Salon Tangle lopetti: Syntyi kaksi uutta liikettä

Salon Tangle lopetti: Syntyi kaksi uutta liikettä

|||||||||

Yksi Salon pitkäaikaisista kampaamoista, Tangle, pisti ovet säppiin elokuun lopulla. Omistaja Sari Spännäri auttoi ja rohkaisi työntekijöitään löytämään uudet hyvät työpaikat.
– Jaoin Tanglessa tekijöidemme uusia käyntikortteja asiakkaillemme ja autoin kaikessa, missä vain pystyin, jotta tekijämme saisivat hyvät alut uusissa paikoissaan, Sari kertoo.
Tanglen entiset vuokratuolilaiset Elisa Somppi ja Salla-Mari Tamsi saivatkin kimmokkeen perustaa Saloon omat parturi-kampaamonsa: Hiushuone Occon ja Walo’s -parturi-kampaamon.
– Moni vanha asiakas on siirtynyt mukana, Elisa ja Salla toteavat. Salla lisää, että jotkut asiakkaat, jotka eivät käyneet Tanglessa, kun se oli Linjurissa, ovat nyt tehneet paluun.

Hiushuone Occo

Hiushuone Occo avasi ovensa 1.syyskuuta, kun Elisa Sompin poika Eemil aloitti päiväkodin.

-Se oli sopiva aika. Oli vain sattumaa, että juuri edellisenä päivänä oli Tanglen viimeinen päivä, Elisa toteaa.

Elisalla on runsaan vuoden ikäinen poika. Äitiyslomansa aikana Elisa rupesikin kunnolla miettimään, mitä haluaisi hiusalalta tulevaisuudessa. Oma parturi-kampaamo oli seuraava järkevä liike.

-Minun oli tarkoitus palata töihin kesällä. Kuitenkin koronatilanne oli päällä ja Tanglessa töitä vuoroissa. Juttelin Tanglen omistajan Sarin (Spännäri) kanssa töihin paluusta ja kerroin pohtivani oman liikkeen laittamista, Elisa muistelee.

Sari tuki Elisaa päätöksessä, oli se mikä tahansa. Elisan päätös omasta liikkeestä oli jo syntynyt, Sarin tuki oli vain viimeinen varmistus. Silloin Sari avasi Elisalle myös omia ajatuksiaan Tanglen tulevaisuudesta.

Elisan kanssa Occossa työskentelevät Sarita Silvennoinen, Jonna Virtanen ja Susanna Koukka. Sarita ja Jonna olivat myös Tanglessa töissä.

-Halusin pienemmän liiketilan ja ajattelin, että voin olla tässä yksinkin, jos tilanne vaatisi, mutta en ole koskaan halunnut tehdä töitä yksin. Kun Sari kertoi Tanglen lopettamisesta Jonna ja Sarita kysyivät, että pääsisivätkö he minun kanssani samaan liikkeeseen, kun olin heille sitä mahdollisuutta aiemmin jo tarjonnut, Elisa sanoo.

Liikkeen tyyli on luonnonläheinen. Se näkyy sekä sisustuksessa että tuotevalikoimassa. Liikkeen imagon ja sosiaalisen median luomisessa on Elisalla ollut apuna omia tuttujaan. Nyt liikkeessä on työharjoittelussa visualistiksi opiskeleva Roosa, joka on liikkeessä kaksi kuukautta. Hän hoitaa liikkeen somekanavia.

Liikkeen nimi on tullut Elisan omalta äidiltä. Elisa kaipasi jotain lyhyttä ja ytimekästä nimeä, sillä hän piti Tanglen nimestä ja siitä, että ihmiset eivät heti tienneet, mistä nimi tulee.

-Nimi taipuu myös hyvin suomalaisten suuhun, mikä on tietysti hyvä. Käytin paljon aikaa myös etuliitteen pohtimiseen. Olisimmeko hiusstudio Occo, parturi-kampaamo, vai mikä. Halusin, että meistä välittyy kotoisa fiilis ja minusta hiushuone kuvaa sitä hyvin, Elisa kertoo.

Kuva: Roosa Virtanen

Kuvat: Ville Suur-Inkeroinen

Parturi-kampaamo Walo’s

Kun Salla-Mari Tamsi sai tietää Tanglen lopettamisesta, hänelle oli selkeää, että hän haluaa jatkaa työntekoa samojen ihmisten kanssa. Siksi Parturi-kampaamo Walo’s liikkeen muodostavatkin Sallan lisäksi: Henna-Riikka Rajaniemi, Anna Jokiranta ja Hanna Palmu, jotka ovat kaikki keskenään pitkäaikaisia työkavereita

-Tanglen lopetusuutinen oli aluksi shokki, kun moni meistä on ollut mukana melkein alusta alkaen. Sitten mietin, mitä minä itse haluan. Kävin monia vaihtoehtoja läpi, mutta päätin että nyt on hyvä hetki perustaa oma liike, onhan se ollut haaveeni ihan pienestä saakka, Salla kertoo.

Sari ja Salla kävivät myös keskustelua siitä, että Salla olisi ostanut Tanglen toiminnan. Se ei kuitenkaan tuntunut Sallasta oikealta, sillä hän tunsi Tanglen olevan niin vahvasti Sarin liike ja sen astinen elämäntyö ja halusi perustaa omanlaisensa parturi-kampaamon.

Walo’s liikkeen ensimmäinen päivä oli 4.syyskuuta eli neljä päivää Tanglen lopettamisesta. Sallan mukaan pieni tauko ennen oman liikkeen avaamista teki hyvää ja mahdollisti liikkeen viimeistelyn.

Salla kuvaa liikkeen syntymistä tiiviiksi tapahtumaksi.

-Aikataulu oli tiukka, ja siihen vaikutti sekä korona että kesälomat. Saimme tietää Tanglen lopettamisesta kesäkuussa ja jo syyskuussa oma liike avautui. Tavarantoimittajat olivat kesälomilla ja pankkiinkin oli vaikea päästä paikan päälle, Salla muistelee.

Aikaa ihmettelyyn ei  kuitenkaan ollut, vaan asiat etenivät sukkelasti.

Walo’s sijaitsee Salon torin laidalla. Tyhjillään olevasta liiketilasta Salla sai vinkin Sarilta, ja Salla totesikin tilan katsastuksen jälkeen täydelliseksi omalle kampaamolleen.

-Neliöt ja tila kohtasivat tässä. Tämä on valoisa ja aivan torin varrella, Salla iloitsee.

Salla sanoo olevansa haaveilija. Kampaamon tyyli oli osittain selkeä, mutta se myös muotoutui tehdessä. Näin ruskan aikaan, kaunis oranssi pääsee sisään liikkeen isosta ikkunasta ja jatkuu liikkeen upean konjakin värisissä penkeissä. Liikkeen kauniit vanhanaikaiset kahvikupit on löydetty kirpputorilta ja liikkeessä on Sallan isovanhempien vanhoja esineitä. Salla ja hänen miehensä remontoivat liikkeen yhdessä.

Saman kadun varrella on myös hiusstudio Maicci, jossa työskentelee Tanglessa ollut Timo Häkkinen. Salla sanookin Timon poikenneen heidän liikkeessään jo muutamankin kerran, mutta on mukavaa, kun entiset työkaverit ovat yhä lähellä.

Kuvat: Maikki Wuoristo

Lue lokakuun Pinni numero8-9 Sari Spännärin haastattelu! Mitkä syyt löytyvät Tanglen sukemisen takaa?