Nuttura-Marsun vapauttaja

Nuttura-Marsun vapauttaja

||||||||||

Laulaja Sani Aartela ja parturi-kampaaja Jaana Paavilainen viipottavat Marsu vinossa kohti uusia elämyksiä, toisinaan taas istutaan iltaa ja painitaan niiden elämän synkempien tarinoiden äärellä. Tärkeintä näille naisille on kuitenkin vankka ystävyys, jota maustetaan luottokampaajasuhteella. Silloin Marsuksi ristitty taiteilijan vapaa-ajan nuttura saa kunnon kyytiä.

Laulaja Sani Aartela ja parturi-kampaaja Jaana Paavilainen viipottavat Marsu vinossa kohti uusia elämyksiä, toisinaan taas istutaan iltaa ja painitaan niiden elämän synkempien tarinoiden äärellä. Tärkeintä näille naisille on kuitenkin vankka ystävyys, jota maustetaan luottokampaajasuhteella. Silloin Marsuksi ristitty taiteilijan vapaa-ajan nuttura saa kunnon kyytiä.

On vuosi 1995. Sani Aartelan eli Sanin sekä Samuli Edelmannin hittiduetto ”Tuhat yötä” soi tauotta radiossa. Eletään EU:n, lätkäkullan, farkkutakkien, hiusdonitsien ja pikkuklipsien aikaa. Hiuksissa oli runsaasti väriä, otsalla heittoletti ja kynsissä hehkui neon.
Parturi-kampaaja Jaana Paavilainen toimi tällöin Samuli Edelmanin luottoparturina ja kun Sani sai tietää tämän, oli heti päivänselvää: ”Mäkin tuun sulle!” Sani oli jo kerran aikaisemin tavannut Jaanan Amazon-keskusteluohjelman takahuoneessa. Jaanan taidot ja huumorintaju olivat tehneet vaikutuksen.
– Heti tuli tunne, et hei, meillä synkkaa, muistaa Sani.
Sanin perässä Jaanan luottopenkkiin päätyi lopulta koko Aikakone-poppoo.
– Monet naurut ollaan naurettu jälkikäteen musavideoille ja muulle ”todistusaineistolle”. Kreppirauta kärysi ja varsinkin Alexille värjättiin milloin minkäkin lainen kuontalo. Sininen oli kova, Jaana muistelee.
Ja vähän muukin kärysi: Jaana teki kerran raitoja Sanille ja vaikutusajan kulumista odotettiin rauhassa foliot päässä. Pian vieno savunhaju alkoi leijailemaan Sanin ympärillä.
– Kysyin Jaanalta, et haistatko sinä jotain, palaako täällä jokin? Tajuttiin, että ei perhana, hiukset kirjaimellisesti sauhuaa, siis palaa, Sani nauraa.
– Joo se oli aika nopeaa toimintaa. Superäkkiä foliot veks ja pesupaikalle, Jaana kertoo.
– Se oli jokin kemiallinen reaktio jostakin, mysteeri vieläkin, Jaana pyörittelee päätään.

“Olemme kuin siskoksia”
Kun seuraa Jaanan ja Sanin keskinäistä sanailua, tulee selväksi, että he tietävät toisistaan ja toistensa elämästä kuten itsekin sanovat ”kaiken”. Jaana on Sanin 8-vuotta täyttävän tyttären kummi. Helsingissä ollessaan Sani usein yöpyy Jaanan luona, ja silloin kuulemma iloa jaetaan ja joskus kyyneleitä vuodatetaan myöhään yöhön. Luottokampaajasuhde on kestänyt 25 vuotta.
– Vedimme aikoinaan ihan kyllä tunteella läpi bileet, konsertit ja reissut Jaanan kanssa. Ja aina oli älyttömän hauskaa. Kun on samanlainen maku ja ylipäänsä samanlaiset arvot ja ajatukset elämästä, niin ollaanhan me enemmänkin jo kuin siskoksia, Sani tuumii.
Uusimmat kuulumiset ”siskokset” käyvät läpi vähintään muutaman kuukauden välein Hiushuone Rubiossa Helsingissä.
– Jos ei yhtään synkkaisi kampaajan kanssa, ei sille voisi mitään ja silloin olisi parempi vaihtaa, Sani uskoo ja huokaa onnellisena, että on löytänyt itselleen Jaanan kaltaisen hiusgurun.

