Ura hiusalalla

Ura hiusalalla

Hiustalolla on tällä hetkellä 36 liikettä ympäri Suomen ja lähes 300 työsuhteessa olevaa alan ammattilaista. Iso ja vakaa organisaatio mahdollistaa tekijöille hyvät ja tasapuoliset edut, kannustavan palkkauksen, tuen ja turvan, kuten myös uralla etenemismahdollisuuksia ja koulutusta. Hiustalon neljä työntekijää, vasta uralle tulleesta alkajasta jo konkariin kertovat, mikä tekee Hiustalosta parhaan työpaikan.

 

Työura hiusalalla alkaa usein työharjoittelusta, jonka jälkeen alkaa varsinainen ammattityö parturi-kampaajana. Hiustalossa työskentelevä Tilda Varttila on hyvä esimerkki siitä, kuinka vakituinen työ, hyvä tiimihenki, ison talon edut ja mahdollisuus edetä urallaan voi viedä mennessään. Nyt 19-vuotias, vasta ammattiin valmistunut Tilda otti ensikosketuksensa Hiustaloon jo heti opintojen alussa suorittaen siellä työssäoppimisjaksoa. Jo ensimmäisen vuoden opintojen kesällä Tilda sai töitä Hiustalosta ja jatkoi työskentelyä toisen vuoden syksyllä opintojensa ohella. Lopulta Tilda päätyi vaihtamaan perinteiset opinnot oppisopimusopintoihin.

– Kesätöitä hakiessa oli tietenkin oman alan työt ensimmäisenä mielessä. Näin Hiustalon rekryilmoituksen ja päätin kokeilla. Leikkasin koetyönä isäni hiukset, kävin läpi haastattelun ja onnekseni pääsin heti töihin. Hiustalo on antanut upeat valmiudet oppia tätä työtä suoraan ammattilaisilta liiketyöympäristössä ja varmuus tehdä tätä työtä onkin yksi isoimmista asioista, mitä Hiustalo minulle opiskeluaikana antoi, Tilda kertoo.

Tilda lähti Hiustaloon mielessään toive kesätyöpaikasta ja konkreettisesta liiketyöopista. Nyt Tildalla on jo vakituinen työpaikka Hiustalolla. Tildan lähimpänä esimiehenä, kesätyön ensimmäisestä päivästä lähtien, on toiminut Paula Seppälä.

– Näin Tildassa heti ainesta ja halusin hänet meille vakituisesti töihin, Paula kertoo. Paulan oma ura eteni Hiustalolla parin työvuoden jälkeen esimieheksi.

– Olen aina ajatellut, että olen ihan vain duunari enkä suuremmin miettinyt etenemistä. Silloinen esimieheni kuitenkin näki minussa potentiaalia ja ehdotti avoinna olleen esimiespaikan hakemista. Ymmärsin silloin myös itse, että olen ihmisenä sellainen, joka huomaa epäkohtia, puuttuu niihin ja saa asiat rullaamaan. Ehkä minussa myös jotain johtajuutta on, Paula hymyilee ja vinkkaa, että myös aluepäällikön paikka kiinnostaisi tulevaisuudessa.

“Kaipasin elämääni turvallisuutta”

Moni haaveilee jossain vaiheessa työuraansa oman liikkeen perustamisesta, kouluttajan työstä tai mahdollisuudesta esimiestyöhön. Urapolkuja täytyy alalla kuitenkin hakemalla hakea ja siksi liikkeen johdollisiin tehtäviin päädytään usein vasta oman yrityksen perustamisen myötä. Hiustalossa aluepäällikkönä toimiva Johanna Lievonen tietää kymmenen vuoden yrittäjyystaustallaan, mitä yrittäjänä olo käytännössä on: pahimmillaan pitkiä päiviä, stressiä, huolta ja urapolku, jonka eteneminen vaatisi yritysryppään perustamista tai toimialan laajennusta. Hiustalo tarjosikin Johannalle sitä, mitä hän lopulta alalta toivoi: vakituisen, kuukausipalkkaisen työpaikan, jossa pääsee työn johdollisiin tehtäviin ja etenemään uralla.

– Pienen lapsen myötä kaipasin elämään turvallisuutta ja päätin luopua yrittäjyydestä. Kun kävin Hiustalon työhaastattelussa, avautui minulle vasta kunnolla, mitä mahdollisuuksia Hiustalo pystyy antamaan. Sanoinkin jo haastattelussa, että minua kiinnostavat esimiestehtävät, Johanna kertoo. Johanna napattiinkin heti tiimiin mukaan, kuten käy usein haastatelluille, joilla on asenne ja motivaatio kohdallaan. Parin kuukauden työskentelyn jälkeen Hiustalolla avautuikin esimiehen paikka, jota Johanna haki ja sen sai. Tällä hetkellä Johanna toimii yhtenä viidestä aluepäälliköstä.

