Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Helsingin eurooppalaisen koulun vararehtori julkaisi syyskuun lopulla Instagramissa ja Facebookissa kuvan, jossa hänen hiuksiinsa on takaraivon kohdalle leikattu hakaristin muotoinen kuva. Rangaistuksena teosta mies siirrettiin pois vararehtorin tehtävästä. Hän pahoittelee huonoa harkintaansa ja kertoo, että kyseessä oli parturin tekemä pila, kertoo Helsingin Sanomat (7.10.).

 

Vararehtorin toiminta herätti huolta koulun oppilaiden vanhempien ja koulun henkilökunnan keskuudessa. Mies siirrettiin pois vararehtorin tehtävästä ja hän palaa työskentelemään koulun opintokoordinaattorina. Mies on ollut tehtävästä virkavapaalla työskennellessään virkaa tekevänä apulaisrehtorina, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Helsingin eurooppalainen koulu on valtion ylläpitämä koulu, jossa voi opiskella niin suomeksi, englanniksi kuin ranskaksi. Koulussa on luokkia esikoulusta lukioon.

Mies myöntää Helsingin Sanomille toimineensa harkitsemattomasti. Hän on pyytänyt toimintaansa anteeksi koulun henkilökunnalta ja vanhempainneuvostolta. Mies kertoo, että tapahtumat lähtivät liikkeelle parturin tekemästä käytännön pilasta. Parturiaikaa etsinyt mies kuuli, että hänen tavallisesti käyttämänsä parturi oli lomalla, joten hän päätti katsella aikoja muilta partureilta. Pian tämän jälkeen parturi ilmoitti kuitenkin voivansa tulla töihin leikatakseen miehen hiukset.

”Piloillaan leikattu hakaristi”

Parturissa miehet alkoivat keskustella. Vararehtori kertoi parturille harkinneensa kilpailevalle parturille menemistä. Tämän jälkeen parturi leikkasi miehen käsityksen mukaan ”piloillaan” hänen takaraivoonsa hakaristin muotoisen kuvion. Buddhalaisuudesta kiinnostuneen parturin näkemyksen mukaan kyseessä oli buddhalainen hakaristi, joka tunnetaan kulttuurissa hyvän vertauskuvana.

Näkemystään parturi perusteli sillä, että hiuksiin leikattu hakaristi oli suorassa, kun taas kansallissosialistisen Saksan hakaristilipussa hakaristi on vinossa. Parturi leikkasi hakaristin pois, mutta otti siitä sitä ennen kuvan. Myöhemmin  parturi lisäsi kuvan Instagramiin, josta silloin vararehtorina työskennellyt mies jakoi sen omille sosiaalisen median sivuilleen. ”Se oli tällainen meidän välinen typerä vitsi”, mies sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa. ”Hän on kerran aikaisemmin leikannut kristillisen ristin takaraivooni.”

Hiustenleikkuu tapahtui toissa maanantaina. Mies kertoo poistaneensa kuvan sosiaalisesta mediasta seuraavan päivän aamuna ymmärrettyään minkälaista mielleyhtymiä kuva voi tuottaa. Mies ei ollut kirjoittanut kuvan yhteyteen tulkintaa ohjaavaa selitystä. Kuva oli kuitenkin ehditty jo nähdä koulussa. ”Olen pyytänyt anteeksi työnantajalta, kollegoilta ja vanhempainyhdistyksen jäseniltä”, mies kertoo.

Koulun arvojen vastaista

Koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja pitää tapahtumasarjaa oppilaiden ja koulun kannalta ikävänä, ja toteaa Helsingin Sanomissa, että koulussa on oppilaita monista eri taustoista, kaikkialta maailmasta. Hän sanoo uskovansa, että mies sai hakaristin hiuksiinsa pyytämättään. Miehen olisi puheenjohtajan mielestä kuitenkin ymmärtää olla jakamatta kuvaa omilla tileillään. Koulun rehtori toteaa, että miehen toiminta on koulun arvojen vastaista ja hän on siitä saanut rangaistuksen.  Rehtori pitää kuitenkin selvänä, ettei miehen tarkoituksena ole ollut edistää kansallissosialistista tai muuta koulun arvojen vastaista ideologiaa.