Täydellinen otsatukka ratkaisi luottosuhteen

Täydellinen otsatukka ratkaisi luottosuhteen

– Tsup tsup tuosta vain otsatukkaa pois. Kuulostaa ja näyttää helpolta, mutta voin kertoa, että täydellisen otsatukan leikkaaminen on haaste, mistä kaikki eivät kunnialla selviä! näyttelijä Minna Kivelä lataa helsinkiläiskampaamo Katjamariateamissa vierellään luottokampaajansa, etutukkamestari Mia Asikainen.

Minna Kivelästä ja hänen luottokampaajastaan Mia Asikaisesta on tullut ystäviä myös salongin ulkopuolella. Viimeksi Mia oli mukana järjestämässä Minnalle upeita yllätyssynttäreitä, joista kirjoittivat myös iltapäivälehdet.

Minna Kivelän ja Mia Asikaisen ystävyys lähti liikkeelle pääkalloilla koristellun nahkarannekkeen myötä. Naiset olivat tutustuneet Facebookin kirpputorisivustolla, sillä molemmilla tuntui olevan samanlainen vaate- ja korumaku. Pian kävi ilmi, että yhteistä oli muutakin: hersyvä huumorintaju, luova hulluus ja pakkomielle saksimiseen.
– Lapsena leikkasin hiukset, puseroista hihat ja muun muassa tädin viherkasvit. Onneksi tästä pakkomielteestä olen päässyt jo suurin piirtein eroon ja Mian ansiosta etutukallekaan ei tarvitse enää Fiskarseja näyttää, Minna nauraa.
Ja mikä ihmeellisintä, Mialla on lapsena ollut sama ”harrastus”.
– Minä leikkasin vaatteet aina edestä halki, jotta ne oli helpompi pukea. Ja tietenkin omat sekä muidenkin hiukset! Mia hämmästelee yhteensattumaa.
Ensimmäistä kertaa Mian kampaamokäsittelyssä Minna huomioikin heti taitavan saksien käsittelyn.
–  Olen nähnyt kaikenlaisia leikkaajia ja otsatukkia ja uskon, että juuri otsatukan leikkaaminen on monelle koetin kivi. Mia leikkasi otsatukkani heti ensi tapaamisella ja sen jälkeen en ole muualla käynyt, Minna kertoo.

Nykyään Minna ja Mia tapaavat sekä salongissa että sen ulkopuolella. Kampaamokäynnillä Minnalle laitetaan aina tyviväri, värjätään kulmakarvat ja trimmataan tietysti otsatukka.
– Tykkään, että hiuksissa on pituutta, koska silloin niistä saa muotoiltua kaikkea kivaa. En kuitenkaan voi tehdä hiuksille ihan mitä vain, sillä eri roolit vaativat hiuksilta muuntautumiskykyä, Minna kertoo.

Lapsena harrastettujen saksitaiteilujen jälkeen Minna on jättänyt hiustenleikkuun ammattilaisten käsiin. Ennen 2000-lukua Minnalla oli pitkään lyhyt tukka. Taivaan tulet -sarjaan Minnalle leikattiin pitkähkö ja kerrostettu, hiukan vino otsahiusmalli.
– Sitä sanottiin Lea Laven -otsatukaksi ja olin siitä todella innoissani. Minulla on matala otsa luonnostaan ja otsatukka sai kasvoni näyttämään tasapainoisemmalta, Minna kertoo.
Otsatukasta Minna ei ole tämän lealaven-inspiraation jälkeen luopunut.
– Otsatukasta on viime vuosien aikana tullut lyhyempi ja tiukempi. Haluaisin sellaisen V-muotoisen otsatukan, kuten Betty Pagella on, mutta työkuviot estävät tämän. Tasapitkää ja pidempää otsatukkaa on kuitenkin esimerkiksi helpompi vetää geelillä taakse, kuten teen usein miesrooleissani, Minna kertoo.

