Pinnin InstagramLIVE-lähetyksessä kisakonkarit kertoivat, kuinka tehdä hyvä kilpailutyö

Pinnin InstagramLIVE-lähetyksessä kisakonkarit kertoivat, kuinka tehdä hyvä kilpailutyö

Pinnin IG-livehaastatteluissa kuullaan parturi-kampaajia ja hiusalan muita ammattilaisia viikoittain vaihtuvin vierain. Kuudennessa livessä puhuttiin kilpailemista ja hiuskuvien tekemisestä: Millainen on hyvä hiusvalokuva, mitä kuvan tekeminen vaatii ja kuinka erottua edukseen muista? Haastateltavina hiuskisojen konkarit: Vuoden 2019 Nordic Hair star -voittaja Erja Heino sekä KMS-freelancekouluttaja Hanna Mäenpää.

Haastattelijana Pinnin toimituspäällikkö Pia Paalasvuo.

Jäikö tämän kertainen Pinnin IG-live näkemättä? Alla tallenne ja tiivistelmä illan keskusteluista.

 

Hanna Mäenpää on kilpaillut jo 2000-luvun alusta. Hän on menestynyt kisoissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hanna nauraa, että hän on kilpaillut jo niin kauan, että kaikkea ei ole edes tallennettuna Facebookiin tai Instagramiin.

– Aloitin kilpailu-urani, kun Suomessa oli kaksi isoa hiusfestivaalia toinen Helsingissä syksyllä ja toinen Tampereella keväällä. Olen osallistunut myös kilpailuihin, jotka olivat alussa pieniä tapahtumia ja nykyään jo todella isoja, Hanna kertoo.

Hanna muistelee alkupään kisakuviaan, jotka eivät olleet ammattilaisten kanssa tehtyjä. Siitä Hanna sai myös palautetta ja otti oppia.

– Monissa töissä on hyvä idea, mutta sitten joku pieni asia on pielessä. Valokuvaajaan ainakin kannattaa todella satsata. Kannattaa myös katsoa edellisten vuosien kisakuvia ja miettiä, miksi niissä menestyneet ovat menestyneet. Se auttaa oman työn suunnittelussa, Hanna neuvoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että oma juttu täytyy säilyä myös kisatöissä.
– Jos esimerkiksi tykkää itse kirkkaista väreistä, kannattaa niitä tehdä myös kisatyöhön. Työssä saa näkyä intohimo ja palo tekemiseen, Hanna sanoo.

Hanna näkee kilpailun myös mahdollisuutena päästää luovuus valloilleen, koska harvoin liikkeessä asiakas haluaa mitään niin räväkkää.

Hannalla on luottomalli ja hän usein käyttää myös samaa kuvaajaa. Hanna etsii inspiraatiota kuviin myös sosiaalisesta mediasta. Hanna kuitenkin sanoo, että myös kuvaajalle kannattaa antaa suunvuoro, sillä tämäkin on alansa ammattilainen ja omaa mielipiteen.

– Kerran kuvaajani ehdotti, että mallin jakaus vaihdettaisiin toiselle puolelle. Oltiin jo kuvauksen loppupuolella, joten tein sen. Jakauksen puolen vaihduttua saimme kilpailukuvamme, Hanna muistelee.

Hän painottaa myös, että työssä on hyvä olla selkeä suunnitelma siitä, mitä halutaan ja miten se tehdään. Tähän suunnitelmaan ei kuitenkaan kannata pakolla kahliutua, kuten edelle oleva jakauksen vaihtoidea osoitti.

Kisatyön tekemisen hinnaksi kuvaajineen, asuineen ja muineen Hanna arvioi 250-500 €.

Hanna näkee kisaamisen myös positiivisena mainoksena asiakkaille, kun kampaaja osoittaa osaamisensa ja halunsa kehittyä. Kisakuvia voi ja kannattaa myös käyttää liikkeen mainonnassa ja sosiaalisessa mediassa.

