Välineillä on väliä
Korkealaatuisilla työvälineillä työskentely on mukavaa ja jälki sen mukaista. Hiusalan lehtori Taneli Ylinen avaa hyvien työvälineiden saloja.
Taneli Ylisen omien sanojen mukaan hänet toi hiusalalle päättämättömyys siitä mitä isona tekisi. Lukion käytyään Taneli tarttui saksiin armeijassa ja leikkasi muiden varusmiesten
hiuksia. Homma tuntui mielekkäältä ja vei mennessään. ”Päättämättömyys” kääntyi siten lukemattomien päiden eduksi, sillä Tanelilla on menossa jo kolmaskymmenesneljäs vuosi sakset kädessä.
– Tästä ammatista ei ole vielä tullut työtä. Tämä on edelleen intohimo, Stadin Ammattiopistossa hiusalan opettajana toimiva Taneli sanoo.
Opetustyön Taneli aloitti tekemällä sijaisuuksia jo v. 2001 josta siirtyi päätoimiseksi opettajaksi v. 2007. Tätä edelsi kahdentoista vuoden liiketyö Tampereella ja Helsingissä, sekä toimiminen freelance-kouluttajana Hårologi Finlandilla.
Parturi-kampaajan työvälineet ovat aiheena laaja, joten Taneli paloittelee asian opetuksessakin pieniin osiin. Opiskelijoiden tietoutta laajennetaan vähitellen, tekemisen ja osaamisen myötä.
Taneli, mistä tunnistaa hyvät kampaajan välineet, kuten kelvolliset sakset?
– Tärkeintä on ymmärtää, että hyvillä ja tarkoituksenmukaisilla työvälineillä on mukavampi työskennellä ja lopputulos on helpompi saada halutunlaiseksi.
– Esimerkiksi sakset pitäisi aina kokeilla käsiin sopiviksi. Laatua voi arvioida hinnan ja saksien tuntuman perusteella. Kevyestä metallista tulee harvoin kovin pitkäikäisiä saksia. Samoin tarkastan aina saksien terien jännitteen sekä kuuntelemalla niiden ”soundin” että katsomalla, jääkö terän keskelle rako terien ollessa kiinni. Jos rakoa ei näy, niin todennäköisesti terien välinen jännite ei ole kovin hyvä. Saksien terien pitää olla jännityksissä toisiaan vasten, ja kun terät laittaa kiinni, jo 5,5 tuuman saksien terien keskikohdan välistä pitäisi mennä tavallinen A4-paperi läpi.
– Ensimmäisiksi saksiksi ei kannata hankkia kovin kalliita. Kokemukseni mukaan harjoituspään hius kuluttaa saksia asiakkaiden hiuksia nopeammin. Lisäksi alkutaipaleella sakset saattavat tipahtaa kädestä ja ensimmäinen kerta voi olla niille se viimeinen. Pudottuaan lattialle saksien teriin saattaa tulla pykäliä tai terien jännite voi kokonaan kadota.
Miten usein on syytä hankkia uusia työvälineitä, ja mitkä ovat tärkeimmät syyt siihen?
Työvälineiden uudelleen hankkimisessa ei ole mitään yleispätevää sääntöä. Muotoilusaksia ei juuri tarvitse ostaa vuosittain. Saksista kyllä huomaa hyvin nopeasti, kun ne pitää uusia. Kammat uusitaan heti, kun piikkejä on poikki. Harjat menevät vaihtoon, kun harjakset tai harjan piikit alkavat taipua.
– Liiketyöurani aikana palasin aina kesälomalta uusien parturi- ja kampaajasaksien kanssa. Tuli hyvä fiilis aloittaa uutta työvuotta uusilla työvälineillä.
Onko työvälineissä jotain trendi-ilmiöitä?
– Kyllä, työvälineissä on trendinsä. Tällä hetkellä esimerkiksi hiustenleikkauskoneiden kehitys menee niin huimaa vauhtia eteenpäin, että niitä tulee hankittua uusien trendien mukaisiksi jopa useamman kerran vuodessa. Saksissa ja kammoissa on perustoiminto jatkuvasti sama, mutta niidenkin materiaaleja ja toimintoja kehitetään koko ajan.
Hankkiiko opiskelija itse työvälineet jo opiskeluvaiheessa vai saako hän ne koulusta?
