PINNI Instagram-livessä parturi-kampaajien fiilikset maailmalla: Helsinki-Rooma-Tukholma

PINNI Instagram-livessä parturi-kampaajien fiilikset maailmalla: Helsinki-Rooma-Tukholma

||

Pinnin IG-livehaastatteluissa kuullaan parturi-kampaajia ja hiusalan muita ammattilaisia viikoittain vaihtuvin vierain. Toisessa jaksossa 2.4. keskusteltiin siitä, miten korona näkyy parturi-kampaajien arjessa maailmalla. Haastateltavina Mika Standefelt Tukholmasta, Barberengine -liikkeen omistaja sekä Maya Nyman Roomasta, jossa hän on töissä Mediaset–kanavalla ja tekee hiuksia televisio-ohjelmiin. Haastattelijana toimi Pinnin toimituspäällikkö Pia Paalasvuo.

Tilanne Italiassa on kova. Maya Nyman kertoo, että hän on ollut jo kuukauden ajan karanteenia vastaavissa oloissa. Roomassa asuva Maya kuvailee, kuinka poliisit liikkuvat kaduilla ja ulkona liikkumiseen täytyy löytyä pätevä syy.

– Apteekkiinkin täytyy mennä listan kanssa, joka oikeuttaa käynnin, Maya sanoo.

Ensimmäisen kerran koronavirus näkyi Mayan työpaikalla tämän vuoden tammikuussa, jolloin tartuntoihin suhtauduttiin aluksi hieman vitsikkäästi.

– Naureskelivat minulle, että nyt täytyy ottaa käyttöön suomalainen etäisyys tervehtimisessä, Maya nauraa.
Työt kuitenkin hiipuivat olemattomiin tästä jo muutamassa päivässä, kun tv-ohjelmien teko piti pysäyttää.

Nyt Italiassa tilanne on se, että saa sakot, jos tekee töitä kampaamossaan tai menee kotikäynnille asiakkaan luo. Sakko on 400-3000€ väliltä.

– On hyvä, että kaikki määrättiin kiinni, niin ei ole kyttäystä siitä, kuka on auki ja kuka ei, Maya toteaa.

Italia tukee showbisneksessä olevia yrittäjiä apurahalla, joka tulee olemaan noin 600 euroa. Maya sai tehtyä apurahahakemuksen ensimmäisten joukossa ja aikaisin aamulla, jolloin hakupalvelussa ei ollut ruuhkaa, toisin kuten iltapäivästä, jolloin koko systeemi kaatui käyttäjien kuormittaessa sitä liikaa. Vastausta hakemukseensa Maya ei ole vielä saanut – toivo ylimääräisestä tulosta on kova.

Tämänhetkisessä tilanteessa Maya elää päivä kerrallaan, mutta on myös varma, että kun töihin paluun aika on, hänellä on myös töitä.

– Olen 90% varma, että minulla on töitä, kun tilanne on ohi, koska olen onnistunut luomaan itselleni nimeä. Voisin kuitenkin myös tehdä väliaikaisesti myös ihan muita töitä, Maya sanoo.

Maya arvioi, että koronan vaikutukset näkyvät vielä vuodenkin kuluttua.

Ruotsissa liiketoiminnan jatkaminen on oman harkinnan varassa

Ruotsissa ravintolat, kampaamot ja muut tilat saavat tällä hetkellä olla avoinna normaalisti. Vain yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty.

Mika Standefelt, Barberengine-liikkeen omistaja Tukholmasta kertoo, että parturi-kampaamot joutuvat itse harkitsemaan, pitävätkö liikkeensä auki, ja hän arvioi, että noin puolet ovat koronan takia sulkeneet liikkeensä.

– Syynä on sekä terveys että se, että asiakkaat eivät kaikilla riitä. Monet ovat jo paniikissa siitä, kauanko tämä tilanne tulee kestämään, Mika sanoo.

Koronaviruksen vaikutukset liiketasolla alkoivat Mikan mukaan näkymään noin kolme viikkoa sitten. Eniten notkahdusta on näkynyt tuotemyynnissä. Mikan liikkeellä ei ole verkkokauppaa, eivätkä myyntiedustajat pääse kiertämään liikkeitä koronaviruksen takia.

Ruotsissa tukitoimista pienyrittäjien ahdinkoon on otettu käyttöön arvonlisäveron poistaminen ja verojen lykkäys ensi vuodelle.

– Nämä keinot otettiin käyttöön viime viikolla ja myöhemmin tulemme toivottavasti saamaan vielä lisää tukitoimia.  Valtio myös tukee pankkeja, jotta lainojen antaminen on mahdollista. Lainoissa on kuitenkin kova 6,6 prosentin korko, mikä ei innostaisi lainanottoon lainkaan, Mika kertoo.

Mika ei kuitenkaan usko, että koronakriisin tuoma ahdinko kestäisi vielä vuosia.

– Tilanne on kyllä tiukka, jos tilanne jatkuu pitkään. Syksyyn asti pärjätään, mutta sen jälkeen täytyisi hakea lainaa, jotta pysymme jaloillamme, Mika toteaa.

Mikan mielestä Ruotsissa pitäisi ottaa järeämmät aseet käyttöön ja sulkea maa joksikin aikaa.

– Sairaanhoitajatuttuni sanoi, että tilanteen ratkaisu vaatisi muutaman kuukauden koko maan sulkemista, Mika sanoo.

Mika ja Maya molemmat uskovat, että kun tilanne on ohi, asiakkaita riittää.
– Siellä on kriisin jälkeen jonossa pitkätukkaisia ja -partaisia miehiä. Se on varma, Mika hymyilee.

 

Livelähetykset ovat katsottavissa 24 tunnin ajan @pinnilehti
Mayaa voit seurata Instagramissa @mayanymanc
Mikaa voit seurata Instagramissa @barberengine.se

 

Lisää Pinni-lehden juttuja koronateemalla:
https://www.pinni.fi/korona/