Sporttimimmin “kaaoshiukset”

Sporttimimmin “kaaoshiukset”

|||||||||||||

Nelinkertainen tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä tietää, että kisaponnari on parhaimmillaan silloin, kun silmiäkin kiristää. Parhaiten napakan kisatyylin kampaa kasaan luottokampaaja Jari Korhonen, jolle Oonan paksu ja taipuisa hius on unelmamateriaalia.
– Tähän hiukseen voi tehdä mitä vain, Oonalle syksyksi pitkän polkan leikannut Jari kertoo.

Oona Kivelällä on aina ollut pitkät hiukset, jotka on ollut helppo kietaista arkena rennolle nutturalle pois tieltä ja myös napakasti kiinni kisapäivinä. Kiireisessä urheilijan ja yksityisyrittäjän elämässä ei ehdi hiuksia paljoa aamulla kiharrella, mikä toisinaan myös harmittaa Oonaa.
– Välillä toivoisin, että jaksaisin laittaa hiuksia enemmän. Suurimmalta osalta hiukset saavat vain olla pois tieltä, sillä päivät kuluvat treenatessa, Oona kertoo.
Silloin kun luottokampaaja, helsinkiläisliike Dynastiassa työskentelevä Jari Korhonen tai ajoittain myös Oona itse tarttuu lakkapulloon, pinneihin ja kunnon kuminauhoihin, on kyseessä erikoistilanne: Kilpailut, jolloin hiusten tulee pysyä täydellisesti kiinni.
– On esitykselle tärkeää, että hiukset pysyvät asennossa koko shown ajan. Jos vertaa meikkiä ja hiuksia, niin hiukset ovat kehollisempi elementti: Sen tuntee, onko hiukset hyvin vai huonosti ja se luo epävarmuutta ja on todella häiritsevää, jos tulee tunne, että kaikki ei ole kohdallaan, Oona tietää.
Omaa tyyliä kuvaillessa Oona naurahtaa.
– Parhaimmillaan tämä on sellainen rutikuiva surffitukka. Kauheaa myöntää, mutta en edes pese hiuksia oikeastaan koskaan. Tämä on sellainen leijonan harja! Oona kuvailee.
– Ja tämä on vielä totta! Oonan hius on sitä parempi, mitä vähemmän sitä pesee, Jari vahvistaa.

Oonan latvaosuudesta näkeekin, että kesä on ollut pitkä ja aurinkoinen ja hiusten omistaja ei ole ehtinyt hoitoaineita levitellä. Oonalla olikin tällä kertaa Jarin penkkiin istuessaan uusi idea: pitkä polkka.
– Halusin hiuksiin jotain kepeyttä ja uutta, joten antaa mennä vain huonot latvat pois. Mutta sen verran pitkäksi jätetään, että hius menee kiinni, jotta se on helppo treenatessa, Oona kehottaa.
Jari tietää tarkalleen, kuinka Oonan paksu hiuslaatu pääsee oikeuksiinsa pitkässä polkassa: Linjan täytyy olla tiukka ja kerrostuksia vähän, linjan tulee myös pidetä hiukan kasvoja kohti mentäessä. Väripäätöksessä Oona ojentaa Jarille täyden vastuun.
– Oonan ihon sävyyn sopivat lämpöiset sävyt. Teen myös hiuksen päälliosaan, puolelle päätä asti babylights-folioraidat. Niillä saa elävyyttä paksuun hiukseen, Jari tietää.