– Vuoden 2005 jälkeen syntyneet opiskelijat kuuluvat opinnoissa maksuttomuuden piiriin ja heille oppilaitos tarjoaa työvälineet. Vanhemmat opiskelijat hankkivat pääosan henkilökohtaisista työvälineistään itse. Tosin moni ryhmieni opiskelijoista hankkii itse työvälineitä, vaikka kuuluisivatkin maksuttomuuden piiriin, sillä oppilaitosten kilpailuttamat työvälineet ovat harvoin niitä parhaita. Hinta vaikuttaa julkisiin hankintoihin.
Mistä työvälineet kannattaa hankkia?
Opiskelijakin voi tosiaan ostaa omia työvälineitä, vaikka saisikin oppilaitoksesta ilmaiset.
Näin pidetään myös hiusalan myynnin toimijoita mukana alan opetuksessa ja jatkossakin saadaan hyviä työvälineitä meidän upean ammattimme harjoittamiseen.
– Kaikkia työvälineitä ei tarvitse, eikä kannata ostaa samalta maahantuojalta. Hankintoihin kannattaa kysyä apua opettajilta. Ohjaan opiskelijani ostamaan kammat ja harjat yhdeltä, sakset toiselta ja koneet kolmannelta maahantuojalta. Näin saadaan mielestäni paras ja kokonaisuutena edullisin kokoelma työvälineitä.
– Lisäksi on erittäin tärkeää, että ei hanki työvälineitä halvoista verkkokaupoista. Joskus verkkokaupasta voi saada ihan toimivankin tuotteen, mutta pääasiassa ne ovat olleet ammattilaisen työkaluiksi kelpaamattomia. Hyvillä työvälineillä työskentely on aina mukavampaa.
Taneli Ylisen Top 5 -työvälineet parturi-kampaajalle
1. Kammat
“On hyvin harvoja töitä, joita voidaan tehdä ilman kampoja. Kampoja tulisi olla eri työvaiheisiin ja erilaisille hiuksille sopivia. Minulla on melko laaja valikoima erilaisia kampoja eri tarkoituksiin. Pääasiassa tykkään hiilikuituisista tai muista jäykistä materiaaleista tehdyistä kammoista, joissa piikit eivät taivu nipuiksi, vaan pysyvät tasavälisinä ja suorina. Kokoelmassani on aina ollut myös muutama metallikampa, sillä ne eivät sähköistä hentoakaan hiusta.”
2. Sakset
“Suosin vähintään kaksien saksien käyttöä. Kampaamoleikkauksiin 5–5.5 tuumaisia ja mieluiten vuoluterillä olevia saksia. Parturitekniikoihin 6–7 tuumaisia ja mieluiten mikrohammastettuja tai muilla tekniikoilla toteutettuja saksia, joissa hius ei juokse terällä. Lisäksi on hyvä olla muotoilusakset. Sakset pitäisi aina ostaa paikan päällä jälleenmyyjällä, jotta pääsisi testaamaan niiden käsituntumaa.”
3. Harjat
“Harjoissa on valtava valikoima. Niissä olisi hyvä kokeilla, minkälaiset harjakset niissä on ja minkälainen kahva. Liukkailla ja liian ohuilla kahvoilla on vaikea työskennellä.”
4. Hiustenleikkaus- ja partaveitsi
“Näitä saa edullisestikin ihan kelpolaatuisina. Tärkeintä on, että käytät kaikissa työkaluissa huippulaatuisia teriä.”
5. Föönit
”Hiustenleikkauskoneet ovat suuri intohimoni ja omistankin yli 15 erilaista konetta, mutta pidän silti nykyisessä ammatissani opettajana hyvää fööniä vielä tärkeämpänä. Kun opetan sekä kampaaja- että parturipalveluita, fööniä tulee käytettyä joka päivä.
Föönissä tärkeää on painopisteen osuminen kahvan kohdalle. Kevytkin fööni voi muuttua raskaaksi käyttää, jos se on kovin putkipainoinen. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvä ilmanpuhalluksen määrä, laaja lämpötilojen säätö ja ehdottomasti kylmäpuhallusliipaisin, jolla saadaan fööni puhaltamaan hetkeksi viileää ilmaa. Tietysti myös äänen olisi hyvä olla hiljainen. Föönien moottorien äänet ovat hiljentyneet jo oleellisesti urani alkuajoista.”