On selvää, että niiden kauneushoitoloiden ja kampaamoiden omistajat, jotka sijoittavat työntekijöidensä koulutukseen saavat rahoilleen vastinetta, kun työntekijät ovat ammatti- taitoisempia ja asiakkaat tätä kautta tyytyväisempiä saa- maansa palveluun. Jos haluat kehittää yritystä, sinun tulee investoida myös tiimiisi, mutta tulisiko sinun omistajana mak- saa koulutukset vai tulisiko työntekijöiden itse vastata kustannuksista? Paplari-Pirkko otti yhteyttä Phorest Finlandiin, ja sai vastauksen vierailevalta kirjoittajalta Michelle Bolgerilta, joka on työllisyyslain konsultti.

 

Kun palkkaat työntekijän, määrität mitä taitoja hänellä täytyy olla. Jos kuitenkin palkkaamisen jälkeen haluat hänen osallistuvan lisäkoulutukseen joudut kustantamaan tämän täysin yrityksen omasta pussista. Kun palkkaat työntekijän, on sinun vastuullasi yrityksen omistajana tehdä selväksi, että odotat työntekijöiden osallistuvan lisäkoulutukseen. Jos potentiaalinen kandidaatti ei ole valmis tähän, sinun tulisi harkita tarkkaan kyseisen henkilön palkkaamista.

Ongelma syntyy, kun sijoitat työntekijään ja pian tämän jälkeen hän vaihtaa toiseen työpaikkaan. Mitä voit tehdä? Hyväksy se, että sijoittaminen työntekijöihin ei ikinä ole häviö!

Vaikka yksi työntekijä jättäisi kampaamon tai kauneus-hoitolan, koko muu tiimi on nähnyt sinun sijoittavan heihin ja he tulevat varmasti muistamaan tämän. Pitkällä aikavälillä tästä on varmasti enemmän hyötyä kuin haittaa.

 

Työntekijöiden sopimukset ja ehdot

Voit lisätä ehdon työntekijän sopimukseen todeten, että koulutusta tullaan antamaan, mutta koulutuksen arvo tullaan vähentämään työntekijän viimeisestä palkasta, jos hän irtisanoutuu tietyn aikajakson aikana. Näin voit turvata sijoituksesi ja teet samalla selväksi työntekijöille, että koulutukset kannattaa ottaa vakavasti. Lisäksi kun laitat työntekijät koulutukseen, heidän tulisi saada normaali palkkionsa, koska koulutukset ovat osa työtä ja näin saat heidät ottamaan kaiken hyödyn irti näistä.

Ole kohtuullinen

Jos koulutus maksoi 50 euroa, niin et voi vaatia työntekijää maksamaan tätä kahden vuoden päästä, kun hän jättää yrityksen.

Ole oma-aloitteinen

Ennen kuin työntekijä osallistuu koulutukseen varmista, että hän tietää tämän maksavan yritykselle. Kerro mitä odotat heiltä – esimerkiksi ‘jää vähintään kuudeksi kuukaudeksi koulutuksen jälkeen’ sekä kerro, että jos hän jättää yrityksen kuuden kuukauden sisällä koulutuksesta vähennetään koulutuksen arvo viimeisestä palkasta.

Hoida sopimusasiat aina mahdollisimman selkeästi niin että kumpikin osapuoli ymmärtää ehdot ja muista kirjoittaa kaikki ylös allekirjoitusten kera.