Pinnin Instagram LIVE-lähetys: Kuinka yhdistää äitiys, perhe-elämä ja yrittäjyys

Pinnin Instagram LIVE-lähetys: Kuinka yhdistää äitiys, perhe-elämä ja yrittäjyys

Pinnin IG-livehaastatteluissa kuullaan parturi-kampaajia ja hiusalan muita ammattilaisia viikoittain vaihtuvin vierain. Kahdeksannessa livessä pohditaan, kuinka yhdistää yrittäjyys ja perhe-elämä.
Haastateltavina 3-vuotiaiden kaksosten äiti, Hiusmuotoilua Tunteella -liikkeen omistaja Riika Isoviita sekä kolmen lapsen äiti ja PRIME Hair and Beauty design -liikkeen omistaja Ulla-Riitta Umppu Koskinen.

Haastattelijana Pinnin toimituspäällikkö Pia Paalasvuo.

Koko haastattelun voi katsoa jutun lopussa olevasta linkistä.

Riika Isoviita / Hiusmuotoilua Tunteella, Turku

Riika Isoviita on 3,5-vuotiaiden kaksospoikien äiti.  Tieto raskaudesta tuli Riikan 30-vuotisjuhlien jälkeen ja kaksosten odotus selvisi ultrassa. Riikalla on 14 vuotta yrittäjyyttä takana ja hänellä on ollut yhdeksän vuotta Turussa oma Hiusmuotoilua Tunteella -liike.

Riika kuvailee ensimmäisen vuoden vauvojen kanssa menneen ihan sumussa.

– Ensimmäiset kolme kuukautta meni selviytyessä, ja vasta vuoden päästä vauvoihin rupesi muodostumaan kunnolla tunnesidettä, Riika muistelee.

Ensimmäisinä toiminaan Riika nosti YEL-vakuutuksen, joka takasi äitiysloman rahan. Riika sai YELin kanssa apua kirjanpitäjältään. Riikan kirjanpitäjä muuttui tavallaan salonkiassistentiksi, ja auttoi Riikaa liikkeenyrittäjyydessä suuresti vauvojen ensimmäisen vuoden ajan. Kun Riika sai tietää raskaudestaan, hän jatkoi elämää töiden ja harrastusten kanssa normaalisti. Hän toteaa, että nyt hän toimisi toisin.

– Olen aina tehnyt tosi paljon töitä, ehkä vähän liikakin. Jos nyt ajattelen jälkikäteen, olisin toiminut toisin ja rauhoittunut odotusaikana. Satakuntalainen sisu ja lievä työnarkomania sai paahtamaan täysillä loppuun asti. Mietin viimeisellä raskauden tarkastuskäynnilläni tekeväni vielä kokonaisen työpäivän ja treenin, Riika kertoo.

Pojat syntyivät kuitenkin seitsemän viikkoa ennen laskettua aikaa. Riika neuvoo jälkiviisaana muita pysähtymään ja miettimään, kuinka iso muutos tuleva(t) vauva(t) on.

Riika kertoo kuitenkin palanneensa nopeasti töihin. Töihin paluu oli aluksi testailua, mutta myös henkireikä.

– Vauvat eivät nukkuneet niskan hermopinteiden takia ensimmäiseen kolmeen kuukauteen kuin viisitoista minuuttia kerrallaan. Töihin meno oli aikaa omille jutuille, tavallaan hengähdystauko, Riika huokaisee.

Nykyään Riika tekee neljä päivää viikossa töitä ja pitää kolme vapaa päivää, jotta voi olla kotona lastensa kanssa.

– Arvomaailma on lasten myötä muuttunut. Tällä hetkellä on kivointa olla lasten kanssa kotona. Tasapainottelu on haaste. Aina on vähän huono omatunto, oli töissä tai kotona, Riika toteaa.

Hän kehuu myös miestään, jota hän kuvailee perheensä järjeksi ja tyyneydeksi, sekä omaksi tukipilarikseen.

Ulla-Riitta “Umppu” Koskinen, Prime Hair and Beauty Design, Tampere

Ulla-Riitta Umppu Koskisella on 11,- 4,- ja 3-vuotiaat lapset. Kahdella nuorimmaisella ikäeroa on vain vuosi ja neljä kuukautta. Umpulla on myös oma Prime Hair and Beauty Design -liike, joka hänellä on ollut 10 vuotta.

Umppu muistelee ensimmäisen lapsensa vauva-aikaa, jolloin sunnuntaityöt olivat esimerkiksi kiellettyjä. Nykyään sunnuntai taas on ainoa päivä, jolloin voi tehdä töitä ilman vaikutuksia äitiyspäivärahaan.

Umppu muistelee, että silloin tuli tehtyä töitä kaihtimet kiinni. Energiaa nuorella äidillä myös riitti.

Hän kuvailee uudempia raskauksia töiden teon ja oman liikkeen kanssa myös haastavaksi.

– Meitä oli liikkeessä kolme naista, kaikki raskaana. Minun piti löytää uutta työvoimaa, ja sain liikkeeseen Vilman, joka on edelleen liikkeessä töissä, Umppu kertoo.

Hän kuvailee suurin piirtein juosseensa synnytyslaitokselta takaisin töihin.

– Ensimmäiset kolme kuukautta tein yksin ja kävin välillä imettämässä vauvaa kosmetologihuoneessa. Asiakkaista ei myöskään ollut pulaa, kun he käytännössä soittivat jo sairaalaan varatakseen minulta aikaa, Umppu muistelee.

Umpun mies mahdollistaa myös pitkät iltatyöt. Hän hakee lapset päiväkodista ja hoitaa heitä illat. Miehen on myös mahdollista jäädä kotiin, jos lapset ovat kipeänä.

PINNI livelähetys #ammattilaisenavuksi on Instagramissa @pinnilehti kanavalla nähty hiusalan asiantuntijoiden haastattelu – tarjolla on nyt viikottain kaikille avoin live, joka on myös katsottavissa tallenteena PINNI IGTV:ssä.
Tulevista IG-lähetyksistä kerromme myös PINNI Facebook-sivulla, tervetuloa kuulolle & kommentoimaan jälleen seuraavan ajankohtaisen teeman äärelle!

Tiivistelmät ja tallenteet kaikista haastatteluista löydät täältä:
PINNI Instagram LIVE -lähetykset