Risto Helin on kuollut

Risto Helin on kuollut

Hius- ja meikkitaiteilija Risto Helin kuoli Laakson sairaalassa Helsingissä perjantaina 14.12. pitkään sairastettuaan. Hän oli 74-vuotias. Risto teki monipuolisia kauneusalan töitä maailmalla ja kotimaassa lähes 60 vuotta kestäneen uransa aikana. Suomessa Risto Helin tuli tunnetuksi 80-luvulta lähtien, jolloin hän aloitti niin kutsuttuna virallisena Miss Suomi -kisojen kampaajana. 

Risto Helinin uskomattomasta elämästä on valmistunut tunnin pituinen dokumentti, joka on nähtävissä Yle Areenassa 24.12. lähtien. Dokumentti ensiesitetään Yle TV1:llä sunnuntaina 30. joulukuuta kello 14.00 ja maanantaina 7. tammikuuta klo 12.55.

 

 

Dokumentissa kuuluu vahvasti Riston oma ääni sekä useiden hänet hyvin tunteneiden kertomukset ystävänsä persoonasta. Mukana on myös Pinnin päätoimittaja Rainer Nyman, joka kertoo muun muassa kuuluisasta Haute Coiffure Francaisen Suomen osaston Pariisissa vuonna 1995 tekemästä Suomorsiamet -hiusnäytöksestä, josta tuli sensaatio. Risto Helin paitsi oli lavalla kampaamassa, myös toimi yhdistyksen Suomen puheenjohtajana.

”Hyvää matkaa, Risto”

Dokumentti esitettiin ennakkoon Haute Coiffure Francaise Suomen osaston jäsenille viime viikon torstaina, ja se sai hurmioituneen vastaanoton. Seuraavana päivänä suru-uutinen Riston poismenosta tavoitti ja järkytti jäsenet.

– Yhdistyksemme kanssa elokuvaa katsoessamme tunteet olivat kunnioittavat, kun tiesimme Riston olevan sairaalassa, eikä hän sen vuoksi ollut paikalla dokumentin ensi-illassa. HCF Finland jatkaa työtä hiusmuodin parissa syvästi kunnioittaen Riston kädenjälkeä ja työtä kauneuden hyväksi. Haluamme välittää lämpimät surunvalittelut omaisille, sanoo Jyrki Aaltonen, HCF:n Suomen yhdistyksen puheenjohtaja.

– Rakas Risto oli ainutlaatuinen ihminen. Onneksi sain olla mukana katsomassa dokumenttia Riston ystäväkollegoiden parissa, kuvailee Liisa Virho, joka lensi Oulusta Helsinkiin dokumenttia katsomaan. – Hyvää matkaa Risto, siellä sinulla on paljon ystäviä valonmaailmassa, hän lisää.

– Risto oli hieno ystävä, jonka karisma kantoi kauas. Olen ylpeä siitä, että sain tuntea hänet elämässäni 30 vuotta ja tulen ikuisesti muistamaan useat matkamme muun muassa Pariisissa sekä kymmenet illanvietot ja syvälliset keskustelut niin elämästä kuin hius- ja kauneusalasta, toteaa Pinnin päätoimittaja Rainer Nyman.

Dokumentti Risto Helin – kauneuden vuosikymmenet on nähtävillä Yle Areenassa jouluaatosta lähtien, Yle TV1:ssä sunnuntaina 30. joulukuuta kello 14.00 sekä maanantaina 7. tammikuuta klo 12.55.

 Dokumentin takana ovat Riitta Jalonen ja Arto Laukkanen, kokeneet dokumentaristit, jotka kiinnostuivat Risto Helinin kiehtovasta elämäntarinasta puolitoista vuotta sitten. Dokumentti kertoo harvan tietämästä Riston balettitaustasta Kansallisopperan tanssijana, kansainvälisestä meikki- ja hiusurasta sekä paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia Helinin maailmankuuluista asiakkaista.