Pyöreän pöydän ympärillä

Pyöreän pöydän ympärillä

Lappeenrantalaislähtöisen Ida Kolarin elämän ensimmäinen oma liike syntyi Helsingin Punavuoreen tämän vuoden helmikuussa. Entisen tanssiasuliikkeen tiloihin valmistui pääosin talkoovoimin puuta, kiveä ja peltiä yhdistävä sisustus, jota inspiroi tilan massiivinen, pyöreä tukipilari. – Ajattelin, että eikös me kaikki aina saada hyviä ideoita saman pöydän ääressä, joten halusin sen ympärille tuolit. Samalla siitä syntyi nimikin, The One Table -nimisen monitoimitilan omistaja sanoo.
Kampaamotilaa hallitseva pyöreä tukipilari tuotiin näkyvästi esiin mustalla värillä ja valaistuksella.
Odotustilaa rytmittää ruskea nahkasohva ja niinimatto.
Neuvottelutilassa jatkuu sama rauhallinen värimaailma.

Vuonna 2012 parturi-kampaajan ammattiin valmistunut Ida Kolari työskenteli alkuvuosinaan äitinsä Leena Kolarin salongissa Lappeenrannassa, mutta muutti sittemmin Helsinkiin. Muutama vuosi vierähti vuokratuolilla Velvetissä.
­– Henrik Sippo tuli aikoinaan kouluttamaan meille Lappeenrantaan ja heitti ajatuksen, että lähde ihmeessä Helsinkiin kokeilemaan siipiäsi. Että jos et kokeile, sinne Lap- peenrantaan jäät, Ida muistelee.
Kun työnantajana ja mentorina on äiti, joka on moninkertainen kampaajien Suomen mestari ja MM-joukkueessa maatamme edustanut huip- pukampaaja, irtiotto ei ollut helppoa.
– Arvostan äitiäni yli kaiken. Hän on erittäin ankara ja tarkka opettaja, joka ei todellakaan mene siitä, missä aita on matalin. Minun oli pakko kuitenkin lähteä ja seistä omilla jaloillani. Etsiä oma identiteettini alan ammattilaisena, sillä muuten olisin pian jo tehnyt samanlaisia liiketöitä kuin äitini, 28-vuotias Ida naurahtaa ja lisää, että murteesta hän ei kuitenkaan luovu.
– Tyttö voi lähteä Lappeenrannasta, mutta Lappeenranta ei tytöstä, hän huomauttaa.
Äidiltään Ida on saanut tukea ja turvaa omalla tiellään, ja siitä hän on kiitollinen. Leena oli mukana myös tsemppaamassa oman liikkeen perustamisessa.
– Aina mie voin pirauttaa hänelle ja kysyä neuvoja edelleenkin, hän toteaa.

Kattopeltiä ja sementtiä

Helsingin Punavuoren Merimiehenkadulla sijaitseva, 115-neliöinen katutason liiketila löytyi netin kautta.
– Kun mie ensi kertaa tulin katsomaan tätä, en todellakaan ihastunut. Täällä oli vaaleanpunaista kaakelia joka puolella ja muutenkin sisustus oli jämähtänyt jonnekin 1960-luvulle. Tosin tässä oli aiemmin flamenco-tanssiasuja ja -varusteita kau- pannut liike, ehkä värikkyys kuului siihen genreen, Ida miettii.
Lopullinen päätös syntyi muutaman hyvin nukutun yön jälkeen, sillä Idaa jäi mietittymään liiketilan alkuperäiset puuovet ja –lattia sekä pyöreän muotoinen upea kivilattia.
– Ja tämä mieletön, pyöreä pilarikannatin keskellä huonetta! Sen massiivisuus ja muoto ihastuttivat, ja se oli sitten menoa, hän toteaa.
Sisustukseksi Ida mietti ensin betonimaista struktuuria, jotain hyvin modernia miljöötä.
– Ei se sitten istunutkaan tänne lainkaan, kun tämä punavuorelaistalo henkii 1930-lukua. Sen sijaan halusin kuitenkin yhdistää tänne jotain rouheutta mutta niin, että tilan lämpö säilyy.

Pesupaikan takaseinään Ida halusi peltiä.
– No se lähti siitä, että asiakkaallani oli ylimääräistä kattopeltiä, ja hän kysyi haluanko sitä. Tottakai halusin! Mielikuvissani suunnittelin, että jollain tekniikalla saisin sen ruostutettua, kunnes tajusin, että haloo, sehän on kattopeltiä, joka ei ruostu, Ida nauraa.
Lopputulema on Idan itse spraymaalilla muokkaama kattopeltiseinä, joka elää upeasti valon mukana.
Kahvipisteen seinä taas syntyi ihan tavallisella sementtilaastilla, jota Ida levitti reippasasti levein ottein seinään.
– Rautakaupan myyjä kyllä vähän mulkoili, että mitäköhän kampaamoa tuokin muka remontoi, kun kyselee vain erilaisten sementtien eroja, Ida muistelee.

Best Table in Town

The One Table on muutakin kuin kaksipaikkainen kampaamo-parturi, sillä se on monitoimitila, joka mukautuu lähes kaikkeen. Huoneistosta on yksi tila eriytetty 10-henkiseksi kokous- ja tapahtumahuoneeksi.
– Vuokraamme tilaa päiväksi, tunniksi, pariksi tai illaksi. Täällä onnistuu kokoukset, pop-up-tapahtumat, brunssit, koulutukset, polttarit ja niin edelleen, Ida mainostaa.
– Illallisetkin onnistuvat avaimet käteen-periaatteella, sillä teemme yhteistyötä lähiravintolan kanssa.
Vaikka korona sotkikin idean käynnistymisen, syksy näyttää jo lupaavalta ja tilaan on tulossa muun muassa kampaajille suunnattuja mentaali-iltoja.
– Yritysideani syntyi siitä, että Helsingissä niin asumisen kuin liiketilan vuokrat ovat kovia. Ajattelin, että on aika hölmöä pitää isoa, kallista tilaa tyhjillään muina aikoina, jolloin asiakkaita ei ole.
– Hiusalahan on muutenkin jakamista – mehän jaamme tietoa ja taitoa asiakkaille ja kollegoille. Eri- tyisesti koulutuksissa ja matkoilla saman pöydän ääressä – joten minä tarjoan “Best Table in Town”, Ida miettii.
Lukuisissa hiuskisoissa menestynyt Ida Kolari ei ole kokonaan himoaan jättänyt, vaan miettii jo siinäkin seuraavan askeleen ottamista.
– Minua houkuttaa Venäjän kilpailumaailma! Haluan vielä kokea niiden maailman kovimman harjoittelu- metodin ja saada siitä kaiken hyödyn oman osaamiseeni, Ida tunnustaa.

Lisää artikkeleita löydät tästä!