Sani on mukana huhtikuussa alkavalla, kahdeksannella Vain Elämää -kaudella. Ennen lähtöä Espanjaan kuvauksiin, tehtiin mittava ja aikaa vaativa vaalennussarja.
– Kun vuosikymmeniä on värjätty tummaksi, olivat hiukset jo sinimustat. Lisäksi Sanin hiuksessa on omasta takaa vahva punapigmentti, Jaana kuvailee.
Vaalennuksia hiuksiin jouduttiin tehdä neljä. Lopuksi, noin viikkoa ennen kuvausmatkalle lähtöä, levitti Jaana hiukseen kultakuparia. Mukaan lähti myös Keunen Simply Natural -sarjan hiuslisäkkeet. Vaalennusprosessi kulutti hiusta ja nyt onkin meneillään Sanin hiusten elvytyskausi.
– Annoin juuri Kérastasen Resistance-sarjan korjaavan ja elvyttävän tuotetrion Sanille kotiin. Etenkin sen tehokas naamio on nyt tarpeen. Kosteutta takaisin hiukseen saamme pesun jälkeen tykitettyä myös Kérastasen Elixir Ultime Hair Oililla, Jaana lupaa.

Ritun marsu
Lavalla Sani nähdään tyypillisesti hiukset tiukasti ylös sidottuina. Madonnan malliin.
-Muuten paksu tukkani olisi koko ajan tiellä, sillä liikun lavalla paljon. Hikiset hiukset liimautuisivat kasvoille jo parin biisin jälkeen, Sani tietää.
Lavojen ulkopuolella, ja varsinkin jos ”bad hair day” yllättää, Sani vetää tukan ylös tiukasti nutturalle.
-Onhan se vähän boring, mutta pelastaa kiireessä. Hiukset ovat mulle tärkeät, mutta aina en jaksa sitä häsläämistä ennen lähtöä, Sani sanoo.
-Sanin nuttura on ristitty ”Marsuksi”, Jaana kommentoi hymyillen väliin.
– Täytyy nostaa tuolle Ritulle hattua, koska hän voi vetää Marsulla useammankin päivän. Ei muuta kuin pientä suoristamista ja pinniä lisää,  jos Marsu keikkuu vinossa ja ei muuta ku menoks taas! Jaana jo nauraa.
Ritu on Jaanan Sanille antama lempinimi. Ansaittu kauan sitten, kun Sani tuli Jaanan käsittelyyn suoraan maalta, jalassa villasukat ja niitten päälle vetäistyt avokkaat.
– Mietin ääneen, et oho, mikäs Ritva-Liisa se sieltä tulee. Ja nimi jäi, Jaana naurahtaa.

Sanin meikinteon Jaana Paavilainen jättää muille. Usein Sani tekee keikkameikkinsä itse.
-Lavalla on vedettävä meikkiä mieluummin enemmän yli kuin ali. Ja ehdottomasti yli silloin, kun on kyseessä Aikakoneen keikka, sen verran stygeä kamaa meidän musa on.  Ei mitään lavatanssi-touhua.
– Maitokauppa-look ei todellakaan käy, Jaana täydentää.

Fakta:
Saija Marjatta ”Sani” Aartela
Aikakone-yhtyeen solisti, lauluntekijä, näyttelijä, radiotoimittaja. Pitää Villilän kartanoa ja on yksi 27.4. alkavan Vain elämää –tv-ohjelman esiintyjistä.
Asuu: Ylöjärven kunnassa.
Perhe: Avoliitossa kitaristi Samuli Erkkilän kanssa. Pian 8-vuotias tytär.
Mistä innostut? Musiikkitaidepläjäys, hyvin avantgardistinen IAMX (taide-elektro-pop-rock, englantilaisen Chris Cornerin sooloprojekti.)
Idolit: Pienenä kuvittelin, että Elvis on isäni, koska armeija-ajan kuvassa isä näytti ihan Elvikseltä.
Mitä on luvassa kesällä ja tulevaisuudessa?
Aikakoneen 25-vuotisjuhlakiertua vie kesällä festareille ja keikoille ympäri Suomen. Myös omat soolokeikat alkavat elokuussa ja niillä vedän myös Vain Elämää -biisejä. Parhaillaan radiossa ja Spotify:ssa soi hiljattain julkaistu Hyvä-kappaleeni. Myös pyörittämäni Villilän kartano- ja kulttuurikeskus lähellä Poria pitää kiireisenä.

SAKSITUT:
Kuinka hoidat hiuksiasi kotioloissa?
– Ahkerasti. Saunassa teen koko setin naamioineen ja suojapyyhkeineen. Se on hoitoa hiuksille ja mielelle. Joskus olen sortunut kotiväreihin, kun en ole ehtinyt Jaanan luo. Noottia on tullut, tietysti. Jaanan ansiosta käytössä on kotonakin aina hyvät kampaamotuotteet.
Onko sinulla ikinä bad hair day?
Kyllä. Silloin vedän tukan ylös tiukasti nutturalle.
Mielivaiheesi kampaamokäynnillä?
– Tietysti hieronta pesupaikalla, onhan se ihanaa kun joku hiplailee ja hivelee.
Mikä on paras muistosi yhteistyönne varrelta?
– On vedetty kyllä ihan tunteella läpi bileet, konsertit ja reissut Jaanan kanssa. Ja aina on ollut älyttömän hauskaa.