehtia turvavälien säilymisestä.
- THL:n maskisuosituksen mukaisesti asiakkaalle tulisi suositella kasvomaskien käyttöä.
- Oikein toteutettu yskimis- ja niistämishygienia estävät tartuntoja. Oikeisiin käytäntöihin ohjaavaa tiedotusmateriaalia suositellaan jaettavaksi työntekijöille ja vierailijoille tietoisuuden lisäämiseksi osana lakisääteisiä toimintaohjeita.
- Hyvä käsihygienia on myös tarpeen tartuntojen estämisessä. Huolehdi, että tilassa on saatavilla riittävästi käsihuuhteita ja käsienpesupaikkoja. Huolehdi wc- tilojen toiminnasta ja varmista saippuan sekä käsipyyhkeiden riittävyys.
- Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.
-
Säilytä turvavälit
-
-
- Riittävän etäisyyden säilyttäminen henkilöiden välillä estää tehokkaasti tartuntoja. Turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus tulee turvata. Henkilömäärä tulee rajata siten, että henkilöiden väliin jää vähintään 2 metriä.
-
Siivous
-
-
-
- Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily pitkiä aikoja pinnoilla.
- Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita.
- Siivouksen yhteydessä pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. Sellaisessa ympäristössä, jossa kävijöitä on runsaasti, suositellaan puhdistamista 2–4 tunnin välein. Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.
-
-