Erja Heino aloitti kisaamisen jo kouluaikoina 90-luvun puolivälissä. Koulusta löytyi myös kilpailuhenkinen ja kunnianhimoinen porukka, jonka kesken kilpailuihin osallistuttiin yhdessä. Tänä päivänäkin porukka on osana kisamaailmaa ja he kannustavat toisiaan. Erjan lisäksi porukkaan kuuluivat muun muassa  Jussi Suominen, jonka kanssa Erja tänäkin päivänä sparrailee kisakuvien äärellä.

Erja sijoittui ensimmäisessä ammattilaiskisassaan neljänneksi. Monissa kisoissa sijoitus oli pitkään sama, mutta kun voittoja alkoi tulemaan, niille ei ole näkynyt loppua.

Erja vannoo kuvakilpailuissa luottokuvaajansa Eero Kokon nimeen.

– Hän kuvasi ensimmäisen kuvakisatyöni ja onnistuin, joten olen siitä asti luottanut Eeroon, Erja hymyilee.

Onnistumisensa salaisuudeksi Erja nimeää myös sisukkuutensa ja näkemyksensä läpi puskemisen.

Erja sanoo, että työn takaa löytyy iso ajatustyö ja kommunikointi kisatyön tekijätiimin kanssa. Työtunteja ja suunnittelua kertyy myös tunteja.

– Onneksi minulta löytyy nykyään myös luottomeikkaaja ja tekijä, joka osaa suunnitella kisakuvaan sopivat asut, Erja sanoo.

Hyvä tekijätiimi on myös kilpailumenestyksen takana. Meikkaajana kisatöissä toimii Leena Ek, asustajana Susanna Moilanen ja kuvaajana Eero Kokko.

Lopputulokseen uppoaa myös rahaa, jotta paras tiimi ja lopputulos on taattu Hinnaksi Erja arvioi 500-1000€.

– Kisatyössä ei olla köyhiä. Sen kanssa ei kuljeta metrossa, Erja nauraa.

Villeimmäksi kisamuistoksi Erja kertoo tapauksen, jossa hän meni kannustamaan ystävää hiuskisoissa, mutta päätyikin kisaamaan itse. Mallin hän löysi hiusmessujen yleisöstä ja kollegalta välineet, joilla hän lavalla leikkasi mallinsa hiukset. Värin hän kävi mallilleen ”pikapesemässä” messukeskuksen vessassa. Hämmästyttävintä tässä kuitenkin oli, että Erja silloin voitti koko kisan”

Erja sanoojännittävänsä livekisoissa niin, että ei nuku kisoja edeltävänä yönä lainkaan.
– Olen todella kova jännittämään ja varmasti näyttää siltä, kuin en olisi edes oma itseni, kun ikään kuin käännyn sisäänpäin ennen kisoja. Valmistaudun livekisaan kirjoittamalla itselleni ylös kaikki, mitä haluan tehdä ja sanoa. Näin toivon, ettei tule pahoja yllätyksiä ja tämä helpottaa stressiä, Erja kertoo.

Sekä Hanna että Erja kertovat kilpailemisen olevan lopulta kuin harrastus, jota täytyy välillä harjoittaa epämukavuusalueellaan. Kumpikin puhui lisäksi siitä vahvasta adrenaliiniryöpystä, jonka kisaaminen saa aikaan.
– Ja upea on myös se tunne, kun on saanut kisatyön valmiiksi. Silloin on voittajaolo, olkoon kisamenestys mikä tahansa, naiset sanovat.

PINNI livelähetys #ammattilaisenavuksi torstaina 7.4.2020 oli kuudes Instagramissa @pinnilehti kanavalla nähty hiusalan asiantuntijoiden haastattelu.
Tulevista IG-lähetyksistä kerromme myös PINNI Facebook-sivulla, tervetuloa kuulolle & kommentoimaan jälleen seuraavan ajankohtaisen teeman äärelle!

OTA OSAA PINNI NORDIC HAIR STAR -KILPAILUUN!
https://www.pinni.fi/artikkelit/sinustako-pinni-nordic-hair-star-2020/

 

Tiivistelmät ja tallenteet kaikista haastatteluista löydät täältä:
PINNI Instagram LIVE -lähetykset