Tukkaoperaatiolla lettejä syöpäsairaiden hiuspäähineisiin

Tukkaoperaatiolla lettejä syöpäsairaiden hiuspäähineisiin

||

Viime sunnuntaina hiukset lyhenivät urakalla kampaamoissa eri puolella Suomea: vähintään 17 senttimetrin pituiset letit pakattiin pusseihin ja lähetettiin tapahtuman yhteistyökumppani Bravehairille, joka teettää hiuksista päähineitä syöpäsairaille lapsille. Tapahtuman takana on Sofia Rautapuron perustama Tukkaoperaatio-hyväntekeväisyyskampanja, jossa kampanjapäiviin mukaan ilmoittautuneet kampaamot leikkaavat ilmaiseksi asiakkaan lahjoittamat hiukset.

Keravalaisliike Fire Head oli mukana Tukkaoperaatio 20178 -hyväntekeväisyyskampanjassa. Kuvassa Gitte Punnonen, Veronika Mykkänen ja Tiinamari Mutikainen. Fire Headista tapahtumassa olivat mukana myös Minna Budde, toinen liikkeen omistajista.

Tukkaoperaatio sai alkunsa, kun Sofian äiti sairastui syöpään ja menetti siten omat hiuksensa. Sofia näki, mitä hiusten menetys käytännössä tekee sekä henkisesti että fyysisesti, ja päätti tehdä jotain asian hyväksi.
– Aloin tutkia minne voisi lahjoittaa omat hiuksensa ja löysin Englannista säätiön, jonne voi lähettää hiuksensa syöpäsairaiden peruukkeja varten. Lahjoitin hiukseni ja päätin perustaa Tukkaoperaation, jotta moni muukin ymmärtäisi, kuinka voi tehdä hyvää hiuksillaan, Sofia kertoo.
Sofian äiti ei ehtinyt nähdä ensimmäisen Tukkaoperaatio-tapahtuman tuottamaa iloa. Sofia kuitenkin tietää, että äiti olisi ollut tempauksesta ylpeä ja iloinen ja olisi varmasti lahjoittanut omat hiuksensa vastaavanlaiseen tapahtumaan.

Toukokuinen tapahtuma tuotti 575 lettiä
Ensimmäinen Tukkaoperaatio järjestettiin tämän vuoden toukokuussa, jolloin kerättiin 575 lettiä lasten peruukkeja varten. Nämä hiukset lähetettiin Little Princess Trust -hyväntekeväisyysjärjestölle Isoon-Britanniaan.
Viime sunnuntaina, 29. marraskuuta, apu kohdistettiin Suomeen: Tukkaoperaatio järjesti tapahtuman, BraveHair valmistaa päähineet ja Project Livin  yhteisen projektin kautta hiuspäähineitä suunnittelevat itse asiantuntijat eli syöpää sairastavat lapset perheineen.
Jokainen Tukkaoperaatio 2017 -tapahtuman myötä valmistuva hiuspäähine päätyy lahjoituksena lapselle.
Bravehair-yrityksen perustaja Satu Rautalahti on itse kokenut rintasyöpähoidot ja hiusten menettämisen. Maksusitoumuksella saatu peruukki hiosti ja Satu huomasi käyttävänsä yhä ahkerammin pehmeää pipoa suojatakseen hiuksettoman olemuksensa. Päivittäisestä pipoilmeestä virisi idea kiinnittää pipoon hiuksia, jotta yleisilme olisi kuin “aina ennenkin”. Näin sai alkunsa hiuspäähine ja sitä kautta Sadun yritys Bravehair.
– Huomasin toukokuussa somessa sattumalta jutun Tukkaoperaatiosta ja Sofia Rautapurosta. Soitin hänelle siltä istumalta ja kerroin Bravehairista ja tulevasta projektistani syöpää sairastavien lasten kanssa. Sofia innostui heti yhteistyöehdotuksestani, Satu kertoo ja naurahtaa samalla, että postimies onkin saanut sunnuntai jälkeen “selkä vääränä” kantaa paketteja Sadun yritykseen.
Pietarsaarelainen Project Liv -yhdistys on leukemiaa sairastaneen pojan äidin perustama vertaistukiyhdistys, joka haluaa luoda enemmän iloa pitkäaikaissairaiden lasten ja heidän vanhempien arkeen.
– Arvioisin, että nyt uusin tapahtuma on kerännyt lähes 1000 lettiä. Tapahtuman nimissä on nyt lokakuun aikana toiminut arviolta yli 30 kampaamoa, Sofia sanoo.
Lettejä on mahdollisuus lähettää Bravehairille 17. marraskuuta asti.