Hiusasioissaan Oona on aina ollut huoleton. Kun tarvetta kampaukselle, värjäykselle tai leikkaukselle on ollut, on Oona kääntynyt aina ammattilaisen puoleen. Paitsi nelivuotiaana, jolloin Oona leikkasi itselleen otsatukan.
– Äiti oli todella mielissään tästä, Oona nauraa.
Alle kouluikäisenä Oona kulki aina helpossa ”poikatukassa”. Alakouluikäisenä hius sai pituutta yli olkapäiden ja yläkoulun myllerryksessä hius taas sai uutta ilmettä: vuorossa oli lyhyt polkka otsatukalla höystettynä.
– Värjäsin hiukset myös porkkanan punaiseksi. Ihan hirveähän tämä tyyli oli, mutta hauskaa myös. Tämän tyylin kasvatin aika äkkiä pois, Oona kertoo.
Peruskoulun päätyttyä Oona on pitänyt samaa hiustyyliä ja väriä pitkään.
– Maantienharmaan ruskea, sellainen 7.0, Jari heittää heti ammattikielellä kuvaillen Oonan omaa hiusväriä.
Jarin penkissä Oonan hiusta on värjätty pois omalta mukavuusalueeltaan pariin otteeseen sekä hyvin että huonoin tuloksin.
– Värjäsimme 2010-luvun alussa yhtä esitystä varten Oonan hiukset tummiksi, melkein mustiksi. Se ei sopinut Oonalle yhtään ja poistettiinkin väriä heti esityksen jälkeen viiden tunnin värinpoistosetillä, Jari muistaa.
– Ja kolme vuotta sitten värjäsit mulle persikkaisen vaaleanpunaiset Flow-hiukset. Ne olivat aivan upeat ja sopivat siihen hetkeen täydellisesti. Yleensä en koe tarvetta vaihdella hiusten väriä, mutta tarpeen tullen olen valmis muuttumaan, Oona sanoo.

Jari on toiminut Oonan luottokampaajana jo lähes 10 vuotta. Ennen Jaria Oona leikkautti hiustaan Loisto-kampaamossa Mikko Vainiolla.
– Kerran Mikolla ei ollut vapaata aikaa ja kysyin, kuka hiukseni nyt leikkaa. Mikko ehdotti Jaria lisäten, että meillä Jarin kanssa tulee varmasti olemaan kivaa. Ja siitä se lähti, Oona kertoo.
Ensimmäisen kampaamokerran jälkeen syttyi myös ystävyys, joka on johtanut Oonan ja Jarin jopa naapureiksi.
– Heti ensimmäisen kerran jälkeen lähdimme yhdessä Flowhun, sillä minulla oli ylimääräinen Golden Vip –ranneke sinne ja halusin Jarin mukaan. Taisin jopa olla alussa hiukan ihastunut Jariin ja ajattelin, että enköhän saa hänet vipillä liikkeelle, Oona nauraa ja Jari nostaa yllättyneenä kulmakarvojaan.
Luottokampaajasuhde on vienyt tankotanssija ja yrittäjä Oona Kivelän ja parturi-kampaaja Jari Korhosen naapureiksi: ”On kätevää, että Jari pystyy laittamaan hiukseni vaikka kotona, jos kiire tulee”, Oona kertoo.

Tankotanssin nelinkertainen maailmanmestari Oona Kivelä on asiakkaana vallaton. ”Oonalla voi olla jalat peilin molemmin puolin ja välillä hänet joutuu komentaa paikalleen, jotta saadaan hius valmiiksi. Oona onkin asiakkaana aina päivän piristys ja onhan se kivaa, kun hän tuo usein myös kakkua tullessaan”, Oonan luottokampaaja Jari Korhonen kertoo.

Saksenterävät  kysymykset:
Kuinka hoidat hiuksiasi kotioloissa?
– Syön ja nukun hyvin ja juon paljon vettä. En pese hiuksia kuin noin kerran kuukaudessa ja käytän hiuksiin hyvin vähän mitään aineita.
Paras muisto yhteistyön varrelta?
– Kun Jari ensimmäisen yhteisen kampaamokerran jälkeen pääsi lähtemään kanssani Flowhun.
Mielivaiheesi kampaamokäynnillä?
– Päähieronta. Jarilla on jämäkät otteet ja pikkutarkat liikkeet sormissaan.
Onko sinulla koskaan bad hair day?
– Aina, mikä on hyvä asia. Mielestäni ihmiset tälläytyvät liikaa. Hiustyylilleni sopiva nimi on Kaaos.

FAKTA:
Oona Kivelä eli Oona K.
Nelinkertainen tankotanssin maailmanmestari
Street Workout -maailmanmestari
Liikuntakonsepti Gymin perustaja
Asuu: Helsingissä, Munkkisaaressa
Perhe: Poikaystävä
Vapaa-ajalla: Pelaa Nintendoa ja unelmoi
Haave: Avata Victoria´s Secret –muotinäytös teemalla Strong is the new skinny!
Mieliruoka: Banaanilätyt
Kuinka pysyä fyysisesti hyvässä kunnossa: Fyysisen harjoittelun lisäksi aivotreenillä ja kylmillä suihkuilla.