Sari Launis ompelee itse hengityssuojaimia
Yrittäjä, EAT parturi-kampaajamestari ja kouluttaja Sari Launiksella on kampaamo TAYSin sairaalassa. Hän on koronan takia käyttänyt itse hengityssuojaa työskennellessään ja tarjonnut niitä myös asiakkaille. Nyt Sari on myös itse alkanut ommella suunenäsuojaimena toimivia kangasmaskeja.
Mistä sait idean hengityssuojaimien tekemiseen?
Saimme Carita Bergin kanssa ajatuksen kuvata hänen lapsensa hengityssuojat kasvoillaan, kun he olivat asiakkainani. Teimme kuvauksiin koristeet vessa- ja talouspaperista. Huomasimme, että hengityssuojista on suuri pula, ja huomasin, kuinka joku amerikkalainen oli netissä pohtinut, kuinka voisi myös itse tehdä jonkinlaisia hengityssuojia.
Oletko ennen tehnyt vastaavaa?
Rupesimme Caritan kanssa ompelemaan maskeja. Minä tein sen vaikeamman kautta, koska olen luonteeltani sellainen, että minun täytyy aina kikkailla. Olen myös aina ommellut tosi paljon: nuorena tein vaatteeni itse ja olen tehnyt tyttärelleni kilpatanssipukuja. Olen myös joskus tehnyt toisen tyttäreni joukkuevoimisteluryhmälle puvut.
Mistä teet maskit?
Hain inspiraatiota Japanin muodista ja löysin maskille kaavan. Teen maskit puuvillasta, koska ne täytyy pystyä pesemään 60-asteessa. Kokeilen myös pellavaa, niin että kutistan sen valmiiksi pesussa, jotta se ei kutistuisi enää käytössä. Aluksi minulla meni tunti yhden maskin tekemiseen, sitten puoli tuntia ja nyt teen yhden jo 15 minuutissa. Maskeissa on tasku, johon voi laittaa filtteriksi esimerkiksi vessapaperia.
Oletko ajatellut maskien myymistä?
En ole vielä ehtinyt ajattelemaan, enkä edes pistänyt maskiprojektista vielä mitään edes kampaajien facebook-ryhmään kun tiedän, että kysyntä olisi kova. Jos liike täytyy sulkea ja aikaa tulee enemmän, niin mietin tilannetta uudelleen. Maskin hinta riippuu materiaalista, jota käytän.
Ajattelitko käyttää maskeja koronan jälkeenkin?
Varmaan ainakin, kun koulutan, sillä hiuslakka käy minulla henkeen. Tarjoan niitä varmaan myös koulutettaville.
Auta Yrittäjää!
Kiinnostuitko Sarin kasvomaskeista?
[email protected]
Tiedätkö mikä on hengityssuojaimen ja kangasmaskin ero?
Jutun kampaaja työskentelee erityisissä olosuhteissa: sairaalan yhteydessä toimivassa kampaamossa. Tällä hetkellä THL ei suosittele terveydenhuollon ulkopuolella hengityssuojaimen käyttöä koronan vuoksi – toiveena on myös ettei suojaimia hamstrattaisi.
Jutussa kerrotaan itse tehdyistä kasvomaskeista, jotka voisivat toimia esimerkiksi koulutuksissa suojana sille ettei hengittele niin paljon hiuslakkaa. Kangasmaskit eivät ole siis terveys- ja turvallisuusvaatimukset täyttäviä henkilönsuojaimia eli hengityssuojaimia.
Varsinaisille hengityksensuojaimille on lailla asetettu EU-tyyppitarkastusvaatimukset ja samoin kevyemmistäkin “kirurgin nenäsuusuojaimista” on lääkinnällisinä laitteina löydyttävä CE-merkintä – joka kertoo että hengityssuojain on suunniteltu, valmistettu ja varustettu sitä koskevien standardien mukaisesti käytettäväksi hengityksensuojaimena.
(Edit: Juttuun lisätty ”Tiedätkö mikä on hengityssuojaimen ja kangasmaskin ero”-osuus 25.3.)
Lisää Pinni-lehden juttuja koronateemalla:
https://pinni.fi/korona/