Tositarinoita plastiikkakirurgiasta
Silikonirintoja, Brasilian butt lift -leikkauksia, kasvojenkohotuksia, ikämuutosten häivyttämistä… nämä tulevat monelle ensimmäiseksi mieleen plastiikkakirurgiasta. Plastiikkakirurgi. Atte Manninen – Ihmisten korjaaja -kirjassa kerrotaan esteettisen kirurgian lisäksi mitä kaikkea muuta mielenkiintoista plastiikkakirurgia on.
Toimittaja Riikka Smolander-Slotte kirjoittaa Otavan tänä keväänä julkaisemassa tietokirjassa plastiikkakirurgi Atte Mannisen tähänastisesta urasta. Mukaan on saatu monta mielenkiintoista ja kiehtovaa potilaskertomusta yksityisyyttä kunnioittaen. Teksti on yleistajuista, vaikka joistain toimenpiteistä kerrotaan seikkaperäisestikin. Smolander-Slotte uskaltautuu itsekin Mannisen potilaaksi ja kertoo kokemastaan päiväkirjamerkintöinä.
Tarinallinen tietokirja tempaa lukijan mukaansa. Välillä kauhistuu hurjista onnettomuuksien uhrien kohtaloista, kuten palovammapotilaista, jotka ovat joutuneet väkivallan kohteeksi tai aiheuttaneet omat vammansa joko tahallisesti tai holtittoman käytöksensä takia. Välillä taas liikuttuu, kun potilas saa apua tai suorastaan uuden elämän plastiikkakirurgian avulla. Paljon nähnyt ja leikannut Atte Manninen myöntää itsekin liikuttuvansa näissä tilanteissa.
Plastiikkakirurgit ovat tärkeässä roolissa myös syöpähoidoissa. Kun rintasyöpä on hoidettu, voi plastiikkakirurgi jatkaa hoitoa korjausleikkauksella, rakentamalla uuden rinnan potilaan oman rasvan tai silikonin avulla. Parturi-kampaajan asiakas voi päätyä lopulta plastiikkakirurgin potilaaksi, jos päänahasta löytyy ihosyöpään viittaava ihomuutos. Myös hiustensiirrot kuuluvat plastiikkakirurgin tontille.
Plastiikkakirurgi Atte Manninen – Ihmisten korjaaja -tietokirjan julkaisutilaisuus pidettiin Otavassa toukokuussa. Atte Manninen ja kirjan kirjoittanut Riikka Smolander-Slotte kertoivat tilaisuudessa kirjaprojektin vaiheista.
Mannisella on nöyrä ja empaattinen asenne työssään, jossa on julkisella puolella usein ollut kyse ihmishengistä. Yksityisklinikalla toimiessa korostuu myös mahdollisuus parantaa potilaiden elämänlaatua. Tästä esimerkkinä rintojen pienennysleikkaukset tai transkirurgia.
Atte Manninen toivoo voivansa tehdä jatkossakin töitä transkirurgian parissa. Hän toteaa kirjassa muun muassa näin: ”Plastiikkakirurgit korjaavat työssään jatkuvasti ”erehdyksiä”, synnynnäisesti pieleen menneitä asioita. Ajattelen, että myös sukupuoli voi olla tällainen asia.”
Käsityöammatin, jota plastiikkakirurgiakin pitkälti on, oppii vuosien opiskelun ja itseään taitavampien seuraamisen lisäksi käytännön työssä. Kirjasta huokuu myös Mannisen kollegiaalinen arvostus alan konkareita kohtaan.
Atte Manninen on 40-vuotias plastiikkakirurgian sekä korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri, joka ratkaisee kunnianhimoisesti mutta empaattisella asenteella asiakkaidensa suuria ja pieniä huolia. Kuva: Jonne Räsänen
Manninen vertaa kirurgiaa ruoanlaittoon, jossa kokilla on resepti. Jos sekä resepti että kokki ovat hyviä, on lopputuloskin yleensä onnistunut. Suomalaiset plastiikkakirurgit joutuvat valitettavan usein korjaamaan maailmalla ”edullisesti” tehtyjä operaatioita. Toisaalta etevätkin kirurgit kohtaavat jossain vaiheessa uraansa komplikaatioita, vaikka toimittaisiinkin terveys ja turvallisuus edellä.
Kirjaan kannattaa tarttua kaikkien, jotka suunnittelevat johonkin plastiikkakirurgiseen toimenpiteeseen menemistä tai ovat kiinnostuneita alasta.