Saa koskea. Saa silittää. Hiustaulu innostaa hiplaamaan
Kampaajan työ on luovaa, sen me tiedämme.
Kun kaksi eri tavoin luovaa, osaavaa ja kokenutta ihmistä löytää taiteessa toisensa, syntyy uutta ja kiinnostavaa. Monitaiteellista.
Kampaaja Mia Hoffström ja kuvataiteilija Jeney Ferenci halusivat irrottautua totutusta ja osoittaa, että ihmisen hius taipuu myös taiteen materiaaliksi. Samalla he tulevat todistaneeksi, että taidetta voi tehdä myös yhteistyönä.
Idea oli Mian.
– Arvon ja arvokkuuden merkiksi tauluihin ei yleensä saa koskea. Entäpä jos saisikin? Mitä jos muotokuvan silittäminen olisikin suorastaan suositeltavaa? Entä jos kuvan ihmisen ulkonäköä voisi muuttaa? Tehdä letit?
– Kampaaja on tottunut tekemään taidettaan käsillään. Taannoin tyttärelle hiusjatkeita tehdessäni ja jälleen kerran hienoa, tuttua materiaalia hypistellessäni ryhdyin pohtimaan hiusta kuvataiteen materiaalina. Kysyin ystävältäni Ferenciltä, onko hän koskaan nähnyt tällaista taidetta ja jos ei, voisiko hän kokeilla luoda jotain sellaista, johon minä voisin puolestani tehdä hiukset, kertoo Mia Hoffström.
– Olipa mielenkiintoinen ja luova tehtävä, muistelee Jeney Ferenci.
– Pääsin todella ilmaisemaan itseäni. Luin hänelle kuvan kaljusta naisesta, mihin Mia sitten suunnitteli mieleisensä hiukset.
Näin se alkoi. Vuosi sitten liikkeelle lähtenyt yhteistyö innostaa yhä enemmän molempia.
Matkan varrella on ideoitu, kokeiltu ja opittu uutta. Tuloksena on sarja 2D teoksia, joissa yhdistyvät Mian parturi-kampaajan taidot ja Ferencin taiteellinen näkemys.
Teokset ovat enemmän kuin pelkkiä kuvia; ne ovat kahden taiteellisen sielun yhteistyön hedelmiä, joissa hiukset ja taide sulautuvat yhteen ainutlaatuisella tavalla. Niitä voi koskea. Niitä saa silittää.
Töitä voi tutkia Mian liikkeessä. Siellä ne herättävät huomiota ja keskustelua. Jokainen on ainutlaatuinen. Moni katsoja alkaa välittömästi suunnitella itseään tai läheistään taulumalliksi
– Kyllä henkilökohtainen projektikin onnistuu, sanoo Mia Hoffström. – Oman tai tärkeän ihmisen tyylin voi ikuistaa.
Teokset ovat enemmän kuin pelkkiä kuvia; ne ovat kahden taiteellisen sielun yhteistyön hedelmiä, joissa hiukset ja taide sulautuvat yhteen ainutlaatuisella tavalla.
– Ja ovathan työt ekologisiakin, hius on luonnontuote, hymyilee Mia.
– Tunsimme toisemme jo vuosien takaa. Kaksi taiteenystävää.
Mia Hoffström on pitkän linjan kampaaja ja Jeney Ferenci taiteen moniosaaja, joka pyrkii yhdistämään intohimonsa musiikin ja kuvataiteen.
– Olen ollut luova sielu jo lapsesta asti, hän itse sanoo.
Mia on kammannut ja leikannut pääkaupunkiseudulla 70-luvun lopulta asti ja käynyt läpi uran tyypillisen kuvion: työsuhdekampaajasta vuokratuolille ja lopulta itsenäiseksi yrittäjäksi.
– Olen ammattilaisena sitä sarjaa, joka pyrkii oppimaan ja kouluttautumaan koko ajan ja jota uudet asiat inspiroivat.
Jeney Frerencin matka taiteen parissa on ollut yhtä lailla mukaansa tempaava kuin mielenkiintoinen. Nuoresta asti hän on maalannut ja myöhemmin suuntautunut nykymusiikin pariin. Tällä hetkellä hän luo kuviin ääniä ja tunnelmia, jotka vievät kuulijan mukanaan.
Heidän yhteinen projektinsa yhdistää kuvataiteen ja hiustaiteen, luoden visuaalisesti vaikuttavia kahden ulottuvuuden teoksia.
Ferenci on vakuuttunut, että heidän työnsä ei ainoastaan herätä huomiota, vaan myös avaa uusia näkökulmia taiteen ja muotoilun yhdistämiseen.
– Olen innoissani siitä, mihin tämä matka vie meidät, hän lisää.
– Olen varma, että taiteemme tulee olemaan inspiraation lähde monille, ja toivon, että se rohkaisee myös muita taiteilijoita kokeilemaan uusia yhdistelmiä ja ilmaisutapoja.
Kuvataiteen ja hiustaiteen yhdistämisprojekti on vasta alussa. Molemmat odottavat kiinnostuneina mihin matka heidät vie.