Työhyvinvointia hiusalalle

Työhyvinvointia hiusalalle

Suomalaiset hiusalan tekijät ovat toimineet kansainvälisen First Things First -hankkeen ideoijina. Kaksivuotisen hankkeen tuloksena syntyi sivusto, jolta löytää tietoa ja vinkkejä työturvallisuuteen ja työergonomiaan.

 

Hius- ja kauneudenhoitoalan kansainvälinen hanke First Things First pyrkii lisäämään tietoutta alan työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista. Tavoitteena on tuottaa materiaalipaketti eli verkkosivusto ammattilaisten käyttöön sekä tuottaa itsearviointityökalu oman osaamisen arviointiin. Kaksivuotisessa hankkeessa ovat mukana Kouvolan Ksao, Porvoon Careeria sekä Kotkan PikkuReata.

Hankkeen idea tuli Suomesta ja partnerimaiksi kutsuttiin mukaan Espanja, Iso-Britannia, Viro ja Alankomaat. Hankkeen koordinaattorina toimii Careeria.

– Suomalainen kumppanuusverkosto luotiin muutaman vuoden takaisessa BRAID-hankkeessa. Hyvin toiminutta verkostoa haluttiin hyödyntää ja niinpä ideoitiin hanke, mikä olisi ajankohtainen Euroopan laajuisesti. Suomalaiset partnerit kutsuivat verkostostaan muut kumppanit mukaan, projektin viestinnästä vastaava Mirva Muona PikkuReatasta kertoo. Työhyvinvoinnin parantaminen aloitetaan riskien arvioinnilla omalla työpaikalla.

– EU:n alueella on tutkimustuloksia siitä, että hiusalalla työskentelevät altistuvat vakaville terveysriskeille ja että työolojen kohentaminen on hyvin tärkeää. Ensin pitää tunnistaa asiat, jotka vaikuttavat negatiivisesti työhyvinvointiin tai jotka eivät ole turvallisuusmääräysten mukaisia. Tunnistamisen jälkeen noita seikkoja voidaan korjata ja niitä voi kehittää, Mirva tietää.

– Meidän alalla iso osa on yrittäjiä ja nämä teemat toimivat yrittäjyyden peruspilareina: tärkeintä on toimia työkykyisenä, Mirva lisää.

Verkkosivulta tukea oman työturvallisuuden varmistamiseksi Hankkeen aikana on käsitelty aiheita turvallisista työtavoista, allergioista ja ihosairauksista ergonomiaan ja työhyvinvointiin yleensä. Hanke alkoi kick off -tapaamisella Porvoossa syksyllä 2017. Tämän jälkeen partnerit Leedsistä, Mallorcalta ja Rotterdamista ovat vuorollaan kutsuneet muut Learning, teaching and training -koulutustapahtumaan, jossa on kouluttauduttu työterveyden ja työturvallisuuden aihepiireihin. Näiden tapahtumien välillä partnerit ovat tuot- taneet materiaalia hankkeen verkkosivulle.

– Projektin toimijat uskovat, että ammattilaiset löytävät verkkosivustolta tukea oman työturvallisuuden varmistamiseksi. Samoin uskotaan, että jo pelkkä asiasta puhuminen havahduttaa monia kehittämään omaa työympäristöään ja varmistamaan turvallisuutta työssään, Mirva kertoo.

Maaliskuussa oli hankkeen viimeisen ”Work Well Being”-osuuden matka Rotterdamiin, missä työstettiin hankkeen nettisivuille viimeinen osio. Hanke päättyi 9. toukokuuta järjestettävään yleisötapahtumaan Porvoossa. Paikalla oli hankepartnerien lisäksi hius- ja kauneudenhoitoalan yrittäjiä sekä hanketta valvoneet henkilöt opetushallituksesta. Hankkeen tuottamaan materiaalin pääsee tutustumaan verkkosivustolla firstthingsfirst.eu.