Raija Kara on kuollut

Raija Kara on kuollut

Kampaajamestari, hiusalan opettaja Raija Kara kuoli 9. marraskuuta. Hän sairasti harvinaista ja parantumatonta, maksan sisäisten sappitiehyeiden syöpää, joka diagnosoitiin alkuvuodesta 2019. Raija oli kuollessaan 60-vuotias, hän oli syntynyt Helsingissä 25.3.1960.

Raija Kara teki pitkän uran hiusalan opettajana, mentorina ja aktiivijäsenenä huippukampaajien Intercoiffure-yhdistyksessä. Hän oli koulutukseltaan myös kosmetologi. Raijan mielenkiinto hiusalan kemiaan oli ainutlaatuista, ja hänen tietotaitonsa korvaamatonta.  Hän oli näkyvä kommentoija parturi-kampaajien Facebook-sivustolla, missä häneltä hiusalan kollegat saivat perinpohjaiset vastaukset kaikenlaisiin  kiperiinkin kysymyksiin. Erityisesti Inci-listojen tulkinnassa Raija sai pyyteetöntä arvonantoa, sillä hän osasi “avata” kemiallisia tekstejä “kansankielelle.”  Hänellä oli myös oma Eduxes Oy koulutusyritys, jota kautta jakoi oppia hiusalan ammattilaisille.

Raija Kara kehitti hiusalalle aikuiskoulutuksen verkko-opetuksen. Niin sanottu KAMET-tutkinto eli kampaajamestarin ammattitutkintoon valmistava verkko-opetusohjelma käynnistyi  huhtikuussa 2003 ja se on osoittautunut menestyksekkääksi opintomuodoksi. Vuonna 2004 Raija palkittiin verkko-opinnon kehittämisestä Opetusministeriön ja Opetushallituksen jakamalla laatupalkinnolla. Myös Pinni-lehti myönsi Raijalle Kultakampa -mainepalkinnon 2004.

Raija Kara toimi 1980-luvulla kampaajana ja kosmetologina sekä kouluttajana L’Oréalilla. Samaan aikaan hän suoritti ammattiopettajan tutkintoja ja myös kilpaili hiusalan suomenmestaruuskisoissa. 1990-luvulla Raija muutti Tampereelle, jossa syntyi hänen ainoa lapsensa, Matti. Tuolloin hän toimi ammatinopettajana, kilpailuvalmentajana ja hiusalan jatkokouluttajana, Intercoiffure Suomen puheenjohtajana sekä oppikirjojen kirjoittajana ja opiskeli yliopistolla. 2000-luvulla Raija Kara toimi ammatinopettajana, työelämätutkintojen ja verkko-oppimisen kehittäjänä sekä oli mukana useissa hiusalan kehitysprojekteissa. Hän toimi myös Intercoiffuren Pohjoismaiden puheenjohtajana. “Ruuhkavuosiensa” tavoitteeksi Raija kertoi hiusalan arvostuksen kehittämisen ja laaja-alaisen ajattelun tukemisen.

– Hiusalan arvostusta voivat nostaa vain hiusalalla toimivat, hän kertoi motokseen Pinnissä.

Raija Karan viimeinen julkinen esiintyminen tapahtui Pinni-lehdessä maaliskuussa tänä vuonna. Avoimessa kirjeessään hän kiitti kollegoitaan saamastaan taloudellisesta tuesta sairautensa aikana. Tamperelaiskampaaja-parturi Late Zlatan laittoi alkuun sosiaalisessa mediassa tapahtuneen avustuskeräyksen.

– Te uskomattomat empaattiset ammattilaiset päästitte minut ikeestä ja sain selässäni olleet perintäkulut hoidettua kuin myös suurimman osan terveydenhoitokuluistani. On vaikea kuvailla tunnetilaani. Aluksi häpesin syvästi paljastaa tilannettani. Sitten tuli hämmennys ja epäusko teidän auttamisenhalunne edessä. Vähitellen tajusin, että taloudellinen stressi poistui ja jaksoin kohdata melko rauhallisesti uuden tiedon syövän leviämisestä keuhkoon. Apunne ajoitus oli täydellinen, Kara kirjoitti Pinnissä.

Pinni lähettää Raija Karan omaisille ja läheisille lämpimän osanoton suuren menetyksen keskellä.