Elämänmakuinen Kampaamo

Elämänmakuinen Kampaamo

Vallilan Kansallisteatterissa juuri ensi-iltansa saanut näytelmä Kampaamo on raadollinen kuvaus niistä elämän tummemmista puolista, jotka kohdataan, kun liikkeen ovi menee illalla kiinni. - Kampaamo kertoo pienyrittäjistä, joita yhdistää työpaikka, tausta ja elämänkokemukset. Keskiössä ovat ihmiset, jotka eivät lannistu vähästä, vaan jaksavat taistella oman paikkansa, omien henkilökohtaisten rajojensa ja arvokkaan elämän puolesta, vaikka onni ei aina olisikaan heidän puolellaan, näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Mika Myllyaho kertoo.

Kun näytelmän nimi on Kampaamo, luulisi luvassa olevan lennokasta ja iloista dialogia föönin äärellä ja asiakkaita, jotka tuovat omat elämäntarinansa auki kampaajien ja yleisön korville.
Mika Myllyahon käsikirjoittama Kampaamo uppoutuu kuitenkin niihin kohtaloihin, tunteisiin ja suhteisiin, joita parturi-kampaajat elävät niissä omissa henkilökohtaisissa elämissään, jotka usein kätketään sinne kahvikupin ja viimeistelyn väliseen hymyyn. Ero, yksinhuoltajuus, perheväkivalta, rakkauden kaipuu, yksinäisyys, hyväksikäyttö, homeiset seinät ja asiakkaan jätökset putkiviallisessa wc-pöntössä. Tässä Kampaamossa syödään lounaaksi kebabia, energiajuomaa tai olutta ja haaveillaan samalla ”liiketilasta keskustassa isoine ikkunoineen ja maukkaine lounaspaikkoineen”.

Tätä unelmaa lähtevät toteuttamaan näytelmän parturi-kampaajat ja lapsuudenystävät Ansku (Sari Puumalainen) ja Raikku (Maria Kuusiluoma). Kampaamoa siivoaa Anskun ja Raikun kaveri Sisko (Katariina Kaitue).

Maria Kuusiluoma näyttelee kampaamoyrittäjä Raikkua.
Maria Kuusiluoma, Katariina Kaitue ja Sari Puumalainen.
Maria Kuusiluoma, Katariina Kaitue ja Sari Puumalainen.

Naiskolmikkoa yhdistää jatkuva olemassaolon taistelu pienyrittäjinä, elämä teini-ikäisten lasten äitinä sekä aviomiehet, joista ei ole ollut kantamaan vastuuta perheensä hyvinvoinnista. Edes liiketilan huoltomiehestä (Petri Liski) ei näytä olevan apua. Unelmista sähköä saanut muutos suistaa kaverikolmikon ystävyyden uusille raiteille: Kenen unelma tämä olikaan ja kuka otetaan mukaan uuteen? Voiko yrittäjyydestä luopua ja jättää toisen  yksinyrittäjäksi? Säilyykö ystävyys? Kuka maksaa?

Maria Kuusiluoma ja Petri Liski.

Koko näytelmä esitetään yhdessä tilassa, kampaamossa. Myllyaho on kuitenkin erityisen taitavasti saanut tilan muuttumaan näytelmän juonen mukaisesti katutappeluksi, sairaalaksi tai verotoimistoksi. Tämä valaistuksen ja videoiden avulla.

Toinen erityiskiitos näyttelijöille, jotka toivat näytelmään taitavasti useita muitakin rooleja: Peruukin vaihtuessa koko Siskon olemus muuttuikin Anskun vaativaksi, rahaa pummaavaksi alkoholistiäidiksi, jolle Anskun on opittava sanomaan ei.

Vallilan Kansallisteatteri kuvaileekin näytelmää: ”Vakava komedia henkilökohtaisten rajojen merkityksestä ja itsekunnioituksen säilyttämisestä.”

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kirjoitti ja ohjasi Kansallisteatterille vuonna 2018 yleisö- ja arvostelumenestykseksi muodostuneen Korjaamon, jossa hän käsitteli muiden muassa suhdettaan työläistaustaansa. Vallilan uutuus Kampaamo on rakentunut itsenäiseksi sisarteokseksi edelliselle työlle.

Myllyahon näytelmät ovat menestyneet sekä kotimaassa että ulkomailla. Korjaamo kantaesitettiin vastikään Lontoossa.

Kampaamo-näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Mika Myllyaho. Kuvaaja: Tuomo Manninen.

Työryhmä
Rooleissa Katariina Kaitue, Maria Kuusiluoma, Petri Liski ja Sari Puumalainen
Ohjaus ja lavastus Mika Myllyaho
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
alosuunnittelu Kare Markkola
Äänisuunnittelu Veli-Pekka Lahtela
Musiikki Samuli Laiho
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi

LIPUT: LIPPU.fi


KAMPAAMO Vallilan Kansallisteatterissa 4.12.-18.5.2022
Osoite: Bruno Granholmin kuja, 00510 Helsinki