Paula sai koronakriisistä kimmokkeen Facebookissa tapahtuvaan tuotepussimyyntiin

Paula sai koronakriisistä kimmokkeen Facebookissa tapahtuvaan tuotepussimyyntiin

|

Paula Mäntyjoki myy muutamana päivänä viikossa Facebook-sivullaan 20-30 euron tuotepussin, joka sisältää hiustuotteita hänen liikkeensä hyllyiltä. Tuotepussi menee aina ensimmäiselle, joka ehtii ilmoittautumaan pussin ostajaksi.

 – Näin asiakas saa laadukkaita hiustuotteita edulliseen tarjoushintaan, ja minä saan tavaraa myytyä hyllystä, Paula kertoo ideasta.

Idea pusseihin syntyi, kun koronatilanne alkoi viedä Paulalta asiakkaita sairastumispelon takia. Vaikka Paulan liike, parturi-kampaamo Hiulu, sijaitsee Karviassa, jossa ei ainakaan vielä ole ollut yhtään koronatapausta, on Paulan asiakasmäärä vähentynyt puoleen, koska suurin osa hänen asiakaskunnastaan on lähellä 70 vuoden ikää.

– Kamalaa ajatella, että 70+ on ikäihminen, kun eiväthän he todellakaan ole mitään vanhuksia. He ovat huippukuluttajia, jotka käyvät säännöllisesti, ovat uskollisia ja nuorekkaita. Karanteenin kaltaisten olojen takia tämä asiakaskunta on jäänyt nyt pois, Paula harmittelee.

Paula suunnittelee pussin sisällön yleensä päivän etukäteen.  Facebookkiin ladattavassa videossa hän esittelee pussin tuotteet, niin että hänen ääneensä kuuluu selkeästi. Joskus hän näkyy itsekin videolla.

Paula Mäntyjoki tekee Facebookin videoita, joissa myy tuotepussukoita tarjoushintaan. Tämän päivän video: Paulan pussiarvonta 15.4.

– Kerron aina tuotteista, joita pussiin laitan. Kasvojani en viitsi joka videossa näyttää, koska ihmiset kyllästyisivät, mutta haluan kuitenkin henkilöityä, Paula nauraa.

Paula kertoo olevansa tunnetusti sellainen, kenellä on aina paljon tuotteita ja hiuksiin liittyvää tavaraa. Pusseihin päätyy vanhoja tuotteita, jotka päätyisivät muutenkin alekoriin, mutta myös tuotteita uudemmista sarjoista. Pusseista on tullut erittäin positiivista palautetta.

– Ideaa on kehuttu nerokkaaksi ja siitä on innostuttu, Paula iloitsee.

Paula hämmästyi, kun erään pussin hän onnistui myymään Helsinkiin asti. Tähän mennessä Paula on tehnyt kaksitoista pussia.

Nyt kaivataan helpotusta

Yrittäjänä Paula on toiminut yli 40 vuotta, mutta ei muista, että mitään näin isoa haastetta olisi aiemmin tullut kohdattua, vaikka hän muistaa sen kun arvonlisäveroa koitettiin alentaa.

– ALV-kokeilu oli valtava koettelemus: Ensin see putosi kahdeksaan ja yhdeksään prosenttiin ja nousi sieltä takaisin 24 prosenttiin. Tämänhetkinen tilanne on kuitenkin suurempi haaste, koska korona uhkaa terveyttä ja rajaa peruselämää, eikä tiedetä kauanko tätä vielä kestää, Paula toteaa vakavana.

Hän myös harmittelee arvonlisäveron tilannetta kriisin keskellä.

– Toivon, että ALV:n määrässä ja maksuissa tultaisiin vastaan valtion tasolla, kun nyt tehdään rahaa elämisen tarpeisiin. Kriisin jälkeen joudutaan tekemään töitä selkä vääränä, jotta ALV saadaan maksettua. Ilolla tehdään töitä, mutta käsityöalalla arvonlisävero on raskas, Paula sanoo synkkänä.

Hän toivoo, että arvonlisäveroa nyt alennettaisiin tai sitä ei tarvitsi hetkeen maksaa. Paula kertoo mielellään maksavansa ALV:n myymistään tuotteista, mutta hänestä tuntuu järjettömältä maksaa sitä samanlaisena työstä, joka tehdään käsin.

– En käsitä, että arvonlisävero on hiusten värjäyksestä tai leikkauksesta sama kuin autosta tai ompelukoneesta. En käsitä, että se on käsityöalla yhtä suuri, Paula hämmästelee.

Hän myös toivoo, että Hiusyrittäjät ja Suomen yrittäjät onnistuisivat vielä vetoamaan päättäjiin, jotta apua tulisi enemmän.

Nyt Paula vain toivoo, että kaikki selviävät tilanteen läpi.

– Erityisesti sympatiani saavat nuoret, perheelliset yrittäjät, sillä heille tämä on kova paikka, hän sanoo.

Paulan pussiarvonta 15.4.

Lisää koronateemaisia juttuja:
https://www.pinni.fi/korona