–Sisäinen kasvu ja uramahdollisuuksien luominen on meille hyvin tärkeää. Usein tekijät kuitenkin seulotaan yrityksen sisältä, sillä kun on jo sisällä Hiustalon käytännöissä, on perehdyttäminen esimiehen työhön selvästi helpompaa, jo kahdeksan vuotta aluepäällikkönä Hiustalossa työskennellyt Päivi Uusitalo kertoo.

Paula Seppälä, Päivi Uusitalo, Tilda Varttila ja Johanna Lievonen ovat kaikki löytäneet oman urapolkunsa Hiustalosta.

Aina on ilo löytää uutta potentiaalia

Hiustalo kouluttaa työntekijöitään aktiivisesti niin hiusalan työhön kuin esimies- ja aluepäällikön tehtäviinkin: Esimiehet saavat apua ja tukea aluepäälliköiltä ja jakavat taas omaa osaamistaan tiiminsä parturi-kampaajille. Käytännön opettaminen työtehtäviin hoituu konkreettisesti näyttämällä.

– Esimies- ja aluepäällikön tehtäviin kouluttaudutaan käytännönläheisesti kollegan rinnalla, kunnes kaikki työtehtävän osa-alueet ovat hallinnassa, Johanna kertoo. Hiustaloon voi hakea myös suoraan esimiesharjoittelijan tai esimiehen paikkaa.

– Ainahan se on ilo löytää uuttakin potentiaalia, jota lähteä ruokkimaan, Päivi kertoo.

Kaikilla Hiustalon työntekijöillä on myös mahdollisuus osallistua tukkureiden järjestämiin koulutuksiin. Hiustalolla käy myös omien myynti- ja tekniikkakoulutusten lisäksi ulkopuolisia kouluttajia muun muassa johtamisen ja myynnin puolelta. Opiskelijoille liiketyömiljöö heti tutuksi Seurakuntaopiston kanssa aloitettu koulutusyhteistyö tuo alalle partureita ja kampaajia, jotka jo tuntevat Hiustalon työkulttuurin ja tavat ja ovat lisäksi heti kiinni työyhteisössä.

– Kun Seurakuntaopisto sai opetushallitukselta luvan aloittaa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon opettamisen, ottivat he yhteyttä meihin, sillä halusivat opetuskumppaniksi organisaation, jossa hommat toimivat. Me tarjoamme oppilaille liiketyömiljöön ensimmäisestä opintopäivästä lähtien – ei siis tarvitse istua koulun penkillä ensin kahta vuotta päästäkseen kiinni työelämään, Päivi kertoo. Yhteistyö ei kuitenkaan tarkoita sitä, että luokkahuonemainen opiskelu loppuisi kokonaan, vaan opettamisen vastuu on yhä seurakuntaopistolla.

– Luokkahuone on parhaimmillaan opettajineen liiketilan läheisyydessä. Sitten kun työt oikeasti alkavat liikkeellä, ei tule sitä perinteistä alkushokkia, vaan hiusmaailman työympäristö on jo tuttu, Päivi lisää.

Olemme parhaimmillaan kuin yhtä perhettä

Jokainen yritys tarvitsee työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita työpaikkaansa, rakastavat työtään ja haluavat kehittyä ja kehittää itseä ja yritystä yhä paremmaksi.

– Sanon aina uusia ihmisiä rekrytoidessani, että tämän yrityksen ympärille voi ajatella seinät ja katon, olemme parhaimmillaan kuin yhtä perhettä. Tämä yritys on kasvattanut minut ja on sitoutunut minuun, kuten minä myös yritykseen. En voisi kuvitellakaan muuta työpaikkaa, Päivi kertoo. Päivi kokeekin, että juuri Hiustalon ihanat työntekijät, työympäristö, kollegat ja osaava ja reilu johto on tuonut yritykseen työkulttuurin, jossa halutaan olla.

– Jokainen esimies vetää tiimiään näillä samoilla periaatteilla ja on hienoa nähdä, kuinka tiimin tekijät haluavat aktiivisesti myös itse ylläpitää tätä hyvää meininkiä. On ihan luonnollista meillä kehua ja tukea kollegoita heidän työssään, me kannustamme ja pidämme yllä ilmapiiriä, jossa on helppo kysyä neuvoa, Johanna lisää Tildan, Paulan ja Päivin nyökytellessä hyväksyvästi vierellä.