Pinni Instagram LIVE-lähetys: Millaista on arki sairaalakampaamossa?

Pinni Instagram LIVE-lähetys: Millaista on arki sairaalakampaamossa?

||

Pinnin IG-livehaastatteluissa kuullaan parturi-kampaajia ja hiusalan muita ammattilaisia viikoittain vaihtuvin vierain. Yhdeksännessä livessä haastateltavana oli Sari Launis, joka kertoi, millaista korona-arki on sairaalakampaamossa.

Haastattelijana Pinnin toimituspäällikkö Pia Paalasvuo.

Jutun lopussa on linkki, josta voit katsoa koko haastattelun.

Sari Launiksen nauru hersyy, kun hän puhuu 20 työvuodesta, jotka hän on tehnyt TAYSin sairaalakampaamossa. Sarilla on kertoa monia tarinoita noilta kahdelta vuosikymmeneltä, joista hän kertoo ensimmäisenä sen, miten päätyi sairaalaan töihin.

– Olin TAYSissa synnyttämässä kolmosia, joista yksi poika kuoli ja tytär vammautui. Tyttäreni ensimmäiset elinpäivät ennustettiin tunti kerrallaan. Lupasin silloin Jumalalle, että teen mitä vaan, kunhan hän selviää, Sari muistelee.

Sari päätyi vapaaehtoistyönä seurakunnalle vetämään tukiryhmää vammaisille perheille, mutta se lakkautettiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Vähän sen jälkeen Sarilta kysyttiin, haluaisiko hän ruveta pitämään kampaamoa TAYSissa.

Silloin Sarilla oli jo liike Tampereen keskustassa ja rakenteilla omakotitalo silloisen miehensä kanssa, mutta hän tarttui haasteeseen.

Tänä päivänä Sarin kampaamon asiakaskunta koostuu pääosin sairaalan työntekijöistä, potilaista sekä heidän läheisistään.

Sari käy osastokäynneillä muutaman kerran kuukaudessa, paitsi nyt korona-aikana. Useimmiten Sari vain leikkaa potilaiden hiuksia, esimerkiksi syöpäpotilailta. Hän tekee myös käyntejä Pirkanmaan saattohoitokotiin.

– Saatan olla viimeinen henkilö, jonka ne ihmiset näkevät, mutta se on suuri kunnia, Sari kertoo.

Sari kertoo myös oppineensa olemaan itkemättä töitä tehdessään. Itku tulee vasta kotimatkalla, jos siltä tuntuu.

Sarin tarinat ovat uskomattomia, ja häneltä on vaadittu tarkkaakin leikkauskättä. Leikatessaan potilaan hiuksia Sari ei keskity potilaan sairauteen, vaan muihin asioihin ja jutustelee heidän kanssaan mukavia.

Koronan puhjettua Sari pelkäsi, ettei pääsisi töihin. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt. Sairaalassa olevilla yrittäjillä on kuitenkin aina omat haasteensa: heillä ei ole esimerkiksi lupaa mainostaa toimintaansa.

Sari kuitenkin anoi luvan mainostamiseen sairaalan sisäisen markkinoinnin päälliköltä, ja Sarista tehtiin juttu sairaalan sisällä julkaistavaan lehteen, josta tehtiin myös päivitys Facebookiin.

– Olen ollut täällä 20 vuotta töissä ja nyt sain luvan myös mainostaa sairaalan sisäisen postin kautta, Sari nauraa.

Sari sanoo myös olevansa töissä koronaturvallisimmassa paikassa, sillä sairaalassa hygieniasta huolehditaan tarkasti. Lisäksi Sari tietää tarkan koronapotilaiden määrän sairaalassa päivälleen, ja pääsee tarvittaessa nopeasti myös koronatesteihin.

– Enemmän minua pelottaisi mennä läheiseen Prismaan, Sari toteaa.

Sarin ammattitaitoa on myös vuosien aikana epäilty, koska hän on ”vain” sairaalakampaaja. Sarilla on kuitenkin kampaamon seinällä osoituksena osaamisestaan monia kilpailujen palkintoja.

– Kerran meinasin epäilevälle asiakkaalle todeta, että ei kun olen tilannut nuo palkinnot postimyynnistä. Kyllä se tuntuu, kun omaa ammattitaitoa kyseenalaistetaan, Sari sanoo.

PINNI livelähetys #ammattilaisenavuksi on Instagramissa @pinnilehti kanavalla nähty hiusalan asiantuntijoiden haastattelu – tarjolla on nyt viikottain kaikille avoin live, joka on myös katsottavissa tallenteena PINNI IGTV:ssä.
Tulevista IG-lähetyksistä kerromme myös PINNI Facebook-sivulla, tervetuloa kuulolle & kommentoimaan jälleen seuraavan ajankohtaisen teeman äärelle!

Tiivistelmät ja tallenteet kaikista haastatteluista löydät täältä:
PINNI Instagram LIVE -lähetykset