Minnan hiuksissa on luonnostaan punapigmenttiä. Murrosiässä hius oli vaaleampi, mutta vaihtui tummempiin sävyihin iän karttuessa. Punasävyä ja tumman ruskeaa on myöhemmin lisätty hiukseen tuubista.
– Kun Minna tuli asiakkaakseni ensimäistä kertaa, oli hius todella tumma, melkein musta. Olen vaalentanut hiusta asteittain pikkuhiljaa väriä liu’uttaen tyvestä alkaen. Minnan hius on siitä erikoisen temperamenttinen tapaus, kuten kantajansakin, että väri täytyy voimakkaasti tuputtaen painaa hiukseen. Muuten hius hikoilee värin heti pois, eikä se tartu, Mia kertoo.
– Hiuksen pituudesta Minna on todella tarkka eikä antanut koskea saksilla latvoihin ensimmäisillä kerroilla. Pian sain kuitenkin jo edes vähän tasoittaa, kunhan pituutta ei näkyvästi lähtenyt pois, Mia naurahtaa.

Minnaa ei useinkaan näe kotona kiharrin tai fööni kädessä. Päivittäisiin rutiineihin kuuluu vain hiusten pesu ja kiepautus poninhännälle. Unelma arkiaamusta on kuitenkin toisenlainen.
– Haluaisin, että Mia laittaisi hiukseni joka aamu. Silloin jokainen päivä alkaisi luksuksella. Kauniit hiukset ja meikki vaikuttavat isosti myös itsetuntoon, Minna tietää ja kertookin olevansa onnekas, että saa usein olla ammattilaisen puunattavana tv- ja teatterituotantojen yhteydessä.

Minna kuvailee Miaa hiusalan ammattilaisena tarkaksi ja varmaotteiseksi. Minnalle myös itse liikkeen tunnelmalla on paljon väliä.
– Täällä ei tarvitse jännittää ja on hienoa, kuinka Mia tietää ihan jo pienestä vinkistä, mitä haluan. Voin luottaa hänen ja kaikkiin muihinkin tässä liikkeessä täysin. Lisäksi täällä saa erinomaista teetä, Minna hymyilee.

– Ja nostan hattua myös kaikille muille hiusalan ammattilaisille, sillä tämä on rankka työ: jaksatte seisoskellakin tuntikausia, Minna kiittää.
Mia taas tietää, kuinka asiakas itse voi suuresti vaikuttaa työskentelyilmapiiriin.
– Minna on ihana asiakas. Hän on aina oma sydämellinen itsensä, sellainen, jota tekee aina mieli heti halata, Mia tietää.

SAKSENTERÄVÄT KYSYMYKSET
Kuinka hoidat hiuksia kotioloissa?
– Mia suosittelee minulle hyviä tuotteita, joista esimerkiksi Kérastase-sarjan tuotteet ovat suosikkejani.
Paras muisto yhteistyönne varrelta?
– Täällä kampaamossa on aina ollut kiva olla. Hyviä muistoja on myös yhteisistä bilereissuista, joissa Mia on yht’äkkiä vetäissyt tussit esiin ja piirtänyt muille tatuointeja. En tiennyt, että Mia on noin taiteellinen.
Mielivaiheesi kampaamokäynnillä?
– Kokonaisuus ja tuntuuhan se ihanalta, kun päätä kosketellaan. Lisäksi täällä on aina ihanat tarjoilut.
Onko sinulla koskaan bad hair day?
– Melkein joka päivä, jos otsatukka on päässyt liian pitkäksi. Lisäksi hikoilen paljon hiuspohjasta, joten siinä on omat haasteensa.

HÄN
Minna Kivelä
Näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, drag kingi ja burleskitaiteilija
Tuttu mm. musiikkiteatteri Teatteri Kapsäkin ja Suomen komediateatterin tuotannoista, elokuvista Keisarikunta ja Varasto sekä tv-tuotannoista Taivaan tulet, Kätevä emäntä ja Sissipuutarhurit.
Tulevat tuotannot: Suomen komediateatteri – Villiä hurjempi pohjola. Radio Nova – Lasten Satukuunnelmissa käsikirjoittajana ja näyttelijänä.
Toive: Haluan pysyä terveenä ja tehdä töikseni monipuolisia rooleja.
Toiverooli: Kekkonen tai Tabe Slioor
Kuinka rentoudut:
Makaan sohvalla katsoen Emmerdalea tai lukemalla naisten lehtiä.
Asuu: Helsingin Kalliossa