Sakset – ne parturin ja kampaajan tärkeimmät työvälineet tarvitsevat rakastavaa huoltoa, jotta pystyvät suorittamaan päivän tehtävät hiusalan ammattilaisen haluamalla tavalla. Toisille on itsestään selvyys huoltaa saksensa joka päivä – pahimmillaan sakset taas odottavat aamulla leikkaajaa karvaisina, kuivina ja pölyisinä. Saksien kaltoin kohtelu näkyy nopeasti leikkausjäljessä, pitkässä juoksussa parturin kädessä ja myös asiakkaissa: Kuka haluaa hiuksiaan leikattavan saksilla, joista putoilee olkapäille edellisen asiakkaan niskahaivenet?

     – Saksista häviää jokaisella käyttökerralla ja desinfioinnissa öljyä, joka pitää sakset kunnossa ja kevyesti leikkaavana. Jos saksia ei riittävän usein öljytä, kitka suurenee, sakset kuluvat nopeammin ja käyttöikä lyhenee. Jos kitka on vähänkin suurempi per leikkuukerta, tuntuu rasitus varmasti kädessä viimeistään kymmenen vuoden alalla olon jälkeen ja saattaa suurentaa mahdollisuutta käden rasitusvammalle, lähes 20 vuotta saksien huoltoa tehnyt TeräX Oy:n perustaja Risto Toivola tietää.

Toivola on nähnyt uransa aikana saksia joka lähtöön: Parhaimmillaan saksia kunnioitetaan ja niitä huolletaan säännöllisesti, toisinaan taas huollon pöydälle saapuvat sakset ovat käyneet sen kuuluisan ”elämän kovan koulun”.

———————–

Juttu jatkuu Pinnissä nro 7.19. Lue lisää saksien huoltamisesta ammattiekstrassa Pinnin syyskuun numerosta, joka ilmestyy 19.9.