Seuraavaa Tukkaoperaatio-tapahtumaa suunnitellaan jo ensi vuoden kesälle tai syksylle.
– Jään tammikuussa äitiyslomalle, joten ensi vuoden alku menee varmasti aikalailla vauva-arjessa, Sofia hymyilee.

 

Keravalaisliike Fire Head oli mukana Tukkaoperaatio 20178 -hyväntekeväisyyskampanjassa. Kuvassa Gitte Punnonen, Veronika Mykkänen ja Tiinamari Mutikainen hiuksensa lahjoittaneen asiakkaan lettien kimpussa.

Keravalainen Fire Head mukana 100 letillä!

Keravalainen liike Fire Head lähti mukaan Tukkaoperaatio 2017 -tapahtumaan isolla innolla, sillä takana oli jo pitkä mietintä sopivasta hyväntekeväisyyskohteesta, joka liittyisi hiusalaan.
– Kuultuamme tästä tapahtumasta, ja varsinkin kun hyväntekeväisyyden kohderyhmä oli meille kaikille erittäin osuva, ilmoittauduimme heti mukaan ja saimme tapahtumapäivälle paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.  Päivän aikana liikkeessä kävi 22 lahjoittajaa, joiden hiukset leikkasimme ja muotoilimme veloituksetta ja lähetimme letit eteenpäin. Ennen tapahtumapäivää liikkeessämme kävi myös muutamia omakustanteisia lahjoittajia, jotka maksoivat normaalin hiustenleikkaushinnan, mutta jättivät hiukset meille keräykseen. Ihmiset toivat myös joitakin itse leikkaamiaan lettejä ja pakkasimme ne lähetykseen mukaan, Fire Headin toinen omistajista Minna Budde kertoo.
Fire Headista Bravehairille lähti 100 letin postitus.
– Nyt jälkikäteenkin on tullut erittäin paljon kyselyitä, milloin seuraava Tukkaoperaatio-päivä järjestetään. Olemme lupautuneet olemaan mukana jatkossakin! Tapahtumamme kuvat saivat myös merkittävää huomiota Keski-Uudenmaan alueella, eli varmasti saimme vietyä hyväntekeväisyysviestiä eteenpäin muille alueen kampaamoille, Minna iloitsee.

Tukkaoperaatioon mukaan lähtevät kampaamot ja lahjoittajat toimivat täysin vapaaehtoisesti. Kampaamot leikkaavat lahjoitettavat letit ilmaiseksi ja muotoilevat sen jälkeen jäljelle jäävät hiukset. Kampaajat  lähettävät hiusletit eteenpäin Bravehairille.

Alla Instagram-päivityksiä aiheella #tukkaoperaatio2017

https://www.instagram.com/p/Ba3S3oyng0q/

https://www.instagram.com/p/Ba9rrO_Bs0O/

Ohjeet lahjoittajille ja kampaajille:

Lahjoittajat:
– Alle 18-vuotialla tulee olla kirjallinen lupa vanhemmiltaan tukan lahjoitukseen
– Pese hiuksesi ennen luovutusta ainoastaan shampoolla ja kuivaa hiukset huolella
– Hiuksiin ei tule laittaa mitään hoitoaineita tai muotoilutuotteita
– Saavu paikalle n. 15 min ennen tapahtuman alkua
– Varaa mukaasi 3 euroa käteistä ja minigrip -pussi (kampaajan lähetyskustannuksia varten).
Kampaajat:
– Tukka laitetaan letille/leteille, tiukat ponnarit molempiin päihin, eli tyveen ja latvaan
– Letti tulee leikata poninauhan “yläpuolelta”
– Stailaa loput lahjoittajan mieleiseksi, maalaisjärkeä käyttäen eli jos lahjoittajan toive on täysin mahdoton toteuttaa alle tunnissa, koittakaa keksiä yhdessä joku hyvä ratkaisu tähän
– Lahjoitettava hius pakataan puhtaaseen suljettavaan muovipussiin (minigrip – tämä tulee lahjoittajan mukana). Kampaamokin saa halutessaan varata minigrip -pusseja.
– Lahjoittajat antavat kampaamoille 3 euroa käteistä, jonka pitäisi kattaa kaikkien 29.10 osallistuvien lahjoittajien lettien lähetys yhtenä tai kahtena isompana pakettina Bravehairille.
– Kampaamo siis lähettää hiukset eteenpäin. Muistattehan kirjoittaa lähetyksen päälle, mistä kampaamosta lähetätte ja kuinka monta lettiä lähetys sisältää.

Lue lisää tapahtumasta Facebook-sivulta:
https://www.facebook.com/groups/tukkaoperaatio2017/