Onnea ja iloa toteutuneista haaveista

Onnea ja iloa toteutuneista haaveista

||||

Pinnin juhlavuoden Mitä kuuluu nyt? -sarjassa tavataan lehden sivuilla vuosien varrella esiintyneitä ammattilaisia.

 

Pinnissä nro 10/2007 Sari Enderlén kirjoittamassa jutussa kerrottiin helsinkiläisen Henna Luotosen Studio Von Arbista voittaneen Suomen L’Oréal Color Trophyn kaikki kolme palkintoa: värimestaruus, paras meikki ja paras malli. Meikkaajana toimi Annika Rajala ja luottomallina Katriina Mikkola. Palkinnoksi Henna pääsi Kanadaan tuomaroimaan paikallista värikisaa sekä sai tehdä Pinnin kansikuvan (nro 1/08). Jutun kuvasi Eero Kokko.

10 vuotta sitten Henna Luotonen haaveili Pinnin jutussa (Pinni nro 10/2007) ”ikiomasta liikkeestä”. Näyttöä osaamisesta oli, sillä hän oli juuri voittanut L’Oréal Color Trophyn, ja L’Oréal-kouluttajan työt kielivät kunnianhimosta alaan. Sekä kouluttajan työt että kilpaileminen ovat jo jääneet, mutta se isoin haave toteutui: oma menestyvä liike.

Helsingin Tarkk’ampujankadulla omassa Saxce´-liikkeessään hymyileekin nyt onnellinen parturi-kampaaja. Hennan olemuksesta huokuu itsevarmuus ja onnellisuus ja hän myöntääkin että lapsen syntymän jälkeinen aika kotona on tehnyt hyvää ”tällaiselle herhiläis-luonteelle”.
– Pidin pienen tauon liikkeen pyörityksessä äitiysloman ajan, sillä halusin keskittyä vain lapseen ja samalla itseenikin, Henna hymyilee.
Hennan Ilo-poika on jo parivuotias ja aloittikin juuri päiväkodin. Aika oli siis otollinen uuden Saxce´-liikkeen perustamiselle.
– Ensimmäisen Saxce´-liikkeen perustin Helsingin Eerikinkadulle vuonna 2009. Sen myin viisi vuotta sitten Kukka Kupariselle. Toisen liikkeeni perustin Pietarinkadulle, mistä meidät kuitenkin potkaistiin pihalle vuokranantajan toimesta.  Ajoitus oli sinänsä kuitenkin täydellinen, vaikka se sillä hetkellä tuntuikin katastrofilta – sainhan nyt stressittömänä jäädä äitiyslomalle, kun ei tarvinnut huolehtia samalla liikkeen pyörityksestä, Henna sanoo.
Samalla tavalla stressitöntä oli uuden liiketilan etsiminen nyt äitiysloman jälkeen.
– Kun tämä tila tuli vastaan viime kesänä, tuntui kuin se olisi ollut luotu juuri meille. Remontin jälkeen sain nyt aloittaa kuin puhtaalta pöydältä, Henna kertoo.

Rakkaus kouluttamiseen on kuitenkin säilynyt, vaikka Henna ei tätä työtä kenellekään yritykselle nyt tee. Oppisopimusoppilas Emilia Laitinen on pitänyt Hennan kiinni opettamisessa.
– Rakastan opettaa ja kouluttaa, ja tuntuu todella kivalta saada antaa Emilialle ammatillista koulutusta. Samalla myös itse tulee käytyä läpi asioita uudestaan ihan niistä perusteista: kuinka saksia pidetään käsissä oikeaoppisesti ja kuinka asiakaspalvelu hoidetaan viimeisen päälle!
Henna on, vaikka äitiyslomalla onkin ollut, pitänyt itseään tietoisena alan kehityksestä haasteineen. Alan ammattilaisten koulutustaso huolestuttaakin kovasti.
– Tuntuu, että kouluissa ei enää tehdä konkreettista lähiopetusta niin paljon, kuin tarve vaatisi. Opetusta on sysätty yrittäjille ja vastavalmistuneet saattavat olla aika hukassa, kun oikea työ kampaamossa alkaa. Se on surullista, Henna sanoo ja kertookin yhden syyn oppisopimusoppilaan otolle olevan halu saada alalle osaavia tekijöitä.
– Treenaamme Emilian kanssa todella paljon ja on ollut hienoa huomata, että hän on saanut jo omia asiakkaitakin, Henna iloitsee.

Helsinkiläisen Saxce´-liikkeen omistaja Henna Luotonen on onnellinen saadessaan äitiysloman jälkeen luotsata omaa liikettään, josta haaveili jo 10 vuotta sitten.

Henna tietää myös omasta kokemuksestaan, kuinka tärkeää oppi itse kampaamossa on.
– Jos en olisi aloittanut töitä opiskelun ohessa Studio Imagessa Tampereella, eivät taitoni ja tietoni alasta olisi olleet puoliakaan siitä, mitä ne silloin valmistuessa olivat, Henna kertoo.
Henna valmistui alalle 12 vuotta sitten Tampereen ammattiopistosta. Jo samana syksynä hän muutti Helsinkiin ja aloitti työt Pure Hairdressing –liikkeessä. Oman liikkeensä hän perusti 23-vuotiaana.
– Tämä liike ja yrityksen pyörittäminen ovat todella iso osa minua ja persoonaani. En voisi kuvitella elämää muualla tai muussa liikkeessä. Minusta on hienoa suunnitella liikkeen ilmettä ja sisustusta sekä markkinointia. On kiva luotsata omaa osaamista ja samalla liikkeen brändiä eteenpäin, Henna kertoo.
Iän ja perheen myötä Henna uskoo rauhoittuneensa, ainakin hieman.
– Nyt elämässä on hyvä tasapaino ja on hyvä olla. On vähän pelottavaakin sanoa noin, sillä se saattaa kuulostaa myös jämähtäneeltä ja keski-ikäiseltä eukolta, Henna naurahtaa.
Henna haaveilee nyt lisätunneista vuorokauteen, jolloin voisi nipistää aikaa myös itselle ja omille harrastuksille. Vaikka hän kertoo rauhoittuneensa jo haaveilussakin, pilkahtaa mielessä toisinaan ajatus isommasta liikkeestä.
– Miksi ei, kun elämäntilanne olisi siihen sopiva. Isomman liikkeen vetäminen vaatisi kuitenkin vielä enemmän elämänkokemusta, taitoja ja hermoja. Niitä saadaan ajan kanssa, Henna tietää.